Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Mi fut a gépemen? - Startup infó

2010.04.07. 15:45 :: Gépember

Megosztás

 

Ha megnyitod a "Feladatkezelőt" (tálcán jobb klikk, Feladatkezelő),  és benézel a "Folyamatok" fül alá, láthatod, mennyi minden fut a Windows indulása után anélkül, hogy akár egy programot is elindítottál volna.

Ezen folyamatoknak nagy része fontos a Windows-nak, és a rendszerhez tartozó feladatoknak. Ha furcsa, ismeretlen folyamatokat látsz, akkor érdemes gyanakodni, hogy valami olyan is fut a gépeden, ami valószínűleg nem kell, sőt, kifejezetten káros.

De honnan tudhatod, hogy ezekből mi a fontos?

Pl. a Sysinfo.org weboldalon megkeresheted, hogy melyik process milyen programhoz tartozik. Jelenleg 20883 folyamatot ismer a rendszer. Kereshetsz névre is, így gyorsan megtalálod (leírással együtt), hogy az adott folyamat melyik programhoz tartozik.

Ha esetleg a leírásban azt látod, hogy "TROJAN", "WORM", "BACKDOOR", vagy "VIRUS", akkor lehet futtatni a vírus/kémprogramkeresőd!*

A feladatkezelőnél sokkal részletesebb infókat szolgáltat a futó folyamatokról a Process Explorer, vagyProcess Lasso. Ez utóbbi arra is alkalmas, hogy csökkentse a processzort nagyon igénybevevő programok prioritását, vagy - többmagos rendszereknél - a program által igénybe vett mag(ok) számát is tudja szabályozni.

*Ajánlott INGYENES vírus- és kémprogramkeresők:

AVG Free (már tud magyarul is!)
Spybot (magyarul)
Malwarebytes (
magyarul)
Spyware Terminator (magyarul)

 

Update:

A Process Explorer is képes prioritást és magszámot szabályozni. (Köszönöm, Celtic!) 

Gépember

 


2 komment

Címkék: szoftver vírus ingyenes avg kémprogram kereső víruskereső ingyenes programok startup infó

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr41901878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2010.04.24. 18:12:46

A Process explorer is kepes prioritast es magszamot szabalyozni. Pl. a winrar vagy (hosszabb tavon) a vmware nagyon jol szabalyozhato igy. Sajna, az elinditasnal nem (nincs nice parancs), de utolag igen.
süti beállítások módosítása