Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Amikor a HP-nál elmennek otthonról: 6820s

2010.07.20. 07:36 :: Gépember

Megosztás

 

Fel kell hogy vezessem, mielőtt elolvasod a posztot, mert akkor legalább elmondhatom, hogy én szóltam előre... 

"A bejegyzés szereplője létező notebook, a leírásban csúnya szavak hangzanak el, elolvasását semmilyen korosztálynak nem ajánlom."

 

 

Most még meggondolhatod magad. Nézd meg inkább ezt:

 

 

Ha mégis a továbbolvasás mellett döntesz, akkor katt ide:

 

 

 

 

Az elmúlt napokban került a kezembe a HP Compaq 6820s, ami első látásra egy letisztult, szép külsővel rendelkező laptop. A specifikációt elnézve elég erős és gyors is - még ahhoz képest is, hogy Windows Vista Business fut rajta (ezt adták hozzá) - meglepő könnyedséggel.

Semmi felesleges csicsa, egyszerűen "csak" egy szép és gyors gép. (Bár nekem még mindig az IBM ThinkPad sorozata az, ami a kivitelezésével és a szögletes "szépségével" az etalon.)

Visszatérve a 6820s-re: mikor közelebbről is szemügyre vettem, akkor már furcsább volt az összkép. Egy 17"-os képernyővel rendelkező laptopban - a mérete miatt - bőven van hely elrendezgetni az alkatrészeket. Ebbe a modellbe valamiért mégis csak egyetlen hangszóró került, tehát a gép monóban szólal meg (pedig filmet nézni már kényelmesen lehet egy ilyen monitoron).
Baz'meg 1.0.

Aztán - mikor bekapcsoltam a gépet - automatikusan elkezdtem keresni a winchester működését jelző LED-et. Kereshetem én, ha NINCS rajta. Még egyszer, nem elírás: NINCS rajta winchester működését jelző LED.
Baz'meg 2.0.

Jó, érdekes hülye megoldás, de ez van. Lássunk neki a tisztogatásnak. Nézem, forgatom a laptopot, s kezdek megbékélni, hogy ezzel nehezebb dolgom lesz, mint pl. egy Acer-rel, vagy egy ASUS-szal.

Alulról nincs lehetőség hozzáférni a ventillátorhoz, akkor lássuk a billentyűzet alatt.

 

A HP 6820s alulról - bonthatatlan

 

A ventillátor a billentyűzet alatt

 

A koszos ventillátor legalul, a lehető legszerencsétlenebb helyen

 

Ott is van, megbújik bal oldalt. De hozzáférni nem lehet. Nézem a gyári szervizleírást, és nem akarok hinni a szememnek: ahhoz, hogy a ventillátort és a hővezető csövet elérjem, a laptopot apró, pici darabokra szét kell szedni.

Részletesen: billentyűzet, bekapcsolópanel, winchester, optikai meghajtó, kijelzőpanel, felső burkolat, alaplap. Baz'meg, final version.

Épp a napokban írtam twollah-nak, hogy "Igen, a rendszeres karbantartás fontos - lenne. Csak az átlag felhasználó nem gondol rá - de miért is tenné? A gyártók érdeke, hogy pár év után tönkremenjen a gép, s vegyen újat?"

Nem túlzás kijelenteni, hogy a 6820s-t úgy alkották meg, hogy még a szervizmérnök is a haját tépje, mikor szereli, nem hogy egy átlag felhasználó. Az, hogy szétszedni csak speciális csavarhúzóval lehet, az még talán belefér. De hogy egy olyan egyszerű művelet, mint a hűtőventillátor kitisztítása egy gép TELJES szétszedését igényelje - az abszurd.

Tehát a HP megalkotott egy egész jó hardverrel, de érthetetlen hiányosságokkal rendelkező, tökéletesen elbaszott szerelhetőséggel rendelkező laptopot. Ezt a gépet annak idején (oprendszerrel együtt) 200-250eFt körül árulták. Remélem, nem adtak el belőle sokat.

Annak idején még a hwsw is tesztelte a gépet, ők persze nem szedték szét, de a fent leírt hiányosságokon ők is kiakadtak.

 

Akkor lássuk, milyen elmebeteg módon van összerakva a 6820s:

 

A bekapcsolópanel leszerelve.
"Enyhe" fizikai erőszakot kell alkalmazni, hogy lejöjjön.

 

A monó (?!?!?!) hangszóró

 

A kijelző vezetékei lehúzva

 

A WiFi vezetékei kibontva

 

Már a kijelző is leszedve, de még messze a cél

 

Felső burkolat leszedve - lenne (van) itt hely bőven

 

A ventillátor még mindig kiszedhetetlen.
(Szintén az átgondolatlan tervezést jellemzi, hogy a modem
kábele a forró lamellák tetején van végigvezetve!) **

 

A alaplap
(Ezen a képen látszik, hogy még egy, de akár még
két hangszóró (2.1 rendszerben) is bőven elfért volna)

 

Az alaplap kiszedve

 

Koszos lamellák - nem ez a baj, ez természetes - 
de miért ennyire szerelhetetlen - tisztíthatatlan helyen???

 

Az utolsó kiszedhető alkatrész: a ventillátor.
Gratulálok HP, B+.

 

A alaplap kint

 

A heatpipe leszerelve

 

A tisztogatás és a hőpasztázás után
- már félig összerakva - a tiszta ventillátor


Tisztítás után összerakva tökéletesen és halkan működik a 6820s. Erős, szép, jó és csendes. Még akár szerethetném is, ha nem hiányozna belőle 1 db hangszóró, 1 db LED, és az átgondoltság leghalványabb jele is - már ami a szervizelést illeti.

Arra meg gondolni sem merek, hogy ezt direkt azért így rakták össze, hogy ne érje meg javítani. Egy-két év alatt - hiába felülről, a billentyűzet alól szívja be a levegőt - elkoszolódik, s a sivító ventillátor hangja egyre zavaróbb.

Garancia már nincs rajta, a tulajdonos viheti javíttatni - mert az, aki ezt otthon, speciális szerszámok, szervizleírás és gyakorlat híján nekiáll szerelni, az vagy nagyon bátor, vagy nagyon hülye.

Te meg HP - ha már ilyen közeli, "jó" viszonyba kerültünk - elmész a francba a szerelhetetlenül megtervezett gépeddel.

 

** Ui.: annak idején az Acer rendelt el visszahívást a rosszul elhelyezett/elvezetett mikrofonkábel miatt, amely - ha nyomás érte egy bizonyos ponton - túlmelegedhetett. A HP 6820s-nél nyomni sem kell, a modem kábele melegszik anélkül is..

HP Compaq 6820s driverek és BIOS a HP honlapján.

 

 

Update: a hozzászólások között már két HP 6735s tulajdonos is jelezte, hogy a garanciaidő lejárta után két hónappal tönkrement a gépük. A 6735s ugyanolyan "jól" van összerakva, mint a 6820s + még "szokása" tönkremenni is - pont 14 hónaposan. (Több fórumban is ez a "tipikus" meghibásodási időpont.)


HP, hogy is van most ez?


 

Neki is HP laptopja volt...
(Youtube: Chinese Guy Silently Destroys His HP Laptop in Store)

 

 

Update 1.:

Lemondott a HP vezérigazgatója. Mark Hurd egy szexuális zaklatással kapcsolatos rendőrségi vizsgálat miatt válik meg pozíciójától. A vezérigazgatót a cég egyik korábbi marketingese vádolta meg. (forrás)

Megjegyzés: elolvasta a cikket...

 

 

Update 2.:

Újabb botrány a HP-nál. A Hewlett-Packard (HP) egyik részvényese pert kezdeményezett a vállalat igazgatótanácsának tagjai ellen. (...)

"Hurd, Lesjak és a HP igazgatótanácsának hibájából, a cég komolyan vesztett a hiteléből, és a piac is megbüntette a vállalatot (valamint a részvényeseket)" - olvasható a Scott+Scott ügyvédi iroda által a kaliforniai legfelsőbb bírósághoz benyújtott keresetben. (forrás)

Megjegyzés: a részvényesek is elolvasták a cikket... :) 

 

 

 


40 komment · 1 trackback

Címkék: hardver hűtőventillátor tisztítás hűtőventillátor javítás laptop javítás hp compaq 6820s hp 6735s notebook javítás

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr702161749

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amikor a HP-nál elmennek otthonról: 6820s 2010.07.20. 08:02:16

A HP megalkotott egy egész jó hardverrel, de érthetetlen hiányosságokkal rendelkező, tökéletesen elcseszett szerelhetőséggel rendelkező laptopot. A HP Compaq 6820s-t úgy alkották meg, hogy még a szervizmérnök is a haját tépje, mikor szereli, nem hogy egy…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mylady 2010.07.24. 10:16:15

Basszus! Két éve, október végén vettem egy HP-t, asszem 6735s. Az is ilyen?
Idén januárban elkezdett erősen túlmelegedni. Volt olyan, hogy szimplán kikapcsolt 2-3 óra működés után. Aztán egy sűritett levegős tisztogatással javult a helyzet, de érezhetően melegebb, mint kellene.
Most éppen szervizben van. Egyszerűen nem indult el. Sokadik próbálkozásra sem. 1 hónapja szerelik, mert nem könnyű hozzá beszerezni az alaplapot (állitólag kifutó termék volt).
Úgy 14 hónapig gond nélkül működött. 1 év rá a garancia. Szerintem ez nagyon gáz.
Igaz, nem egy drága darab, 120 ezer volt.

Most egy ezeréves dell-t használok (amig a hp szervizben van), ez sokkal jobban birja, pedig rengeteget volt nyúzva.

Szerintem a következő gépem dell lesz. Hp-t meg soha többet.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.07.24. 12:06:12

@Mylady:

Ha 6735s típusú a laptopod, akkor - szerelés szempontjából - az is hasonló felépítésű, mint a 6820s - azzal a kivétellel, hogy ott nem az utolsó, hanem az utolsó ELŐTTI alkatrész a ventillátor, amit el lehet távolítani :)

A melegedés után egyszercsak fogta magát, s nem indult el?

Nem akarom kétségbe vonni az adott szerviz véleményét, de BIZTOS, hogy alaplapcsere KELL? Mivel indokolták?

S ez mennyibe fog Neked kerülni?

DELL: épp most járt nálam egy Inspiron 1545-ös - _szerelés szempontjából_ sokkal jobb, mint a HP, nemsokára felrakom az arról szóló posztot is.

Mylady 2010.07.24. 12:41:10

@Gépember: Nem biztos.
Többen mondták (látatlanban, a tünetek alapján), hogy valószinűleg alaplapcsere kell. A szervizben azt mondták, ha lehet, először javitani szokták, csak akkor cserélik, ha muszáj. Elvileg 30 plusz áfáért cserélik, úgy gondolom, ezt még kibirom (inkább mint újat venni).

A melegedés januárban kezdődött, akkor egy kollégám segitett kipucolni a spray-vel. telepitettem rá egy figyelő programot, utána lényegesen alacsonyabb volt a hőmérséklete és egyszer sem kapcsolt ki (pedig nemegyszer egész nap ment).

Aztán június végén egyszercsak nem indult el. A ventilátor pörgött, de semmi.
Neten utánanéztem, sokan panaszkodnak hasonlóra. És mindenhol azt olvastam, hogy az alaplappal van gond.
Én nem értek hozzá, elhittem.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.07.24. 14:44:37

@Mylady:

Rákerestem én is a problémára, s (legyen véletlen!), de pont ezekbe futottam bele:

1.: "Not happy as the computer is only 14 months old and hardly used."

2.: "The problem is my guarantee expired in December, and I have only used the laptop for 1 year." (februári bejegyzés)

Mindkét esetben egy HP 6735s hibásodott meg 2 hónappal a garancia lejárta után.

Minden jel arra mutat, hogy alaplapcsere szükséges - ami szomorú egy ilyen gyártó részéről, mint a HP, pláne, hogy alig több, mint 1 éves gépekről van szó.

Remélem, legalább a gépeden lévő adataid megmenekültek.

Mylady 2010.07.25. 09:47:24

@Gépember: Én is remélem, majd kiderül, ha visszakapom :)
Azon én is teljesen kifeküdtem, hogy egy éves gép, nem is noname, és nem működik. Szerintem fogok is irni egy panaszos hangú levelet a hp-nek, hogy ezt igy hogy gondolták???

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.01. 11:45:56

@Mylady:

Ígértem Neked egy DELL-ről szóló posztot. Hétfő reggel fog megjelenni - Neked dedikálva :)

Mylady 2010.08.01. 17:52:23

@Gépember: :D Köszi :)
Közben visszakaptam a gépet, remélem, még 1-2 évig bírja. Utána jön a dell :)

Egyébként a szervizben megerősítették: tényleg szét kell szedni atomjaira ezt a típust is a ventilátorhoz...

Chewie 2010.08.02. 13:58:31

Mylady mennyibe került az alaplap cseréje?
Nekem is ugyan ilyen notebook-om van. Sajnos málam is jelentkezett a melegedés, de nekem olyan szinten, hogy ha kicsit jobban megterheltem a gépet, akkor 10pec után kikapcsolt(az alja olyan forró volt már, hogy nem lehetett megfogni). Szerencsére akkor még garanciás volt, így vittem is a szervizbe. Mikor visszakaptam, azt állt a papíron, hogy a BIOS-t fissítették. Először gondoltam hogy jól megszívtam, tuti ugyan olyan lesz mint előtte, de nem... utána tökéletesen működött hónapokig, semmi melegedés nem volt.
Ezután jött a nagy baj. Múlt héten egyik nap használtam a gépet, délután kikapcsoltam, s este amikor megpróbáltam bekapcsolni, akkor már nem volt jó. Felpörög minden, de semmi kép nincs, az elején található led (ami kéken szokott fel-felvillani) az most narancson villog. Most találtam pár sort az egyik szerviz oldalán, hogy ha ezeket a bajokat tapasztaljuk, akkor valszínű hogy alaplap hiba, de ha nem az, akkor video chip hiba, de mivel az integrált ennél a típusnál, így ugyan az szinte... Szóval akkor nagyon úgy fest, hogy alaplap hibás az én notim is. Reménykedtem, hogy 10-15000ből megúszom, de ahogy az elején említetted a 30at... elszomorodtam most.
Szóval mennyi lett a végösszeg? :S

Chewie 2010.08.02. 14:08:21

És egyébként nálam is a garancia lejárta után 2 hónappal jelentkezett a probléma. Tényleg milyen ez már, hogy a garancia után döglik be. Még ha rá egy évre, vagy több, akkor "rendben" van, de 1-2 hónapra rá...

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.02. 14:32:20

@Mylady:

Kívánom Neked, hogy bírja még 1-2 évig, de ha ugyanolyan alaplapot raktak bele, akkor erre - józan ésszel gondolkozva - nem sok esélyt látok.

Adataid - remélem - megvannak(?).

Két dologgal tudod hosszabb életűvé tenni géped:

1. félévente kitakaríttatod,
2. veszel alá egy laptop hűtőt.

Laptop hűtőkről itt írtam:

gepembernaploja.blog.hu/2010/04/08/acer_aspire_3100_a_te_gepedben_mi_lehet

És a legfontosabb: menteni, menteni, menteni:

gepembernaploja.blog.hu/2010/04/09/ki_vigyaz_a_bitekre_hard_disk_sentinel

:)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.02. 14:48:59

@Chewie:

Csak BIOS-frissítéstől - kis mértékben - lehet hűvösebb a gép (Az új BIOS-ban optimalizálják az energiagazdálkodási funkciókat, jobban támogatják a processzor által is támogatott órajel-csökkentést, stb.).

De valószínű, hogy portalanították a hűtőbordádat is - billentyűzet le, kívülről sűrített levegővel megfúj, és már "javítva" is... (ez a leggyorsabb megoldás - de nem a legjobb).

Pontosan az általad leírt hibajelenségeket olvastam több fórumban is - valószínűleg a Te géped is arra a sorsra jutott, mint Mylady-é. :(

Javaslat: (alaplapcsere után) ld. fentebb.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.02. 15:15:59

@Chewie:

Csak a "móka" kedvéért - ha még Nálad van a gép - próbáld ki a következőt:

1. Húzd ki a tápot, és távolítsd el az akkut.
2. Nyomd le, és tartsd legalább 15 mp-ig nyomva a bekapcsoló gombot.
3. Az akkut NE rakd vissza, csak a tápot csatlakoztasd.
4. Próbáld meg bekapcsolni.

Esély? 50%: vagy sikerül, vagy nem...

Chewie 2010.08.02. 18:11:30

@Gépember:

Sajnos semmi változás :/

Egyébként nálam van még, és egy jó darabig szerintem így is lesz, mivel nincs pénz a javításra.
Azért kérdeztem Mylady-t is, hogy neki mennyi volt, hogy mennyit kell majd összeszednem...
Most próbáltam árat kérni egy alkatrészekkel foglalkozó helyről is, mert nem elég hogy a szervízben megfizettetik velem majd az új alkatrészt, hanem a borsos munkadíjat is felszámolnak. Megértem én, nekik is megkell valamiből élni, de miko azt mondják hogy 3000Ft/óra... és notebook szerelésben nem vagyok otthon, de gondolom nem egy óra alatt fogják megcsinálni...

Ha azt nézzük hogy tavaj májusban 110ezerét vettem a notit, azért vettem, mert az asztalit mindig toppon akartam tartani, s csak költöttem s költöttem rá, úgy gondoltam veszek egy notit, s azzal évegik elleszek, most meg akár 40ezret is ráfizetek egy év után... kicsit fájó :(

Mylady 2010.08.02. 22:21:23

@Gépember: Köszi :)
Igen, én is sejtem, hogy nagyon optimista elgondolás az 1-2 év, fel is vagoyk háborodva.

Adatok megvannak (szerencsére), tartalékmentésem sosincs, terveztem, hogy veszek egy külső vincsesztert, de eddig még nem került rá sor. A régi gépemre meg lusta vagyok átmentegetni.

Megkérdeztem a szervizben a hűtőt, azt mondta a mérnök, hogy hülyeség. Ezek nem melegednek annyira, hogy külön hűteni kellene őket. Inkább a féléves takarítást javasolta.

Mylady 2010.08.02. 22:23:22

@Gépember: Ezzel az a gáz, hogy ezt a gépet elvileg nem szabad elindítani akku nélkül. Külön rá van írva.
Egyébként nemsokkal azután, hogy vettem a gépet, volt egy nagy akku visszahívás melegedés miatt, de az enyém sorozatszám alapján nem tartozott a problémásak közé (meg is kérdeztem).

Mylady 2010.08.02. 22:25:48

@Chewie: Igen, nekem is az fájt a legjobban, hogy kicsit hosszabb távú beruházásnak terveztem a gépet, azért is vettem inkább egy nagyobb nevet. Nem jött be :(

(Ha minden igaz, küldtem mailt a konkrétumokról)

Mylady 2010.08.02. 22:39:32

@Mylady: de azért én gondolkodom erősen a hűtőn

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.02. 23:56:11

@Mylady:

Két fajta ember létezik: aki már vesztett adatot, és aki fog.

Hogy a hűtő mennyire hülyeség, arról meséljen egy kép:

m.blog.hu/ge/gepembernaploja/image/hd_sentinel/hard_disk_sentinel_02.jpg

és/vagy a hozzá tartozó bejegyzés:

gepembernaploja.blog.hu/2010/04/09/ki_vigyaz_a_bitekre_hard_disk_sentinel

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.03. 00:06:00

@Mylady:

A gépet azért "nem szabad" elindítani akku nélkül, mert akkor egy olyan "trükk" lehetősége áll(hat) fenn, amiért a szervizekben elég sok pénzt elkérhetnek...

:)

Mylady 2010.08.03. 19:19:40

@Gépember: A hard disk sentinelt ismerem, itt figyel a gépen egy fél éve, azzal ellenőrzöm a hősmérsékletet.
A hűtőn erősen gondolkodom, csak annyira nem tudom, milyet vegyek. Ezerféle van.
Mire kell figyelni? Van olyan szám rajta, ami mutatja, milyen hatékony? (mint pl a centrifugán a fordulatszám - bocs)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.03. 20:50:53

@Mylady:

Notebook-hűtőnél több paramétert végy figyelembe:

1. A notebook-od méretéhez (12-14-15-17") megfelelőt válassz. (A dobozukon, illetve a weboldalakon általában a méretüket is megadják mm-ben.)

2. Van könnyebb - műanyagból, van súlyosabb - alumíniumból. Otthon, fix helyen használod, vagy hozod-viszed?

3. Zajszint: minél alacsonyabb, annál kevésbé zavar (dB-ben van megadva.)

3.1. A zajszint függ a ventillátorok számától (1-3 db), és azok fordulatszámától. Kis ventillátor(ok) akkor szállítanak "értékelhető" mennyiségű levegőt, ha magasabb fordulatszámon pörögnek - így zajosabbak is. Egy darab, de nagyobb átmérőjű ventillátor kisebb fordulatszámmal is lehet hasonlóan hatékony - kisebb zajszinttel.

3.2 A ventillátor(ok) fordulatszámát RPM-ben (Revolutions Per Minute = fordulat/perc) adják meg. Minél nagyobb a fordulatszám, annál nagyobb a légszállítás (és a zaj is). Minél nagyobb (átmérőre) a ventillátor, annál nagyobb a légszállítás (azonos fordulatszámon).

4. A ventillátorok levegőszállítási teljesítményének mérésére használt mértékegység a CFM (Cubic feet per minute, azaz köbláb/perc). Jellemzően 15-80 CFM között van a notebook-hűtők légszállítása. Minél többet szállít, annál jobban hűt - kérdésedre ez a válasz: vagyis ez a hatékonysági mutató.

5. A jól kialakított notebook-hűtők a notebook egész alját hűtik (így általában hűvösebb minden alkatrész - proci, winyó, RAM, alaplap).

6. Mennyibe kerül - attól függ, hol veszed meg. Ugyanazt a terméket akár dupla (vagy épp fele) áron is megkaphatod, ha körülnézel a neten.

+1. Mennyire SZÉP... :)

Mylady 2010.08.03. 22:16:11

@Gépember:
A +1 a legfontosabb :) Sajnos a racionális énem miatt időnként kénytelen vagyok kompromisszumot kötni :)))

Egyébként itthonra kell, ritkán hurcolom a gépet.

Akkor ha jól értem, az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a propeller?

Az ilyen hullámosról mi a véleményed?
www.olcsobbat.hu/szamitastechnika/laptop_kellekek/logitech_coolpad_n100/

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.03. 23:14:16

@Mylady:

Szép, szép, de még a gyártó oldalán is csak pár adatot találtam.
Ezek közül a "Ventilátor zajszintje: 27 dB" - kicsit magasnak tűnik.
Jó füled van, Mylady? :)

didyman 2010.09.14. 18:02:25

Igazándiból ebben semmi fura nincsen, számos gépnél, sok márkánál ez a szokás, nekem ez már rég nem meglepő. Hanem azok a ventillátor-lapátok még közel sem olyan tiszták :-) . Az a baj, hogy az ott hagyott maszat szépen megfogja hamar a beszálló apró dolgokat és teszi hamar a munkát ismét szükségessé.

stofi8 2011.01.02. 16:47:16

Hali!

Van egy hp nx6110 es laptopom aminek elég hangos a ventilátora.Szervízben fogom kitakaríttatni de azért érdekelne hogy ezt a gépet is darabjaira kell-e szétszedni a művelet elvégzéséhez?
Köszi!
Üdv!

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.02. 22:36:29

@stofi8:

Szia.

Nem, a HP nx6110 esetében nincs szükség darabokra szedni a gépet ahhoz, hogy elérjük a ventillátort.

Felülről, a billentyűzet felől viszonylag könnyen elérhető. Kérdés, hogy az adott szervizben milyen "logikával" dolgoznak. (Értsd: szétszedik, és rendesen kitakarítják, vagy csak kifújják.)

De érdemes nem csak kitakaríttatni, hanem a processzor újrapasztázását is kérni - bár ezt néhány helyen alapból megcsinálják.

Érdeklődj, kérj ajánlatot több helyről.

AcidFool 2011.03.16. 00:25:39

Üdv!
Gratulálok a cikkhez! Viszont, kicsit csalódtam (a HP-ban) a cikk elolvasása után. Azért persze megérte, hogy legalább tudjam mi fán teremnek a Hp alkotásai.
Nekem is 6820s van. Közelít a negyedik évéhez és mostanra már elég hangos szegény, ezért lassan szeretnék egy Hp probook-ra váltani, de előtte érdekelne a TE véleményed a Probook-okkal kapcsolatban?!,ill.
melyik modellt ajánlod a Hp-n kívül?
Köszi

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.03.17. 11:49:57

@AcidFool:

Szia. Köszönöm.

A 6820s-t érdemes legalább évente kitakarítani.
A fenti darab ezáltal már kétszer megfordult nálam, tisztítás-újrapasztázás után sokkal halkabb lesz minden alkalommal.

Használható gép (erős, jó, de...) a 6820s, és úgy néz ki, bírja garanciaidőn túl is(!), szemben a 6735s-sel.

A ProBook típusok közül melyiket nézted ki magadnak?

h10010.www1.hp.com/wwpc/hu/hu/sm/WF04a/321957-321957-64295-3955552-3955552.html

Ha jól emlékszem, akkor ezek is mind "nagyonszétszedősek", ha takarítani-karbantartani kell őket.

Ha ajánlás, akkor a Lenovo ThinkPad sorozata, abból is a "T", vagy a "W" széria a favorit - nálam...

shop.lenovo.com/ca/en/products/professional-grade/thinkpad/t-series/index.html

shop.lenovo.com/ca/en/products/professional-grade/thinkpad/w-series/index.html

Patrikhun 2011.04.20. 21:15:41

Sziasztok

segitségeteket kérném ,mert én is egy Hp 6820 s laptop gazdája vagyok és egy olyan nagy problémát tapasztaltam hogy félek hogy a gatyám is rá megy, a gépem 2,5 éves pont fél éve járt le a garanci és kb 4 honapja takaritatam ki , és tegnap mikor csapatam egy játékal rajta akkor a gép erös nyák lap égés szagot bocsáltot ki , és ki is kapcsolt a gép, mikor brobálnám be kapcsolni akkor a wifi jel piros és kék-en villog , plus ilyen visitó hangot ad ki , de a gép nem is indul el , szerintetek mi lehet a baja mert sajnálom nagyon mert szegény édes apámtol örököltem és nagy nyomja csöröm , kérlek segitsetek elöre is köszönöm

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.04.21. 09:44:16

@Patrikhun:

Ha egy számítógép "erős nyák lap égés szagot bocsájt ki", akkor ott valami megsült :(

Ez biztos. Hogy melyik alkatrésze, azt csak találgatni lehet, de az alaplap "magasságában" történhetett valami.

A winchesteren lévő adatok valószínűleg menthetőek, de a gép hibáját, a hiba okát, és a javítás módját/árát ennyiből meghatározni nem lehet.

Patrikhun 2011.04.21. 20:09:36

üdv

Hát igen ,mondjuk az a fura rajta hogy bal oldalt ahova a töltöjét is dugom ot érzödik rajta,meg ha bedugom a töltöt akkor is villog a wifi jel meg halatszodik hogy valami sül benne,de nem probálkozok vele.sajnos megadta magát, hát majd ha megjön a fizu akkor megy a szervizba,

A válaszod nagyon szépen köszönöm.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.04.24. 23:02:17

@Patrikhun:

Ha érzed is, és ráadásul hallod is, hogy "sül", akkor tovább ne próbálkozz vele.

Akkut vedd ki, és ha addig is szükséged van az adataidra, akkor a winchestert is.

Drukkolok Neked, hogy ne legyen nagy baja, bár a leírtakból sajnos egy alaplapcserére készülhetsz :(

Ha lesz további fejlemény a gépeddel, kíváncsian várom sorsát.

endeavoring 2011.05.26. 14:52:51

Na, ettől a cikktől dobtam egy hátast, végignevettem az egészet annak ellenére, hogy az esemény, amire az írás tartalma rámutat, adott pillanatban kevésbé lehetett mulatságos.
Viszont szomorúan konstatáltam, hogy engem is érinthet a téma, ugyanis HP Envy 15-ös laptopom van, s a processzorok alapjáraton min. 60 fokon üzemelnek (Everest, SIW, Core Temp), s a legcsekélyebb terhelésre máris 80 fokos, s nem ritka a 90 fokos hőmérséklet sem (volt, mikor a védelem lehibernálta a gépet).
Írásaid alapján azt kell mondjam, hogy ez nem normális. A gép fél éves, még ugyanennyi garancia van rajta. Lehet ilyen gyárilag?

dOkk 2011.06.22. 02:13:12

Üdv!
Hát, semmi jó... Nekem (is) HP 6735s gépem van, meglepően hosszú ideje használom (két és fél éve), a túlmelegedés állandó probléma. Ha zenehallgatás közben 80-90 fokos a processzor, akkor ott tényleg nem stimmel valami. Játszani? Ne-ne!
Évente átlagosan kétszer viszem takarítani, de ha meglátnak a szervizben, akkor már elég csúnyán néznek...
Egyszer nekiláttam saját kezűleg kibelezni, de félúton feladtam...
Mióta Linuxot használok, valamivel jobb a helyzet, mert átírtam egy-két konfigurációs fájlt, hogy intenzívebb legyen a hűtés, viszont annál inkább szívja magába a szutykot, vagyis sűrűbben kell szervizelni. Két hete ganézták ki utoljára, most stabil 50 fokos, intenzív és folyamatos hútés mellett. Töltő kifingott, webkamera bedöglött. Legújabb húzása most az, hogy -valószínűleg- az alaplap szórakozik, mert gondol egyet és megáll minden. Szoftverhiba kizárva, több különböző op rendszerem van, és mindegyiknél ezt játssza.
Tanács: ilyen gépet ne vegyetek! Se használtan, se alig használtan... ha az utcán találtok egyet, rúgjatok bele egy jó nagyot! Aztán köpjétek le!
Mellesleg van egy veterán Sony Vaio-m, azt csukott szemmel is szétkapom, a ventilátor ott van rögtön a billentyűzet alatt, semmi problémám vele, leszámítva, hogy több türelmet igényel az 1000 MHz-es CPU és a 256 SD RAM :)

u.i.: Eladó egy gyönyörűen megvigyázott hp 6735s notebook,

DanielGT500 2011.08.19. 14:34:03

Sziasztok!

Nekem 2009 december óta van egy HP 6735S (FU371ES) típusú laptopom. Még nem volt egy éves, mikor vettem alá egy Logitech N100 hűtőpadot alá, mert már meleg volt az alja és nagy fordulatszámon ment a hűtő. Még szintén 2010-ben nekiálltam egy internetes leírás alapján szétszedni a gépet, de nem mertem teljesen, csak a billentyűzet felhajtásáig jutottam, úgy belefújtam mindkét irányból, utána elnémult szinte teljesen a hűtő.
Azóta 2x csináltam meg csak annyit, hogy egyszerűen kívülről, a hűtőborda egyik oldalán befújtam levegőt, ugyanott a másik oldalt kijött egy kisebb felhő és kész... Nem a legalaposabb nyilván, de bevált. Néha ha játszom rajta valami igényesebb játékkal, akkor is csak 5-10 perc után kezd dolgozni a hűtő...
Az akkuja még mindig másfél órát könnyedén bír netezgetéssel, igaz, végig odafigyeltem rá, hogy ha hálózatról használom hosszabb ideig, kivegyem az akksit feltöltött állapotban.
Én teljesen meg vagyok vele elégedve!
Emellett lassan szeretném egy gyorsabb gépre lecserélni, most a HP Pavilion G6-1117SH típus tetszik nagyon...

Van viszont egy másik gépem, egy HP Pavilion dv2130-as, 14,1", abban tönkrement a videókártya (BIOS sípolása alapján), tesóim puha felületen használták, örültem neki.
Azt szerintetek mibe kerülne megjavíttatni?
Egyáltalán javítják, vagy csak cserélik a komplett alaplapot?

Kösz előre is a válaszokat!

kittykutty 2012.03.30. 20:39:33

Kedves Gépember!

Bár már egy ideje nincsenek új hozzászólások, gondoltam mégis megpróbálok segítséget kérni, hátha felnézel még ide.

Egy HP dv6-1328ez típusú laptopom van, nemsokára 2 éves. Kb. másfél órája hirtelen kikapcsolt, játék közben. Utána megpróbáltam bekapcsolni, indításkor ismét kikapcsolt. Az alja rettentő meleg volt, ezért gondoltam túlmelegedett. Fél óra alatt kihűlt, már egy órája gond nélkül működik ismét. Ilyen még soha sem fordult elő, igaz, hogy nagyon ritkán játszom vele, A Skype-tól is nagyon átmelegszik, de mégsem kapcsolt még ki. Még sosem volt kitakarítva, de hétfőn elvisszük, és mostantól fél évente takaríttatom majd. A kérdésem az lenne, hogy ezek után mire számítsak hosszú távon? Várható, hogy ennek is tönkremegy az alaplapja, mint a fent említett esetekben? Ha veszek egy hűtőt, akkor azzal kivédhető ez? Nagyon be vagyok rezelve, mert egyrészt imádom ezt a kütyüt, másrészt 1 hét múlva visszamegyek külföldre és ott nem lesz egyszerű javíttatni.

Előre is köszönöm.

Üdv: Kitty

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2012.03.31. 11:18:31

@kittykutty:

Szia Kitty,

A működés közbeni lekapcsolás figyelmeztető jel: a hővédelem működésbe lépett.
Ez az a pont, amikor mindenképp érdemes kitakaríttatni a gépet, mielőtt nagyobb probléma adódik.

Géped "jövőjét" megjósolni nehéz. Ha hibamentesen kibírt 2 évet, valószínű, hogy konstrukciós hibák miatt már nem fog tönkremenni. (mint pl. a HP 6735s esetében)

A hűtőborda viszont nagyon koszos lehet, ha kikapcsolásig fajult a dolog - erre érdemes odafigyelni a továbbiakban:
- félévente-évente kitisztíttatni
- ha olyan helyen használod, ahonnan alulról szöszöket szívhat be (takaró, szőnyeg, terítő, stb.), mindenképp tegyél alá valamit (egy nagyobb könyv, vagy akár egy megfelelő méretű női magazin is megfelel).

Ezzel két dolgot érsz el:
- később koszolódik el a hűtőborda,
- be tudja szívni a levegőt (ami pl. takarón való használatkor nem mondható el.)

Ha veszel hozzá egy notebook-hűtőt, azzal biztos, hogy ártani nem fogsz.
Erről bővebben itt írtam:
gepembernaploja.blog.hu/2010/08/04/milyen_notebook_hutot_vegyek

Viszont egy jó tanács:
Ha elviszed, olyan helyre vidd, ahol értenek hozzá.

Két ok miatt:
- Ezt a gépet szét kell szedni ahhoz, hogy rendesen ki lehessen takarítani.
- Nem elég csak kitisztítani, és a processzor alatt a hővezető anyagot (hűtőzsírt, hőpasztát) kicserélni, hanem a hővezető lapot (gap pad, thermal pad) is ajánlott ilyenkor kicserélni.

Pár száz forintos tételekről van szó, nem ez fogja a végén megdobni a számlát, viszont sokat számít.

Ha van még kérdésed, írj nyugodtan.

Gépember

2012.04.10. 15:53:12

aki gépekkel foglalkozik hallja már meg ha forog a vinyó. nincs rajta pohártartó. szar.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2012.04.10. 19:21:19

@➊:

A winchester-LED nem a forgást, hanem az írási-olvasási folyamatot jelzi.

A mai - csendesebb - winchestereknél már inkább csak a fejszerelvény mozgását lehet hallani - ha egyáltalán lehet.

Hasznos dolog az a visszajelző LED.

pg2 2012.07.31. 23:03:00

Én 2007 decemberben (4,5 éve) vettem egy ilyet. Azóta megy napi 6-10 órában, meglehetős prociterheléssel (DTP). Egyszer leesett az utcán a vállamról. Egyszer a fotelben véletlenül ráültem. Túlélt néhány bulit meg egy falbontós lakásfelújítást "music centerként", két telet hősugárzó mellett. Még mindig az eredeti aksival megy, igaz, az már csak max. egy órát bír (amerre gyakran utazom, van delej a vonaton).

Három év után a sivító hang, na, az igen. Aztán le lett szedve a billentyűzet a bekapcsolópanel helybenhagyásával, és a lamellák felől megfújva sürített levegővel + csipesszel kiemelve a maradék. Azóta megint csöndes...

So what?
süti beállítások módosítása