Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Mit csináljak a számítógéppel, ha villámlik?

2010.08.06. 11:40 :: Gépember

Megosztás

 

Nézegesd, hogy milyen szép - kikapcsolva :)

 

 

Röviden: kapcsold ki, és húzd ki a konnektorból a számítógéped, és az összes perifériád (nyomtató, modem, router, hangszóró, külső winchester/DVD-író, stb.).

Ez a legfontosabb.

Elektromos kütyüidre azonban nem csak az elektromos hálózaton keresztül érkezhet végzetes túlfeszültség, hanem pl. telefonvonalon, koax-kábelen (antenna-, vagy netkábel) keresztül is. Ezeket is érdemes kihúzni aktív villámtevékenység mellett.

 

Az Időkép oldalán folyamatosan, 5 percenként frissülő villámtérképet találsz:

 

kép forrása: Időkép.hu

 

Egy közeli villámcsapás - rossz esetben - a háztartásban található elektromos berendezések (TV, HiFi, DVD-lejátszó, házimozi, stb.) nagy részét tönkreteheti.

Számítógép esetén ilyenkor nem csak az adott eszközt, hanem a rajta található adatokat/emlékeket/munkádat veszítheted el.

 

Mi a megoldás? A megelőzés:

1. rendszeres adatmentés
2. túlfeszültség-védelem

Az első teljesen rajtad múlik. Ne legyél lusta legfontosabb adataid kiírni lemezre, vagy egy külső winchesterre átmenteni. Ezzel legalább az adataid megmaradnak.

A második már pár ezer forintos befektetést igényel, de ha csak a számítógéped értékét nézed, biztos, hogy megéri.

Menj el a legközelebbi/kedvenc számítógépes boltodba, s kérj tanácsot, mérd fel a kínálatot, nézd meg az árakat, hogy milyen túlfeszültség ellen védő cuccaik vannak.

A legjobb az, ha az adott eszköz nem csak a hálózatot szűri, hanem a bejövő kapcsolatodat is (ld. fentebb).

 

FONTOS: gondolj arra is, hogy lehet, épp távol vagy otthonodtól, mikor jön a vihar. Ezért ha elmész otthonról - főleg nyáron - érdemes az erre érzékeny berendezéseid áramtalanítani!

 

 

Update (2010 augusztus 6. 12.34) - ilyenkor pl. érdemes odafigyelned:

"A határtól mindössze 10-20 km-re van annak a hatalmas szupercellának a széle, mely a Viharsarok felé tart. A cellában igen intenzív a villámtevékenység, közel 200 villám csapkod benne percenként."
 (forrás: időkép.hu)

 

 


2 komment · 1 trackback

Címkék: villámcsapás túlfeszültség védelem

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr932203227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit csináljak a számítógéppel, ha villámlik? 2010.08.06. 12:07:14

Nézegesd, hogy milyen szép - kikapcsolva :) --- Röviden: kapcsold ki, és húzd ki a konnektorból a számítógéped , és az összes perifériád (nyomtató, modem, router, hangszóró, külső winchester/DVD-író, stb.). Ez a legfontosabb. Továbbá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamas.nick 2010.08.06. 13:18:58

A laptopok adapterei mennyre van felkészítve áramingadozás és hasonló dolgokra?

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.06. 15:23:33

@tamas.nick:

A _lassú_ feszültségváltozásokat jól bírják a kapcsolóüzemű adapterek, ezek legtöbbje 100-240V között leadja a kimeneti (szekunder) oldalon a névleges tápfeszültséget.

(A kapcsolóüzemű adaptereket jellemzője, hogy - mivel nincs bennük trafó, vasmag - viszonylag könnyűek.)

A feszültség hirtelen változásait - mint pl. villámcsapás esetén - általában (és jó esetben) gyors elhalálozással reagálják le, de ez még mindig jobb, mintha a túlfeszültség eljutna a géphez. (Viszont egy új adapter árából már bőven kijön egy túlfeszültség-védő.)

Javítani (nagy részüket) nem lehet, mivel - összeépítésüket tekintve - burkolatukat csak roncsolással lehet megbontani. Értsd: nem csavarozott, hanem ragasztott kivitelűek.
süti beállítások módosítása