Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Mi lesz az adataiddal 20 év múlva?

2010.08.17. 11:26 :: Gépember

Megosztás

 

A Te régi CD/DVD lemezeid olvashatóak még?
Érdemes néha leellenőrizni, mielőtt kellemetlen meglepetések érnek.

 

Egy kis visszatekintés: majd' húsz évvel ezelőtt egy 4 MHz-es (még egyszer: négy MHz) XT volt az első gépem. Monokróm (fekete + narancssárga) monitor, 640 kB memória, 86 gombos billentyűzet, két darab 5.25" 360 kB kapacitású floppy-lemez olvasó. Az egyikről futott a DOS, a másikról meg a betöltendő program.

Se winchester, se egér, se internet...

Programok: DOS, az elmaradhatatlan Norton Commander és pár játék - talán a legemlékezetesebb ezek közül a Prince of Persia :)

 

 

Ha most a kezembe kerülne egy 5.25" floppy,
bizony, nem tudnék vele mit kezdeni...

 

 

Akkoriban az egyik legnagyobb kihívás volt floppy-n átvinni (arj-vel tömörítve!) az adatokat a szomszédba :)

Aztán múlt az idő, már 40 MB-os (NEM giga, mega) winchester, 4 MB RAM, színes monitor, majd az első SCSI-s CD-író horribilis összegért, stb-stb.

 

Adataink jó részét ma a számítógép belső, beépített winchesterén tároljuk. Aki igazán félti adatait, az mentést készít (rendszeresen) külső winchesterre, és/vagy learchiválja a legfontosabbakat CD/DVD-re.

 

A régi CD-ket, DVD-ket érdemes néha elővenni,
és leellenőrizni, hogy olvashatóak-e még.

 

Tesztelésre és mentés készítésére az egyik ingyenes program a dvdisaster.

 

Egy 2003-ban megírt CD-lemez olvasási tesztje: addig jó, amíg zöldül :)

 

 

Egy másik hasznos, és szintén ingyenes program a DVD Identifier. CD/DVD íródról, és a behelyezett írható lemezről ad információkat: típus, gyártó, kapacitás, max. írási sebesség.

Update: azért a winchesterek állapotát is érdemes néha ellenőrizni.

 

---------

Amíg mi annak idején a floppy-kkal küzdöttünk, addig mások, máshol, más szinteken, más feladatokkal voltak elfoglalva - de ugyanúgy a számítógép előtt ültek, mint mi.

Adatokat mentettek, dokumentumokat rögzítettek, archiváltak, listákat készítettek - ez volt a dolguk. Most, 20 évvel az adatok rögzítése után viszont érdekes problémába ütköztek azok, akik ezeket az adatokat vissza akarták olvasni - ugyanis nem volt mivel visszaolvasni.

(Ha nézed a Helyszínelőket, vagy a 24-et, akkor úgy gondol(hat)od, hogy ilyenkor beviszik a laborba a sérült adathordozót, ahol egy helyes vörös/szőke/barna lányka két kávé között röhögve visszaállítja az adatokat.)

A valóság egy kicsit más.

Érdemes és tanulságos elolvasni, hogy Magyarországon, 2009-ben mennyi munkát és időráfordítást követelt a kilencvenes évek elején rögzített adatokat visszaolvasni mágnesszalagról:

 

Barczi Imre: A mágnesszalag-bizottság krónikája.

"Az alábbiakban megkísérlem összefoglalni az egykori állambiztonsági szolgálat gépi nyilvántartását tartalmazó 18 mágnesszalag lementésének technikai történetét, tehát azt a 8 hónapos projektet, aminek a feladata egész pontosan az volt, hogy a szalagokon található még olvasható adatokat korszerű adathordozóra mentsük át, lehetővé téve a későbbi feldolgozást."

(forrás és folytatás itt.)

 

A Te adataid biztonságban vannak?

 

Update:

Hasonló, nosztalgikus cikk a Logout.hu-n: Kettőről a háromra - 286 vs 386 

 


 

 

 


114 komment · 1 trackback

Címkék: szoftver adatvédelem ingyenes adatmentés ingyenes programok dvdisaster dvd identifier

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr992227626

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz az adataiddal 20 év múlva? 2010.08.17. 11:48:10

A Te régi CD/DVD lemezeid olvashatóak még? Érdemes néha leellenőrizni, mielőtt kellemetlen meglepetések érnek. Tesztelésre és mentés készítésére az egyik ingyenes program a dvdisaster.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.08.17. 22:06:03

Mostanában egyre több adatom van az interneten. Azokkal mi lesz 20 év múlva? Az ingyenes webes tárhelyek alkalmazások is sokat változnak, átalakulnak.
pl egyik napról a másikra szűnt meg az xdrive, vagy az aol pictures.
Mi lesz, ha egyszer eltűnik a google docs vagy a windows live?

Darkcomet 2010.08.17. 22:09:16

Azt kell eldönteni, kinek micsoda a fontos adat. Ha egy átlagos usernél leszámítjuk a több terrányi filmet, zenét, játékot, képet, apámf.szát, amik egyáltalán nem életbevágóak, akkor az igazán fontos adatok pár GiB-et, ha kitesznek, és még akkor sokat mondtam. Idetartoznak a különböző dokumentumok, szerződések, számlák, visszaigazolások, egyéb elektronikus, vagy analóg adatrögzítőtől történt digitális másolatok (érts: papírról). Ezeket százféle helyen is biztonságba lehet helyezni, akár a weben is. A probléma tehát nem is azon van szerintem, hogy biztonsággal hova, hanem, hogy milyen formátumba mentsünk, amit tutira vissza tudunk majd olvasni 20, 30, 40 év múlva.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 22:12:00

@hajdul:

Nem kell eltűnnie - gondolj bele - elég lenne, ha pár napig elérhetetlenek lennének ezek a szolgáltatások.
Sokan tépnék a hajukat.

Tudom, macerás és időigényes, de minden FONTOS adatod legyen meg otthon (is) lementve.

TroppauerHümér 2010.08.17. 22:12:32

Egy írott DVD állítólag 2 évet bír. Talán hordozható vinyókra, évenkénti frissítéssel. Családi fotókat, videókat, irományokat.

PS. 1974-ben lyukszalag volt, és TPA 1001i összesen 4 K (kilobyte) memóriával. Aztán hoztak hozzá egy 4K-s bővítést, egy 40x40x30-as dobozban.

johevi 2010.08.17. 22:15:50

Munkahelyen 2-3 éve írt DVD-k 10%-a nem indul. othon saját adatokat külső 500GB-os vinyóra írom, de lehet hogy azt is duplikálom. 24.ezerért 1TB-osokat kapni, ennyit megér az eddigi életem összes fényképe, filmje, zenéje.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 22:17:26

@Darkcomet:

A formátum is fontos, de még fontosabb, ha (esetleg) becsomagoljuk és/vagy lejelszavazzuk ezeket az adatokat, akkor az évekkel ezelőtt használt jelszavakat is megőrizzük valahogy.

A nagyon fontos adatok elférnek pár GB-ban, de ha valaki pl. régóta fotózik/videózik, akkor az már több 10-100 GB-ban méretű archívum is összegyűlhet.

porthosz 2010.08.17. 22:19:00

Az adattárolásra az olcsó megoldás néhány merevlemez.
Csak tükrözni kell rajtuk az adatot, meg néha egy-egy teljes másolást végrehajtani akár egy új diskre is (csak hogy nehogy elavuljon a hardware is, illetőleg a disk is elvesziti a mágnesességét egy pár év után).

Az adatvisszaolvasás kevésbé problémás átlagember szempontjából, ha csak szimplán videóról/képekről van szó, de még dokumentum esetén sem tulzottan bonyolult. Gondoljunk bele hogy a 20 évvel ezelőtti bmp képeket a mai napig kezelik a képmegjelenítők (illetőleg még ma is használatos).

Nyilván célszerü a legelterjedtebb formátumokba menteni.

Nyilván minnél hosszabb távra akarjuk az adatot archiválni, annál jobban kell figyelni annak az aktualizálására vagy a szükséges hardware eszköz "elmentéséről". De ez inkább már 40-50 évet jelent ebből a szempontból.

Darkcomet 2010.08.17. 22:20:14

@TroppauerHümér: Attól függ. A fontos cuccaimat szigorúan 2x-es sebességgel írom, tart, ameddig tart az írás, ezzel eléggé megbízhatóan lehet adatot menteni, persze ezt is több példányban. Amúgy lemezek minősége is változott az évek folyamán, érdekes módon, az első CD-im (kb. 12 évesek), még mindig vígan visszaolvashatók. Pár éves gyári film DVD-kről ezt már nem mondhatom el. Ezen kívűl 3-4 pendrivera és memkarira is folyamatosan mentek, és kb. 8 felé a neten. Google Docs, meg hasonló "ingyen" szarok kizárva. Szigorúan fizetős tárhelyek, abból is több féle.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.08.17. 22:20:49

Hát kérem, nem maximális sebességgel kell megírni a backup DVD-ket és CD-ket és akkor sokáig tartanak... :-))

A 15 éves lemezeimet (darabját vagy 3.000 Ft-ért írattam 95'-ben) még mindig olvassa a laptopom, amit 2009 novemberében vettem.

A fontos és más forrásból be nem szerezhető adataimat (gyerekről készült video-k, képek) dupán mentem el DVD-re és egymástól 120 km távolságban tárolom (anyós) - azaz atomtámadás esetén is megmarad az egyik (leteszteltem a neten egy atomtámadás szimulátorral a legerősebb orosz CÁR bombával) :-)))

A többi meg úgyis letölthető...

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 22:21:34

@johevi:

Nagyon jó, könnyű és gyors megoldás egy nagyobb, külső winchester.

De azt soha ne feledd el, hogy ha egyszer az megsérül (leesik, elázik, egyéb "háztartási baleset" történik vele), akkor viszont minden elveszett, ami rajta van/volt.

Ezért jó megoldás (ha van rá lehetőséged) a duplikálás.

Darkcomet 2010.08.17. 22:22:42

@Gépember: Fontos adatokról írtál, és nem archiválásról. Az utóbbi egészen más tészta.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.08.17. 22:23:13

@Gépember:

"De azt soha ne feledd el, hogy ha egyszer az megsérül (leesik, elázik, egyéb "háztartási baleset" történik vele), akkor viszont minden elveszett, ami rajta van/volt."

Kettő kell belőle jó nagy távolságban tárolva egymástól. De te is írod..

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 22:24:36

@közlekedési bűnöző:

Eddig a Te megoldásod a legjobb - a "nagyok" is így csinálják :)

szcsongor 2010.08.17. 22:27:59

@Darkcomet: "Ezen kívűl 3-4 pendrivera és memkarira is folyamatosan mentek, és kb. 8 felé a neten. Google Docs, meg hasonló "ingyen" szarok kizárva. Szigorúan fizetős tárhelyek, abból is több féle."

igencsak fontos adataid lehetnek, ha több fizetős tárhelyre is költesz folyamatosan, meg még istentudja hány adathordozóra is mentesz...

Darkcomet 2010.08.17. 22:29:39

@porthosz: "Az adatvisszaolvasás kevésbé problémás átlagember szempontjából, ha csak szimplán videóról/képekről van szó, de még dokumentum esetén sem tulzottan bonyolult. Gondoljunk bele hogy a 20 évvel ezelőtti bmp képeket a mai napig kezelik a képmegjelenítők (illetőleg még ma is használatos)."

És ez meddig lesz így? A bmp pl. Microsoft szabadalom. A dokumentum formátumok kommersz ebbik része is. Bízhatunk-e egy zárt formátumba (amit persze már agyba-főbe visszafejtettek), vagy mentsünk inkább mindent nyílt forráskódú formátumba, ahol legalább az adott formátum leírása megmaradhat valahol?

Példa. Anyámék volt pesti házának a megvétele 1920 körül történ. A szerződés még mindig egy hatályos dokumentum, igaz papíron, de olvasható. Az én házam adásvételi szerződése, leszámítva a papír alapot, bármilyen digitális formátumban is, olvasható lesz-e kb. 90 év múlva?

Darkcomet 2010.08.17. 22:35:23

@szcsongor: Bizonyítványok, iskolai végzettségek, szerződések, munkakönyvem bedigitalizálva, kórházi kezelések, az összes közüzemi befizetésem, értesítők, APEH cuccok, fizetési papírok, egyebek. Ha mindezt papír alapon kéne tárolnom, már bele is fulladtam volna. Ezek az én igen csak fontos adataim. És ez megér nekem éves szinten pár tízezer forintot.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 22:41:26

A nevezett hibák olyan kockázatok, mint az elhízástól remélhető szívinfarktus. Nagyobb rá az esély, de az infarktusnak elég kicsi a valószínűsége egy ember életében. Szóval jó az óvatosság, de rettegni nem érdemes. Ami fontos, arról legyen másodpéldányod. Ami nélkülözhetetlen, arról legyen két másodpéldányod, két különböző helyen. Ha ARJ-be tömörítettél, akkor legyen a lemezeden egy ARJ.EXE. Ha az ARJ DOS alatt működik, akkor legyen egy DVD-d bootolható DOS-szal. Két tartalék példánnyal.

Komoly ember nem lemezkukucskáló programokkal szarakodik, hanem a lemezen vagy egy CRC-fájl is, ami azt is megmondja, hogy melyik fájl sérült.

Ismeretlen, távoli helyen üzemelő gépen (interneten) csak az az ember tárolja az adatait, aki a készpénznél az ismeretlen, távoli helyen harmincként biten tárolt számlaösszeget biztosabbnak tartja. Az meg is érdemli.

Nekem el van téve egy páramentes csomagban egy 5.25-ös meghajtó, kábellel, illesztővel, pedig nekem már nincsnek olyan lemezeim. Minek? Nem tudhatom, esetleg még szükség lehet rá valamikor. Azok a faszok, akik az állambiztonsági adatbázist mágnesszalagon tárolták, de nem gondoskodtak arról, hogy mindig legyen KÉT működő szalagolvasó lezsírozva, üzemkész állapotban, használati utasítással, műszaki dokumentációval, karbantartókészlettel, ciánkapszulával, azok megérdemelték volna, hogy kézzel, papírra írják át a megmentett adatokat, három példányban.

Az én 12 éves, nem keveset használt Tie Fighter CD-m probléma nélkül olvasható. (De van róla tartalékpéldányom.) A 4-5 éves DVD-im is.

A terabyte szóban a tera előtagnak az égvilágon semmi köze sincs a latin terra (föld) szóhoz, hanem a görög tetra (négy) szóból mesterségesen alkották.

johevi 2010.08.17. 22:42:48

@Gépember:
És a DVD-RAM is tovább tart, mint egy sima DVD

porthosz 2010.08.17. 22:43:50

@Darkcomet:
"Bízhatunk-e egy zárt formátumba (amit persze már agyba-főbe visszafejtettek), vagy mentsünk inkább mindent nyílt forráskódú formátumba, ahol legalább az adott formátum leírása megmaradhat valahol?"

A bmp-t példaképp írtam. A nyiltforrás/zártforrás ilyen téren nem játszik, mint irtam az elterjedtség fontos.

Egyébként pedig adtam egy ötletet, hogy hogyan lehet megoldani. Ha valaki legalább 10 évente átmenti az adatait egy akkor adathordozó, és egyébként népszerü formátumot használ, akkor nem nagyon lesz vele problémája 20-30 évig.

Most ne várd azt hogy megoldjam azt a problémát pity-puty, hogy 100 évig hogyan tárold az adataidat... (ami amúgy jó eséllyel akkor már senkinem sem lesz fontos)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 22:49:50

@Androsz:

Te aztán tiszta lelkiismerettel adózol a bitek oltárán, le a kalappal :)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 22:51:20

@johevi:

DVD-R vs. DVD-RAM: szerintem inkább az adathordozó _minősége_ a fontos.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 22:53:29

@Darkcomet: "A bmp pl. Microsoft szabadalom. ... Bízhatunk-e egy zárt formátumba (amit persze már agyba-főbe visszafejtettek), vagy mentsünk inkább mindent nyílt forráskódú formátumba..."

Nem bízhatunk. De akinek nincs elmentve egy olyan programja, amelyik, ha legalább egy emulátoron, de harminc év múlva is futni fog, az majd kivesz a könyvtárból egy régi könyvet a BMP formátum ismertetésével, és ír egy dekódert. :-) Ha a világháború elsöpri a könyvtárakat, akkor már a BMP fájlokra is kevés figyelem fog irányulni.

Egyébként a papíralapú dokumentálás időtállóságát a valóban nem több évtizedes tárolásra való optikai vagy mágneses eszközökével összehasonlítani nem ér. Úgyis a papír győz. Mert bár ez a papír, amit ma használunk, a nyomába sem ér a pergamennek, de ktségtelenül képes kibírni több évszázadot. Viszont én is beszkennelem az okmányaimat, ahogy te is, mert rövidebb távon az nagyon jó alternatív tárolás. És tényleg elfér egy szekrénnyi irat egyetlen korongon. (Főleg 4-8 színű GIF vagy PNG-ben, nem JPG-ben, ahogy az amatőrök csinálják a szövegekkel, rajzokkal.)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 22:57:34

Holnap lesz egy poszt a CD/DVD-k tisztításáról - ha valakit esetleg érint... :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 22:58:09

@Gépember: Mondhatni, egy élet munkája az, amit a lemezeimen tárolok, elsősorban programok formájában. :-) Ha beszarna az egyik programarchívum-lemezem, akkor kezdhetném újra összelopkodni azt a temérdek segédprogramot és alkalmazást. Valószínűleg a sérült lemezzel a kezemben kezdenék tébolyult ámokfutásba. Hát inkább mentek. :-))

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 23:01:43

@Androsz:

Te is követed a "Lenini utat": Menteni, menteni, menteni!

(Vagy nem így hangzott eredetileg? Nem baj :)

“Учиться, учиться и еще раз учиться”

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:01:59

@Gépember: Az nagyon jó lesz. Remélhetőleg az is címlapos lesz, mert a sok tulok, aki marokra fogja a lemezeit, mint egy csimpánz, aztán nekiesik a lemezének a porronggyal, talán rácsodálkozhat egy új világra.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:02:57

@Gépember: :-))) Ha a Google Translate-tel próbálkoznék, még lehet is, hogy ezt a fordítást kapnám.

no mail, no problem 2010.08.17. 23:06:37

@Gépember: Én abban nem bízok, hogy kb. 10-15 múlva lesz CD/DVD kompatibilis olvasó. (Mert a saját életemben láttam sok mindent elévülni, kezdve a lyukszalaggal, azért.) Igaz, engem néhányan kőtáblásként emlegetnek, mert egyszer azt mondtam, hogy az a jelenleg ismert leghosszabb élettartamú, és legmegbízhatóbb információ tárolási és elérési eszköz. A többi mindössze pár évről szól, és minél gyorsabb a fejlődés, annál rövidebb az egyes eszközök élettartama.

@johevi: Gyanítom, ebbe bejátszik az is, hogy jóárasított volt a DVD. Sokat számítanak a tárolási körülmények is, elsősorban a hőmérséklet és a páratartalom. Az olcsó szarral jártam úgy, hogy délután felírtam valakinek, éjjel odaadtam, és másnap nem bírta olvasni. De ezt már csak ilyenra használtam, hogy valakinek ráírtam valamit, azonnali átmásolásra. Én nem vennék egy TB-os, vagy nagyobb diszket. Ha beteszel egy párat RAID-be, akkor rájössz, hogy a hiába látszik a nagynak az MTBF, túl sok a bit, így gyakori a hiba. Amióta TB-os diszkeket használunk, félévente egyszer biztosan, de néha gyakrabban is szétesik a RAID.

@Darkcomet: Pendrive is for pussies, az szintén a mentés illúziója. Legalább olyan szar, mint a CD/DVD. Ha veszed a fáradtságot, és belső diszken készítesz a fájlról sha*/md5 ellenőrző összeget, és melléteszed, akkor relatíve kevés írás után lebukik a pendrive. És a lassú írási sebességben sem hinnék annyira, valószínűleg többet számít a korong minősége, és a tárolási körülmények.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 23:07:43

@Androsz:

Címlap, vagy sem, itt lesz :) Akit érint/érdekel, megtalálja. Bár szerintem sokan furcsállani fogják majd a "módszert".

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:11:06

@Gépember: "ha egyszer az megsérül (leesik, elázik, egyéb "háztartási baleset" történik vele), akkor viszont minden elveszett, ami rajta van/volt."

Tulajdonképpen ez egy nagyon fontos tanulság. Minél nagyobb méretű tárolón őrizzük a cuccainkat, annál többet bukunk egyszerre egyetlen sérüléssel. Ha a winchesteren a partíciós tábla egyetlen bitje megsérül, akár láthatatlanná teheti az egész lemezt, és nem sokan vagyunk már, akik egy ilyennel tudnának mit kezdeni. Inkább több kisebb tároló, mint egy hatalmas, valahol kell találni egy optimumot.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:12:01

@Gépember: Szappan+víz? Vagy várjam ki a holnapot?

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 23:15:47

@no mail, no problem:

A holografikus tárolás már most is elérhető - csak még nagyon drága. A jövő adattárolási technikái ebbe az irányba mutatnak - szerintem.

Az InPhase már 2005 elején bemutatta az első prototípusát, mely egy 13 cm átmérőjű korongra 200 GB adatot tudott felírni. Néhány hónappal később pedig elérték a 300 GB kapacitást.

"Csak" az átmenetnél kell majd figyelni, mint a floppy-nál: nehogy lemaradjunk róla :)

no mail, no problem 2010.08.17. 23:19:01

@Gépember: és a tárolási körülmények.

mellesleg ismerőseim min. 98%-ának ujjlenyomatosak, zsírosak, a korongjai, a 95%-ának emellé porosak és karcosak is. értem, hogy hibajavítás, de nem a végtelenségig.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:22:25

@no mail, no problem: "minél gyorsabb a fejlődés, annál rövidebb az egyes eszközök élettartama."

Szóról-szóra. Amit fejlődésnek nevezünk, az egy egyre sérülékenyebb technológiára épülő egyre sérülékenyebb világ. Ma egy napkitörés képes hazavágni egy fél országot, hatalmas szeméthegyeket, ivóvíz- és fűtéshiányt, távközlési képtelenséget, szállítási zavarokat okozva. Ötszáz éve egy város egy hónapig is kihúzta ostrom alatt. Ma fél napi áramkimaradás hetekig működésképtelenné tesz egy nagyvárost. Ha az autómban számítógépes vezérlés állítja a levegőbeömlőt vagy működteti az indításgátlót, akkor egy IC sérülése elindíthatatlanná teszi a hiperszuper kocsimat. Akinek van egy régi Moszkvicsa, az majd elvontat engem hazáig.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 23:22:53

@Androsz:

1, Az optimális megoldás kompromisszumos - de együtt kell/lehet vele élni.

2, Szerintem Te tudod a megoldást, vagy nagyon közel jársz hozzá :)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 23:29:27

@Androsz:

Éledezik a Nap, lehet, hogy újra eljön a régi LADA-k ideje, amit egy 13-as kulccsal, kalapáccsal és csavarhúzóval szinte bárhol működésre lehetett bírni :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:31:56

@Gépember: :D Holnap megnézem a megfejtést! Az biztos, hogy az acetonról lebeszélném az embereket. (Isten a tanúm, tényleg hallottam ilyenről, hihető forrásból. Legalább megpróbálta, mondjuk így.)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:40:32

@Gépember: Az Amazing Race sorozatban, ha nem ismernéd, mindenféle országokban kell versenyzőknek feladatokat teljesíteniük, köztük pedig minél gyorsabban haladni. Egy-két hete láttam, talán Indiában jártak éppen, hogy a versenyzőpáros fogott egy helyi embert, aki elviszi őket, ahová kell, valami 100 kilométerre onnan. Egy régi szovjet terepjárója volt, minimum harminc éves. Mentek-mendegéltek, egyszer csak a kocsi kileheli a lelkét. A faszi nem látszott megrendültnek, felnyitotta a motorházat, felguggolt (!) a motorra, rángatott ezt-azt, valami csövet egy ronggyal tömített, bütykölgetett, és lehet, hogy fél órába is beletelt, de aztán mentek tovább. No, én ezt nevezem megbízható technikának. Ezzel szemben azt, amikor egy elektronika megakadályozza, hogy az ultraautomata kocsi motorházát csak kinyissam, még ha füstöl is, én kibaszásnak hívom, nem haladásnak.

tiborc2008 2010.08.17. 23:42:23

25-28 éves régi jó spectrumos magnókazetták szinte mindegyike olvasható a mai napig.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:44:32

Ománban pofásabb dzsipeket adott az aktuális szponzor a versenyzők alá, és úgy kellett egy sivatagi célt megkeresniük. Ketten is megrekedtek a homokban, mert a forróságtól meglágyult a gumi. Légkondi volt benne, csak menni nem lehetett vele.

Körömcsiga 2010.08.17. 23:50:00

Én DVD-RAM-on tárolom a fontos cuccokat, az jóval biztonságosabb és időtálóbb technológia a sima CD/DVD lemeznél.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.17. 23:50:05

@Androsz:

A technika jó, a technika szép, a technika megnyitja a szívcsakrád :) - egészen addig jó ez így, amíg kézben tartható.

Amíg a technológia segít, addig nekünk dolgozik. Amint eltávolít, elválaszt a történésektől, ellenünk fordul(hat).

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.17. 23:55:27

@tiborc2008: Ez igaz, tényleg, nekem programkazettám már nincs, de zenei felvételeim vannak harminc éves kazettákon. Nem CD-minőség, de sosem volt az. Ma is szól. A régi programtárolás a modulált hanggal elég rossz hatásfokú volt a terjedelem szempontjából, mert nagyon kicsi volt a jelsűrűség, viszont az egyenlő tud lenni azzal, hogy nagy a hibatűrés.

Nekem vannak még 26-28 éves lyukkártyáim, amelyek eszméletlenül helyigényes tárolóeszköz voltak, de nagyon jó papírból készültek, és biztos vagyok abban, hogy még kétszáz év múlva is hiba nélkül lennének olvashatók. Jó, persze, videó tárolására nem látszik alkalmasnak. :-)) Kártyánként max. 80 byte, az egy 1 CD-s AVI esetében 9 millió kártya. Kb. 1300 méteres oszlop lehet. X-D

Higany 2010.08.18. 00:00:35

Egy ideje nem szórakozom a DVD írással.
A fontos adataim (főleg fotók) a gépemben két RAID1-be kötött vinyón vannak. Ezeket hetente, kéthetente archiválom egy olyan vinyóra, ami egyébként a széfben pihen. Van még egy mobil vinnyogó is, arra kb negyedévente mentek, szintén hét lakat alatt van tartva. Így az adataim jelentős része 4 példányban van meg és még nem hülyülök bele az archiválásba.
Volt még korábban pár meleg helyzet, sérült FAT tábla látszólag eltűnt fileokkal, windows-által kattogósra szétcseszett vinyó, de ezekről kisebb-nagyobb gyomorgörcs árán különféle jól bevált programokkal sikerült kinyerni az adatokat. A hardverhiba az igazi gáz, az már Kürt Computeres muri, az sokkal többe kerül, mint egy-két vinyó a mentésnek. (v.ö., egy új vinyó esetében bruttó 20Ft körül mérnek egy Gb-ot)
Filmeket, pornót fölösleges menteni, helyet pazarolni rá, az torrenten mindig fent lesz, ha meg nem, akkor sincs tragédia.

Viszont azon gondolkozom, hogy mi lesz a féltve őrzött adataimmal, ha már nem leszek... A nagyi szekrényéből még előkerülnek a fotók az ükszülőkről, a nagyon régi felmenők 1800-as évekbeli születési anyakönyvi kivonatai. Hol van a papírhoz képest a nyamvadt CD/DVD? Mit kezd majd az ükunokám a szánalmas adattárolóimmal? Ha olvasni tudja majd egyáltalán, nem írja-e felül az egészet a Toledói Csöcsparádé 3-mal?
Az emberiség hatalmas tudásanyaga veszett oda, amikor leégett Alexandriában a könyvtár. Hol lesz az emberiség felhalmozott tudása 50, 100, 1000, 10000 év múlva, amikor az ócska adathordozóink 20 évet nem bírnak ki? Ilyen szempontból hol van a Bluray lemez az egyiptomi papiruszhoz, vagy a mezopotámiai agyagtáblához képest?

no mail, no problem 2010.08.18. 00:01:11

@Gépember:

Ha már archiválás, és nem mágneses, akkor ez kedvencem: IBM 1350/1360.

en.wikipedia.org/wiki/IBM_1360

Megette a fene, mert nem korong méretű, de az akkori idők eszközeihez képest hajletevős paraméterei vannak. Aztán áttértek a szalagra.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.18. 00:03:06

@Gépember: Hát ez az. Amikor talán a télen egy internet-gerinckábel megsérült valahol Duna-akármi közelében, megállt a fél ország internetje. Amelynek a jól ismert kezdőtörténete úgy szól, hogy egy atomcsapás esetén is életképes hálózatot találtak ki. Ma már a hivatali adatkapcsolat is internet-alapú, és nem is merek arra gondolni, hogy mi lenne a katasztrófavédelem és az államigazgatás sorsa, ha a netet tényleg kinyírná az ellenség. Csak néhány nyisszantás jó helyeken, és kampec. És most képzeld hozzá, hogy van olyan barom, aki már arról álmodozott, hogy a háztartási berendezéseket, még a villanykapcsolót is a neten keresztül lehetne a fotelből irányítani. Ha leáll egy netszerver, a faszikám ki sem tud menni a házából. Bradbury elsápadna az irigységtől, hogy az ember mennyivel önveszélyesebb világot tervezget, mint amitől ő ötven éve bennünket intett.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.18. 00:04:46

@Gépember: Hát ez az. Amikor talán a télen egy internet-gerinckábel megsérült valahol Duna-akármi közelében, megállt a fél ország internetje. Amelynek a jól ismert kezdőtörténete úgy szól, hogy egy atomcsapás esetén is életképes hálózatot találtak ki. Ma már a hivatali adatkapcsolat is internet-alapú, és nem is merek arra gondolni, hogy mi lenne a katasztrófavédelem és az államigazgatás sorsa, ha a netet tényleg kinyírná az ellenség. Csak néhány nyisszantás jó helyeken, és kampec. És most képzeld hozzá, hogy van olyan barom, aki már arról álmodozott, hogy a háztartási berendezéseket, még a villanykapcsolót is a neten keresztül lehetne a fotelből irányítani. Ha leáll egy netszerver, a faszikám ki sem tud menni a házából. Bradbury elsápadna az irigységtől, hogy az ember mennyivel önveszélyesebb világot tervezget, mint amitől ő ötven éve bennünket intett.

(Bocs, ha ez most dupla lesz. Internet.)

no mail, no problem 2010.08.18. 00:10:27

@Higany: Ha a könyvek tartalma ellentmond a Koránnak, akkor eretnekségről szólnak, ha megerősítik, akkor túlhaladottak általa. Így is, úgy is feleslegesek. Szóval mi veszett Alexandriában?

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.08.18. 00:10:55

"4 MHz-es (még egyszer: négy MHz) XT volt az első gépem. Monokróm (fekete + narancssárga) monitor"

4 MHz -- de csak benyomott turbó-gombbal :-)

a narancs/fekete herkules monitor meg egy korszerű példány volt a műegyetem sötétzöld alapon világoszölden világító, fényerőt csavarhúzós potméterrel állító monitorjaihoz képest.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.18. 00:13:31

@Higany:

Kérdés, hogy mit hagysz neki örökül: milyen _minőségű_ adatokat. Érték lesz-e számára az a bithalmaz?

Egy elgondolkodtató tény: A Youtube-ra percenként kb. 24 órányi adatot töltenek fel. Persze, ennek csak kis hányada _érték_, de a szám akkor is megdöbbentő.

Termeljük a biteket, halmozzuk az adatokat - meddig?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.18. 00:17:28

@no mail, no problem: Hogy mi mindennel nem kísérleteztek adattárolás címén... Már az emléke is elenyészett egypár "korszakalkotó" megoldásnak. Mondjuk, a Bluray—HDDVD meccs is elég lassan dőlt el, és a veszteshez korán elpártolók másolhatják át a dolgaikat a győztes formátumában. A ZIP drive-ok felett is átlépett a váratlanul felbukkant CD, korábban voltak 2.88 MB-os floppyk is, azok sem éltek sokáig, szóval bármelyik technika elavulhat hirtelen, főleg ha valaki sok pénzt szán más termékének az elavultatásra.

(Asimov is mikrofilm-olvasókat vízionált a távoli jövőbe. Hol van az már.)

tyberius 2010.08.18. 00:19:37

Olvastam valahol, hogy ha az utókorra akarsz hagyni valamit, akkor a legmegbízhatóbb és legnagyobb adatsűrűségű, kommerszen hozzáférhető technológia a mikrofilm. Nyomtatott dokumentumot, szöveget, képet natívan tudsz rajta tárolni, az olvasásához pedig csak fényforrás kell meg lencsék, szóval ókori technológia, atomcsapás után is hozzáférhető lesz. Bináris adatot már nem olyan egyszerű, bár erre is van megoldás, pl. szabvány kétdimenziós "vonal"kódba lefordítani a mentendő adatot, majd azt archiválni mikrofilmre, természetesen a szabvány dokumentációját mellékelve. Amíg szkenner vagy digitális fotómasina van a világon, csak egy okos programozó kérdése olvasóprogramot írni hozzá. Persze ez tényleg arra az esetre van, ha évtizedekre, vagy akár századokra akarsz archiválni, nyilván a házi archívum nem ilyen, arra előttem már számos használható tippet írtak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.08.18. 00:19:47

@Higany: "Hol lesz az emberiség felhalmozott tudása 50, 100, 1000, 10000 év múlva"

Hát a Wikipédián, természetesen. :-D

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.18. 00:25:34

@dark future:

Volt rajta turbó gomb, de már nem emlékszem, mennyit számított :)

A zöld műegyetemes monitorokról eszembe jutott a legelső gép, amit kezeltem. EMG 777(?), vagy valami hasonló száma volt, a paramétereiről pedig fogalmaim sincsenek :)

no mail, no problem 2010.08.18. 00:49:23

@tyberius: A mikrofilm tényleg klassz. Gyanítom, amikor kitalálták, akkor valószínűleg sokkal kevesebb archiválandók gondolt jelent meg papíron. A keresés viszont szívás. Kurvára bírtam a 30-40 éves krimikben, amikor véreres szemű zsaru egynapos "mikrószkópba" nézés és húzigálás után megtalálta a sokéves vidéki lapban az infót, amivel rá tudta verni a balhét a rosszarcú bűnősre, hah.

Nézd meg a fentebbi kommentemben a linket az IBM 1350/1360 rendszerekről.

xstranger 2010.08.18. 01:07:22

A gepemen levo ket legoregebb file egy 96os MP3 (RMB Spring es Rage Against the Machine), par emlekfile megvan meg ugyanebbol az idobol egyetemi munkak, forraskodok stb. Azota volt kb 7-8 gepem, de ezeket mindig valami okbol tovabbmasoltam, tehat a fontos adatokat igenis viszi magaval az ember.

A papir alapu adatok idotallasa szerintem illuzio, inkabb az informacio masolasa a lenyeg. Kinyomtatsz egy konyvet 10000 peldanyban akkor valoszinuleg 1000 ev mulva is meglesz belole par, de hogy pontosan melyik azt nem tudod, az mar csak a veletlenen mulott.

Tehat a biztos megoldas hogy rendszeresen masolatokat keszitesz a legfontosabb adataidrol az aktualis korszeru taroloegysegre es fizikailag szeparalt helyen tartod oket.

Regi fileok ketto: egy forrasban vicces volt olvasni valami hasonlot:
//Ez igy meglehetosen hekkeles at kene irni 1994.05.10 XY

Goompah 2010.08.18. 01:33:06

@Darkcomet: "A fontos cuccaimat szigorúan 2x-es sebességgel írom, tart, ameddig tart az írás"

Ezzel nem árt vigyázni, sok alapanyaghoz már nincs 2x-es write strategy. Az író ekkor egy general strategy-t használ, ami vagy jó az alapanyaghoz, vagy nem.

"Bízhatunk-e egy zárt formátumba (amit persze már agyba-főbe visszafejtettek)"

Már ha meglesz 20 év múlva is a visszafejtés. Aztán nem árt elmenteni a visszaolvasáshoz, megnyitáshoz szükséges programot is. Szükség esetén a töréssel együtt. De a paranoiások a hardvert is megőrizhetik a pincében. :)

E szempontból különösen neccesek szerintem az aktivációval élesíthető programok. Ki tudja, hol lesz 20-30 év múlva az a cég, amelynél aktiválni kellene egy alkalmazást?

@porthosz: "Most ne várd azt hogy megoldjam azt a problémát pity-puty, hogy 100 évig hogyan tárold az adataidat... (ami amúgy jó eséllyel akkor már senkinem sem lesz fontos)"

Bizony nem irigylem a jövő történészeit és levéltárosait. Vajon mennyire lehet majd hitelesnek tekinteni a csak neten megjelent bármiféle információkat?

@no mail, no problem: "hiába látszik a nagynak az MTBF, túl sok a bit, így gyakori a hiba. Amióta TB-os diszkeket használunk, félévente egyszer biztosan, de néha gyakrabban is szétesik a RAID."

És még az a jobbik eset, ha észreveszed a bithibát. TB fölötti winchestereknél sajnos én is szembesültem már többször pont ezzel. Az md5-nél bukott ki a dolog, és a vicces az volt benne, hogy a másolás előtt az eredetiről készített md5 lett hibás. Vagyis annyira nem is vicces, az ellenőrzéskor is hasonló lett volna a hibás beolvasás esélye.

santa fe 2010.08.18. 02:43:28

@közlekedési bűnöző:
A gyerekeidet egymástól hány kilométerre tárolod? ;)

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.18. 02:48:32

@Androsz: „Bradbury elsápadna az irigységtől, hogy az ember mennyivel önveszélyesebb világot tervezget, mint amitől ő ötven éve bennünket intett”
Kilencvenvalahány éves, és rühelli is. A minap írtak róla ezt-azt a Hold kutatásának felhagyásával kapcsolatban.
---
93-tól van CD-írom, azaz 17 éve. Nem nagyon tudom olvasni az akkor írt darabokat (nem mintha nagyon akarnám).

Az egyiptomi piramisok cirka ötezer éve kezdtek épülgetni. Ma is egész jól olvasható az akkoriban felírt szövegük...

Reggie 2010.08.18. 03:45:52

@Körömcsiga: Hat nem sokkal jobb a DVD-RAM mint a DVD+/-RW. Azaz szinte semmivel.

santa fe 2010.08.18. 03:46:21

Oké, hogy archiválás, de mi van, ha az eredeti sérül, de közben olvasható marad, és a legközelebbi archiváláskor felülírod vele az archivban meglevő példányt?

kpityu2 2010.08.18. 06:04:30

Sajna nekem is van halott pár éves írott DVD-m. Nem karcolt, mégsem olvasható. Eddig semmilyen csodaprogival nem sikerült adatot beolvasni róla, mert a meghajtóba rakva nem is ismeri fel mint adatforrást. Az Isobuster jutott eddig a legmesszebbre vele, egy óra szöszölés után a sokadik próbálkozásra beolvasta a tartalomjegyzéket.:(

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.08.18. 06:25:46

@Gépember: Ja hát a nagyok tőlem tanulták... :-)

Viccet félre téve: tizenéve voltam a MaTáv akkori központjában, ahol mondták, hogy három szerveren tükrözik a fontos adatokat, mindhárom tűzbiztos pincében van. Egyik Nyíregyházán, másik Budapesten, a harmadik pedig Sopronban helyezkedik el. Innen az ötlet.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.08.18. 06:31:30

@Androsz:

"
Nekem el van téve egy páramentes csomagban egy 5.25-ös meghajtó, kábellel, illesztővel, pedig nekem már nincsnek olyan lemezeim. Minek? Nem tudhatom, esetleg még szükség lehet rá valamikor. Azok a faszok, akik az állambiztonsági adatbázist mágnesszalagon tárolták, de nem gondoskodtak arról, hogy mindig legyen KÉT működő szalagolvasó lezsírozva, üzemkész állapotban, használati utasítással, műszaki dokumentációval, karbantartókészlettel, ciánkapszulával, azok megérdemelték volna, hogy kézzel, papírra írják át a megmentett adatokat, három példányban."

Hiába van olvasó hardvered, ha közben más is megváltozott. Mondjuk ISA buszon kapcsoltad a cuccost az alaplapra... mutass nekem olyan alaplapot, ami ma kapható és alapból tartalmazza az ISA buszt!

Szóval ugyanott vagy. Szerintem az elavuló félben lévő technológiák segítségével tárolt adatokat 10-12 évente át kell menteni az akkori modern médiára. Igaz némi költség, azonban előnye is lesz: helyet takarítasz meg... Nem tudom a mágnesszaag milyen kapacitású, de gondolom legalább 10 mágnesszalag adata felmegy egy BR disc-re... Dupikálod, aztán a szalag mehet a kazánba...

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.08.18. 06:41:36

@santa fe: egy gyermekem van egyelőre és velem vannak, de ők nem digitális bithalmazok... illetve lehet, hogy azok és a Mátrix-ban élek, de ez még nekem nem tűnt fel! :-)

tyberius 2010.08.18. 07:18:34

@no mail, no problem: Köszi a linket, tegnap is el akartam már olvasni, csak vmiért a wikipedia nem töltődött be... hát igen, egy ilyen "vason" biztonságban tudnám az adataimat, főleg, ha 200 km-re innen, a szüleimnél is lenne egy... a mechanika előbb kopik el, mint hogy a média elveszítené az adatokat.

@xstranger: Vicces, az én első MP3-mam is egy RMB volt (Break the Silence) :) még mindig megvan. Az első CD, amire kiírtam, viszont már rég nem olvasható.

@közlekedési bűnöző: Hát a legnagyobb kapacitású szalag, amiről egy archiváló program magyarítása közben olvastam, 200 GB-nyi adatot tárol, szal BR diszk helyett 2 TB-os vinyó kéne a duplikálásához... de van egy olyan gyanúm, hogy megfelelően tárolva, a szalag (és a hozzá való olvasó, amihez mondjuk egy jól dokumentált RS232-es interfészen hozzá lehet férni) bírná legalább addig, amíg akár a BR diszk, akár a 2TB-os vinyó.

kutya vacsorája 2010.08.18. 07:24:24

ööö tegnap szart be az 1995-ben hájteknek számító zizegősnoteszem (mendedzserkalkulátor vagy mi volt a neve, casio), min.2ezer telefonszámmal...
vkiknek van esetleg ötlete,hogyan varázsolhatóak vissza az adatok?
a jövő: kettős könyvelés, az egyik kockásfüzetbe.

Hümüzhümümüz 2010.08.18. 07:31:27

Én ezt nem vágom. Vannak 12-15 éves gyári CD lemezeim és ma is vígan betehetem a lejátszóba. Legelső írott mp3 lemezem is olyan 8-9 éves lehet, de azt is hallgattam tavaly.
Ha áll a szekrényben, akkor miért vesznek el róla az adatok?

Mondjuk én ilyen rigolyás vagyok. Minden írott lemezemhez borítót nyomtatok és kategorizálva vannak egy szekrényben, a hifi alatt. Száraz, hűvös helyen, mint a gyóCCerek. :D
Garázsban van egy PIII-as gép, befóliázva, bedobozolva vészhelyzet esetére. Ha nem ég le a házam, akkor 20 év múlva is lesz min mutogatni a régi cuccokat az unokáknak. :D

Nzoltan 2010.08.18. 07:32:58

Az ember fia vesz tárhelyet egy amerikai szerveren, oszt kész. Havi 5-6 dollárért már terrákat lehet kapni. Ott megmerad az adat.

Hümüzhümümüz 2010.08.18. 07:33:50

@Hümüzhümümüz:

Ja és a régi AKAI hifim is kint van. CD, tuner, erőlködő. :) Anno 200k volt a Skálában. :D Műxik. :P

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.18. 07:45:51

Én 2001 környékén kezdtem el CD-re archiválni a cuccaimat. 2008-ban csináltam egy nagyszabású újraarchiválást, amikor az összes CD tartalmát gépre másoltam (nagyon kevés olyan volt, amit nem tudott olvasni) majd DVD-re írtam. Majd 5-6 év múlva, amikor húszezerért utánam hajítanak egy blu-ray írót és 100 forintért rendelek lemezt Szlovákiából, majd eljátszom ugyanezt. Biztos, hogy a BR után is lesz valami új...

gpetersz 2010.08.18. 07:50:59

A 90-es évek második felében mindenem CD-re került. Pont ebben az évben, mikor az 1Tb -s külső HDD-k ára már elérte azt a szinten (20-25 ezer, persze nem NAS), hogy megérje, elkezdtem átküldeni az adatokat a vinyókra. HDD sentinel befigyel, remélem minden rendben lesz. Óriási tömegű polc szabadul fel :).
Még nem tudom mit teszek oda. Talán majd a vinyókat... :)

40EridaniA 2010.08.18. 07:59:41

1994 óta írt minden CD-m és DVD-m olvasható, nincs gond. A trükk annyi volt, hogy nem LG író és nem max. írási sebesség.
A másik: romlott hallal verném pofán azt, aki kitalálta és erőlteti ezt a debil MiB, GiB és hasonló zöldségeket. Értelmes ember MB-t és GB-t használ, akkor is, ha nehéz 1024-ben gondolkodni és akkor is, ha magukat felsőbbrendűnek képzelő szervezetek (SI, IEC) jól összekavarják a sz*rt.

Crear_alien 2010.08.18. 08:19:34

koszi a cikket. pont jokor jott, mert epp ezen filoztam mit, hova es hogyan mentsek el. nos, kicsit okosabb lettem, de meg mindig fogalmam sincs mi lenne a legbiztonsagosabb mod a szamomra fontos cuccok, mint pl. fotok a lanyomrol, tarolasara :( ket kulso vincsi, nem tul nagyok,hm?

Lotyó Bridzsida 2010.08.18. 08:34:17

Müller Péter mesélte, hogy a II. vh alatt az anyjával egy gödörben éltek.
Tudom szélsőség, de amire abban a gödörben nem volt szükség, az veszhet nyugodtan. "Túl fogjuk élni!":)

Nahoten 2010.08.18. 08:35:59

Történészek beszélnek digitális sötét korról.

Ezt úgy értik, hogy jóval később az akkori régészek nem fognak találni rólunk semmit, mert adattárolási technikáink egyre sérülékenyebbek.

Avulnak az adathordozók. Ha az interneten megvan valami 2-3 példányban, azt senki nem tárolja, ha azok a példányok megsérülnek, végleg elveszenek. Egy könyv néhány példány könnyen megmarad.

Tíz-ezer év múlva az akkori régyészek nagyobb eséllyel találnak egy sumér cseréptáblát, mint tőlünk bármit is.

cso zsi 2010.08.18. 08:48:04

"Adatmentés nyomtatóra, visszatöltés szkennerről..."

Lehet szidni minden gyártó íróját, ha a lemez nem volt megfelelő minőségű. Bizony, volt idő, amikor erősen meghatározó szerepe volt annak, gyűjtögettük a biteket, és kb. 600 megánál vittük el megíratni. Azután szintén 2x scsi író, amivel az azonos gyártó különböző típusú lemezeiből az egyik fajta most is olvasható, a másikról fél év után feljött a tükröző réteg, vagy bizonyos pontokon eleve átlátszó, ha fény felé tartod.
A duplikálás, és a használat nélküli tárolás közelít a megbízhatósághoz.

A mágneses tárolás egyelőre mindent űberel nagy valószínűséggel.
Adattárolásra nem tudnék példát hozni, mert azzal csak játszottam itthon, és nagyon lassú volt. De a 45 éves Orwo, és Duna magnószalagok (Polimer előtti kor) meghallgathatók ma is. A 25-30 éves kazettáim is, és a 15-20 éves hi-fi videóval felvett audiók is hibátlanok. Ezek bizonyítottak. A cd-re anno azt mondták, hogy 100 év az élettartama.Egy gyári, préseltnek lehet, hogy lesz annyi, majd kivárom valahogy. :)))

A nép fia 2010.08.18. 08:50:46

Van egy eladó 5.25"-ös meghajtóm. Teljesen üzemképes, kb. 15 éve nem volt használva... :-P

Nekem nincs rá szükségem, egy darab hajlékonylemezem sincs már jó ideje.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.18. 08:52:44

@Hümüzhümümüz:

Ha gondosan vigyázol CD lemezeidre, a hordozó anyaga akkor is öregszik.

Jó megoldásnak tűnhet a borító nyomtatása, de veszélyekkel is járhat.

A részleteket és az okokat megírom egy mai posztban.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.18. 08:58:09

@Crear_alien:

Ha igazán biztonságos tárolási módot választanál, akkor javaslom, hogy adataid külső winchesteren, két példányban, egymástól távol (két különböző földrajzi helyen) tárold + ami nagyon fontos, arról készíts DVD-re is mentést szintén két példányban.

De minden adathordozót (winchesterek és DVD-k) pár évente ellenőrizz.

Goompah 2010.08.18. 09:00:17

@Hümüzhümümüz: "Ha áll a szekrényben, akkor miért vesznek el róla az adatok?"

Öregszik a lemez polikarbonát anyaga. Mivel polimerről van szó, a polimerláncok idővel minden külső behatás nélkül is felszakadnak, ettől romlik a lemez anyagának fényáteresztése, pl. elhomályosodhat. A fényérzékeny réteg anyaga szintén idővel elbomlik. A bomlási folyamatokat a magasabb hőmérséklet felgyorsítj (pl. nyáron 30+ fokon). Ha emellett nedvesség vagy fény is éri (szekrényben ritkábban), az plusz behatás.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.18. 09:16:39

@Nahoten: én kőtáblára archiválok ;)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.18. 09:26:15

@Androsz:

"...és nem is merek arra gondolni, hogy mi lenne a katasztrófavédelem és az államigazgatás sorsa, ha a netet tényleg kinyírná az ellenség."

Nem nyírná ki - saját érdekében.

Olvasd el a jobb oldali oszlopban a térkép alatt:

"Die Hard 4 - A megvalósuló rémálom."

Leonard Zelig 2010.08.18. 09:37:16

@közlekedési bűnöző: Anyósnál biztonságban az adataid? Gratulálok!
:-)))

Reggie 2010.08.18. 10:27:04

@kutya vacsorája: Van, forraszd ki az epromot belole, a neten van vagy 200 leiras, hogy hogyan lehet kiolvasni. (javaslat: ponyprog (lancos.com/prog.html))

Reggie 2010.08.18. 10:37:27

Egyebbkent arhivalasra megfondolando a flash alapu adattarolas.

Goompah 2010.08.18. 10:50:42

@Reggie: Nem vagyok biztos benne. A flash NAND tárolókban lebegő gate-es MOSFET-ek tárolják az infót, vagyis egy igen vékony szigetelőréteg védi a gate-be pumpált töltést. Erős elektromágneses impulzus vagy sugárzás hatására elveszhet a töltés, de az eszköz érzékeny a ESD-re is (elektrosztatikus kisülés). Ráadásul a mostani eszközökben a gate szigetelőrétege sokkal vékonyabb, kevesebb a tárolt töltés (csíkszélesség csökkentése), ezért a 10-20 évvel ezelőtti eszközök megbízhatósága semmit nem mond a mostaniakéról.

Persze egyéb archiválási módszerek mellett alkalmazva jó lehet, de egyedüliként nem bíznék benne.

Goompah 2010.08.18. 10:55:19

@Goompah: Kiegészítés: Ionizáló sugárzás még könnyebben törölhetné az eszközt, de az ilyen sugárzás a levegőben nem terjed messze.

VBalint 2010.08.18. 11:26:11

@közlekedési bűnöző: "mutass nekem olyan alaplapot, ami ma kapható és alapból tartalmazza az ISA buszt!"

Alaplap:
www.adlinktech.com/PD/web/PD_detail.php?cKind=&pid=801&seq=&id=&sid=

Hozzá backplane:
www.adlinktech.com/PD/web/PD_detail.php?cKind=FN&pid=434&seq=&id=&sid=

Nem reklám, csak példa. Persze néhány év, és nem lesz kapható, de az ISA még él :)

Reggie 2010.08.18. 13:24:47

@Goompah: A pancelban ritkan van ilyen impulzus, de meg lakasban is, akinek meg nincsen pancel, az tartsa femdobozban. ESD/re meg a diszkret elem erzekeny, pl egy cf karya amiben meg sok egyebb elem van (vezerlo,vedelem) gyakorlatilag irrelevans a problema, plane hogy pl cfnel nem tudsz hozzaerni egyik erintkezohoz sem.

Reggie 2010.08.18. 13:29:40

@Reggie: Hozzatennem, hogyha mar elektromagneses impulzusrol beszelunk, akkor a HDD erzekenyebb, mert ugye a magneses teret nem lehet arnyekolni(csak bizonyos keretek kozott elteriteni), mig az elektromosat igen.

Reggie 2010.08.18. 13:31:20

@Goompah: Ja es meg valamit, a HDD firmware is flashben van. Tehat ott meg rosszabb a helyzet mert igy a magneses adattarolas hatranyain felul a flash-es tarolas hatranyai is igazak ra.

santa fe 2010.08.18. 15:00:59

Archiválás közbeni ellenőrzés! Pl havonta nemcsak hozzáadod az új file-okat az archivumhoz, hanem összehasonlítasz mindent az eredetiben és az archivban, hogy van-e valahol valami eltérés. Erre módszer?

Goompah 2010.08.18. 15:36:55

@Reggie: Na igen, ahhoz már egy EM bomba kellene. Vagyis kellene a fenének. :)

Az elektromágneses hullámoknál nem lehet külön az elektromos vagy a mágneses összetevőt árnyékolni, helyette magát az elektromágneses erőteret árnyékolod (Faraday-kalitka). De az elektromágneses sugárzás árnyékolás nélkül sem fogja lemágnesezni a HDD mágneses rétegét. Na jó, baromi erős elektromágneses tér talán megteheti, ennek utána kellene gondolnom, annyira nem vagyok képben. Viszont a flash áramköreiben az alkalmas hullámhosszú elektromágneses hullámok feszültséget tudnak gerjeszteni, amitől könnyebben tönkremehet a chip.

A HDD firmware dolgában igazad van. De ne feledd, a HDD-ben nem a firmware tárolja az adatot, így ha a firmware-t tartalmazó chip tönkremegy, kis szerencsével cserélhető a chip vagy a panel. Ám a flash tárolónál már magában a flashben van az adat, vagyis a chip sérülése közvetlen adatvesztést okoz.

Reggie 2010.08.18. 17:24:34

@Goompah: De lehet, eleg csak az egyik osszetevot arnyekolni, es mar nem tud terjedni. Elektromagneses eroter nincsen, csk elektromos es magneses. Az elektromosmagneses sugarzas lenyege az, hogy az elektromos eroterben levo energia atalakul magneses eroterben tarolt energiava es vissza(a ketto kozott leng). Tehat eleg az egyiket arnyekolni. (A faraday kalitka az elektromos eroteret arnyekolja csak.)

De a lenyeg: pl ha kozelre csap be a villam, vagy akar a villamhariton villamlaskor folyo aram tud akkora magneses teret letrehozni, hogy serulhetnek az adatok.

A kis szerencsere adatot bizni nem jo, es nem az igazi ha a mentessel kurthoz kell menni helybol, gyakorlati szempontbol ugyan ugy nem jo megoldas.

Reggie 2010.08.18. 17:27:06

@Reggie: Es teszem hozza, hogy egy kismeretu femdoboz elegendo a flash megvedesehez.

Goompah 2010.08.18. 18:00:24

@Reggie: Igen, egy helyen véletlenül tényleg teret írtam sugárzás vagy hullám helyett, köszönöm, hogy javítottad.

"A faraday kalitka az elektromos eroteret arnyekolja csak."

Ez igaz, de csak statikus elektromos erőtérre. Változó mágneses tér esetén a fluxusváltozás generálta örvényáramok olyan mágneses teret keltenek, amelyek semlegesítik a mágneses teret. Meg persze melegítik a fémet, szóval nem 100%-osan, de azért árnyékolja a változó mágneses teret is.

A villám igazi veszélye nem is annyira az erős mágneses tér, hanem a rendkívül gyorsan és nagy mértékben változó mágneses tér, ui. ez az óriási fluxusváltozás generál nem kívánt erős áramot az eszközben.

Goompah 2010.08.18. 18:14:46

@Reggie: Na igen, a Kürthöz senki nem szeret menni. :D Mégsem mindegy, hogy valóban megsemmisültek az adatok vagy megvannak, de csak a Kürt segítségével menthetők meg. Utóbbi esetben "CSAK" pénzkérdés a dolog. :)

A flashsel sajna van még egy probléma. A sebesség növelése érdekében a gyártók sok csatornán viszik be és olvassák ki az adatot, praktikusan a vezérlő a byte egyes bitjeit külön csatornán - persze nem tudom, ez valójában mennyire elterjedt. Ha aztán az egyik csatorna vagy a hozzá tartozó chip sérül, akkor adieu adatok, még a Kürt sem tudja visszahozni őket. Hacsak nem kötöd RAID-be a flash tárolókat.

santa fe 2010.08.18. 19:05:19

RAID-ba kötött táraknál nem az van, hogy két tök azonos kópia van folyamatosan? Mi van, ha az egyik megváltozik?

Például felülírod a file-t.

Goompah 2010.08.18. 19:44:53

@santa fe:

Az csak a RAID1-nél van.

santa fe 2010.08.18. 20:50:41

És most másról van szó? vagy másról is?

Goompah 2010.08.18. 21:02:24

@santa fe: Felülírni nem tudod, a RAID-vezérlő nem engedi. Ha a kettő tartalma valami hiba miatt eltér, akkor ott van a CRC, az dönt. Ha kiveszed az egyik HDD-t a RAID-ből és felülírod, majd visszateszed, akkor meg a vezérlő megkérdezi, melyiket akarod tükrözni a másikra. Persze mindez RAID1-nél.

santa fe 2010.08.18. 21:26:08

Vagyis ha készítetél egy filet konyveles.xls néven, akkor azt később nem tudod megváltoztatni, csak konyvelés2.xls néven menteni?

Goompah 2010.08.19. 00:29:18

@santa fe:

"Vagyis ha készítetél egy filet konyveles.xls néven, akkor azt később nem tudod megváltoztatni, csak konyvelés2.xls néven menteni?"

Olvasd már el, mire válaszoltam. Súgok, a te kérdésedre.

santa fe 2010.08.19. 04:06:41

@Goompah:
de nem tudom, hogy jól értem-e.
3 lehetőség volna elvben:

- simán felülírható bármelyik a kettő közül
- nem lehet az egyiket felülírni, csak egyszerre a kettőt
- "read only" - amit ráírtál a lemezre, aztmár többé nem hagyja birizgálni

Azt értem, hogy az első verziót nem engedi a RAID, de a maradék kettőből melyik a valós. Képzelem, hogy hülye kérdés, de teljesen tudatlan agyok a témában.

santa fe 2010.08.19. 04:07:34

@Goompah:
de nem tudom, hogy jól értem-e.
3 lehetőség volna elvben:

- simán felülírható bármelyik a kettő közül
- nem lehet az egyiket felülírni, csak egyszerre a kettőt
- "read only" - amit ráírtál a lemezre, aztmár többé nem hagyja birizgálni

Azt értem, hogy az első verziót nem engedi a RAID, de a maradék kettőből melyik a valós. Képzelem, hogy hülye kérdés, de teljesen tudatlan agyok a témában.

Goompah 2010.08.19. 08:09:48

@santa fe: Ha meghajtókat RAID-be kötsz, akkor te mint felhasználó már csak egy darab meghajtót látsz, azzal tudsz bármit megtenni, amit megtehetsz egy darab sima meghajtóval is. A tükrözés folyamatát a RAID-vezérlő elrejti előled. Ha fülírsz vagy törölsz egy file-t, akkor a RAID-vezérlő egyszerre mindkét példányt felülírja vagy törli. De te ebből semmit nem látsz, számodra az egész úgy zajlik le, mint ha egyetlen normál meghajtón írnád vagy törölnéd a file-t.

santa fe 2010.08.19. 11:49:09

Aha, így világos már.
Ez akkor nem a tökéletes megoldás, az emberi hibát nem tudja kivédeni. Véletlen nyomok egy Del-t, vagy megnyitom a tavalyi munkámat, módosítom, végül Save As/Save felcserélem, akkor bukta van.

Reggie 2010.08.21. 22:00:39

@Goompah: Ez valtozo, a kisebb meretu flash tarolok eseten csak egy flash ic van az eszkozben, igy ez a veszely nem fenyeget. Valamint, ha mar olyan eros elektormos hatas eri az IC-t, hogy az elektronika serul, akkor a tartalom reg elveszett lesz. Viszont ha belerakod az egeszet egy fel centi oldalvastagsagu vorosrez dobozkaba, akkor a kulso elektromos okokbol torteno adatvesztes szinte kizart. Egy ilyen dobozka, pedig nem is draga.

mindenhova 2014.11.10. 22:31:33

DVD RAM-ra mentek. A gyermekem videói vannak ilyen adathordozón. De még működnek az eredeti Philips lemezek is. Két felhőtárhelyen is fent vannak, leginkább azért, h. bárhonnan elérhessem őket, ill. egy 500GB-os HDD-n amit már nem használok. Egy hete vásároltam egy új winchestert, 1TB-osat. Nem is fogok szerintem még nagyon sokáig nagyobb kapacitásút tartani. Ezt is elég átmenteni ha baj van. Az elődje már annyira kattogott, h. végig imádkoztam, sikerüljön a mentés.
süti beállítások módosítása