Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

ECDL-vizsgára készülsz?

2010.09.13. 08:10 :: Gépember

Megosztás

 

Hallgasd a tananyagot! - ingyen letölthető mp3 formátumban!

 

Mi az az ECDL?

Európai Számítógép-használói Jogosítvány - European Computer Driving Licence

Az ECDL az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítvány, amely nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni. (forrás)

 

A lentebb linkelt tananyag nem csak annak lehet fontos, aki ECDL-vizsgára készül, hanem az idősebb korosztálynak is, akik jóval az informatikai boom előtt születtek, és életük meghatározó részében nem volt szükségük számítógépre. Sokat segíthetsz nekik, ha megosztod velük - s magadnak is megspórolhatsz pár órát, amit az alapok elmagyarázásával töltenél el.

 

Minden fontos, további információt megtalálsz az
ECDL Magyarország honlapján
.

 

 

(Bármilyen okból kifolyólag teszed le a vizsgát, kívánom Neked, hogy tudásod hasznodra váljon. S miközben tanulsz, olvasol, tömöd a fejedbe az információkat, jusson eszedbe egy pillanatra, hogy az alább letölthető, meghallgatható tananyag elsősorban olyan emberek számára készült, akik lehet, hogy olvasni soha nem fogják egy sorát sem - mert nem látnak.

Őszinte tisztelet jár mindenkinek, aki tesz azért, hogy teljes, teljesebb életet éljen. Pláne akkor, ha teszi ezt bármely fogyatékossága ellenére.)

 

ECDL oktatóanyag HTML és felolvasott (mp3) formátumban.

Forrás és további információk: infoalap.hu


1. modul: IT alapismeretek (HTML) (mp3, 88 MB)

2. modul: Operációs rendszerek (HTML) (mp3, 226 MB)

3. modul: Szövegszerkesztés (HTML) (mp3, 161 MB)

4. modul: Táblázatkezelés (HTML) (mp3, 153 MB)

... 

7. modul: Információ és kommunikáció (HTML) (mp3, 108 MB)

(Az 5. és a 6. modul az eredeti oldalon is hiányzik.)

 

 ----------------

A HTML file-okat bármelyik böngészővel meg tudod nyitni.

Az mp3 file-ok zip-be vannak csomagolva, kicsomagolni pl. a 7-Zip-pel,
lejátszani pl. a
Winamp
-pal tudod.

  ----------------

Update:

Cirrus hozzászólása elgondolkodtatott: vajon hány érdeklődőhöz juthat el ez a tananyag a TE segítséged nélkül??? Valószínűleg kevéshez.

Ha van közeledben olyan rokon/barát/ismerős, akinek hasznos lehet a fenti tananyag, segíts neki hozzájutni: mentsd le az anyagot, írd ki neki, s add a kezébe.

Neked egy fél óra munka és egy üres CD. Neki hatalmas segítség!

Ha kommentben jelzed, hány emberhez jutott el általad az oktatóanyag, statisztikát készítek a poszt és a közreműködők "hatékonyságáról". 

 

Update 2.:

Csütörtökön és pénteken (16.-án és 17.-én) két, még érdekesebb ingyenes oktatóanyag kerül fel a blogra, érdemes visszanézned akkor is.  

 

Végül, hogy egy kis móka is legyen benne :)

Két - szó szerint kimásolt - idézet az ECDL honlapjáról:

 

1.1.2.2 "A számítógép teljesítménye":

Mi a CPU sebességének mértékegysége megaherz (MHz) vagy gigaherz (GHz)?

(Gy.k.: Így egyik sem, viszont helyes lenne mindkettő,
 ha mega/giga Hertz lenne a válasz.)

 

1.5.1.1 "Személyazonosság, hitelesítés":

"Miért fontos biztonságvédelmi szempontból a felhasználói név (ID) és jelszó megadásával azonosítania magát a felhasználónak, amikor rácsatlakozik a számítógépre?"

 A hiba biztos a Mátrixban van :)

 


 


6 komment

Címkék: oktatás ingyenes ecdl vizsga ecdl hanganyag mp3 european computer driving licence digitális felzárkóztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr182284607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirrus 2010.09.13. 09:51:55

Több olyan embert ismerek, aki nem hajlandó egy sort sem elolvasni a számítógépekről, bár néha használja őket (képzelem, milyen zombi lehet a gépük), ezért én is sok sikert kívánok azoknak, akik elkezdik ezt a (gyakran leszólt, de a semminél több) tanfolyamot.
Mindazonáltal erősen kétlem, hogy aki a nulláról kezdi, az olvassa ezt a posztot, vagy tud kezdeni valamit olyan fogalmakkal, hogy "HTML", vagy "mp3". Esetleg egy kazettát, vagy egy CD-t el tudnak indítani. Talán célszerűbb lenne egy napilapban, vagy egy rádióban (pl. mr1) indítani egy ilyen képzést (vagy kellett volna 10-15 éve).

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.09.13. 10:07:54

@Cirrus:

Igazad van: itt jön képbe azok "felelőssége", akik értenek hozzá: sokat segíthetnek azzal az érdeklődőnek - akik TÉNYLEG meg akarják tanulni a számítógép használatát - hogy a fenti anyagot letöltik, felrakják a "tanuló" gépére.

Vagy a másik alternatíva: MP3 letölt, CD-re, kazettára átmásol, Nagyinak, szomszédnak kézbe ad :)

A tudásra vágyónak segítség, a hozzáértőnek időspórolás, ha nem neki kell mindent elmagyarázni.

Célszerűbb, sőt kimondottan érdemes volna ezt (is) közzétenni nagyobb médiákban - de a mai, profitorientált világban ki lenne erre hajlandó? Pedig sokat beszélnek a "digitális felzárkóztatásról" - a baj az, hogy csak beszélnek.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.09.13. 10:27:27

@Cirrus:

Nézd meg pl. ezt az oldalt:
www.webpolgar.hu/

Idézet:

"A Magyar Könyvtárosok Egyesülete „Digitális felzárkóztatás - könyvtárosok az e-közszolgáltatásokért” címmel nyújtott be pályázatot, melyben vállalja, hogy az internet és az e-közszolgáltatások használatának növelésében elért eredmények elterjedését szolgáló képzések,oktatási programok, fejlesztési modellek kialakításában és lebonyolításában vesz részt."

És nézd meg a beszámolójukat:
www.webpolgar.hu/projektertekeles_osszefoglalas.doc

Idézet:

"10 helyszínen végeztünk készségfejlesztő képzéseket az infokommunikációs szolgáltatások és az e-közszolgáltatások használatához szükséges ismeretek elsajátíttatására. Ezeken 165 fő vett részt és tett sikeres vizsgát."

____165 fő____!!!

Ha a blog olvasói összefognak, szerintem több emberhez juttatják el a fenti tananyagot...

Vagy nyújtsunk be pályázatot? :)

Cirrus 2010.09.13. 20:17:50

@Gépember: Majd egyszer elolvasom, ha lesz időm :-)

Az a helyzet, hogy azoknak, akik le vannak maradva informatikai téren, a nagy részét ez az egész egyáltalán nem érdekli. Talán utálják is a számítógépeket. Ilyen programoknak/projekteknek 10-15 éve még talán volt értelmük, de szerintem akit ez érdekel, az már régen többé-kevésbé megtanulta, amire szüksége van (gép elindít, erre rákattint, arra rákattint).
Egyébként is egy átlagembernek mi szüksége volna arra, hogy tudjon kezelni egy szövegszerkesztőt, nem beszélve a táblázatkezelésről, de főleg a prezentációkészítésről, márpedig nagyrészt ezekről szól az ECDL anyaga.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.09.13. 22:56:34

Egy részüket nem érdekli - ők valószínűleg nem is érdeklődnek a gép után.

De van egy réteg, aki az iskolában még nem tanult számítástechnikát, az élete nagy részében nem is volt szüksége rá, ismeretei - finoman szólva - hiányosak, DE:

40-50-60 évesen rájöttek, hogy:

- alapvető számítástechnikai ismeretek birtokában tudnak csak munkájukban továbblépni,
- szeretnek tanulni, nyitottak az újdonságokra, s látják/sejtik a számítástechnika világában rejlő lehetőségeket,
- csak így tudják tartani a kapcsolatot gyerekeikkel/unokáikkal,
- stb.

Az általad említett "átlagembernek" is nagyban megnőnek a lehetőségei, ha ért a számítógép alapszintű kezeléséhez. Nem is feltétlenül munkahelyi viszonylatban (bár legtöbbször ott is), hanem sokszor magánéletükben válik fontossá, hogy alapvető feladatokat el tudjanak végezni, s ezekbe beletartozik pl. a szövegszerkesztés is.

Abban egyetértünk, hogy ezt jó 10-15 éve kellett volna "intézményesíteni". Nem történt meg, így most két választásunk maradt:

1. Megvárjuk, míg kihal az a nemzedék, akik nem ebben a korban nőttek fel, de addig szidjuk/kinevetjük őket, hogy még ehhez sem értenek,

2. Segítünk _azoknak_, akik érdeklődnek a számítástechnika iránt. Ha mással nem is, legalább azzal, hogy ellátjuk őket ingyenes tananyaggal.

Én ez utóbbira voksolok.

Cirrus 2010.09.14. 08:49:50

Igazad van, de hozzátenném, hogy rövid (1-2 hetes) és olcsó számítástechnikai tanfolyamok, amik ott indulnak, hogy mi az az egér, és a billentyűzeten melyik gomb mire való, mindig is voltak. Én amúgy sem vagyok sok területen az ingyenesség híve. Jobban belegondolva talán a tévében, rádióban sem volna érdemes belevágni egy ilyenbe, mert egyrészt a híre sem jutna el sok emberhez, másrészt félévente ismételhetnék a többiek miatt, akik kihagyták. Akik követnék sem biztos, hogy önállóan boldogulnának, ha pl. rosszul kötnék be a gépet, vagy egy ponton elakadnának.

Összességében támogatom a poszt eredeti témáját, csak nem fűzök hozzá túl sok reményt.
süti beállítások módosítása