Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább 3. rész

2010.12.29. 09:36 :: Gépember

Megosztás

 

Ha operációs rendszer telepítése és a Service Pack felrakása után aktiváltad, és lefrissítetted a Windows-t, felraktad a szükséges driver-eket, akkor már "csak" azokat a programokat kell felraknod és beállítanod, amelyeket használsz.

 

De installálás előtt még van egy megfontolandó lépés.

 

Ha a gép tökéletesen működik, és van egy másik/külső winchestered, akkor most érdemes lehet egy komplett biztonsági mentést készítened a már majdnem kész rendszerről, így a későbbiekben - ha újra kell installálnod a teljes rendszert - megspórolhatsz jó pár órát az életedből.

 

Windows 7 esetén a teljes rendszerre vonatkozó "Biztonsági mentés és helyreállítás" minden kiadásban megtalálható. Ha "Professional", vagy "Ultimate" verzióval rendelkezel, a mentés hálózatra is készíthető (forrás, illetve a Windows 7 különböző verzióinak összehasonlítása).

 

Windows Vista esetén a "Windows Complete PC biztonsági mentés és visszaállítás" funkciót csak a "Business" és az "Ultimate" verziók tartalmazzák. (forrás, illetve a Windows Vista különböző verzióinak összehasonlítása).

 

Windows XP, (illetve Vista Home Basic és Vista Home Premium esetén is) egy ingyenes, Norton Ghost-szerű, alig 2 MB-os program, a

 

DriveImage XML segít ebben.

 

(ami felidézte bennem a még Windows 95/98 alatt használt PQDI (PowerQuest Drive Image), hihetetlenül hasznos kis programot - aki 2002 előtt is foglalkozott már számítógéppel, emlékezhet rá: 1.44-es floppy-ról indult/boot-olt a PQDI :) 

 

A DriveImage XML-hez (hogy teljes legyen a kép) célszerű egy

 

Ultimate Boot CD for Windows-t

 

is gyártanod a saját telepítőlemezedről. Ez egy CD-ről futtatható XP operációs rendszer, amely segítségével - sok más egyéb megoldás mellett - visszaállíthatod a DriveImage XML-lel készült lemezkép-mentést. 

 

Komplett biztonsági mentés persze készíthető a már teljesen felinstallált, programokkal telerakott, beállított gépről is,  de amilyen iramban frissülnek a programok, vagy épp aktuális kedvenc alkalmazásunk, lehet, hogy egy ilyen mentés visszaállításával több olyan programot is visszaállítunk, amelyre már semmi szükségünk.

 

Következik: a legfontosabb, alapvető szoftverek.



1 komment

Címkék: windows xp ingyenes programok windows telepítés driver mentés driveimage xml pqdi ultimate boot cd for windows

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr752545309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akalla 2010.12.30. 09:06:30

Nagyon hasznosak ezek a reinstall-al kapcsolatos bejegyzések (de a többi is), csak így tovább. Nekem is hamarosan újra kelll raknom a gépem és egy jó pár dolgot lejegyeztem ezekből :-)

Many thx!
süti beállítások módosítása