Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Hol vagyok? - helymeghatározás Firefox-ban

2011.02.08. 04:28 :: Gépember

Megosztás

 

Ha egy khmmm... átbulizott éjszaka után egy ismeretlen helyen ébredsz, és van a közeledben egy számítógép (és rajta Firefox), akkor jó eséllyel meg tudod határozni, hogy merre sodort az éjszaka :)

Ehhez csak be kell kapcsolnod a WiFi-t, és ezt az oldalt felkeresned. Ott rákattintasz a "Hol vagyok?" gombra, és ha engedélyezed a felül felbukkanó sárga sorban a "Földrajzi hely adatainak megosztását", akkor elég pontosan belövi a jelenlegi tartózkodási helyedet. (Nekem például szinte méteres pontosággal)

Hogyan működik? Hozzájárulás esetén, a Firefox adatokat gyűjt a közelben található lévő hálózati pontokról és a számítógépe IP-címéről. Ezt követően a Firefox elküldi ezeket az információkat az alapértelmezett földrajzi helymeghatározó szolgáltatónak, a Google Location Services-nek, hogy becsülje meg a felhasználó tartózkodási helyét. Ezt a becsült adatot adja át a Firefox a weboldalnak.


 

Az egész alapja a Google Latitude (Google Koordináták). Természetesen ezt - megfelelő mobil esetén - a telefonodra is feltelepítheted.

Telefon esetén nem csak a közeledben lévő WiFi-hálózatok alapján "tájékozódik", hanem még a GSM hálózat cellájától is bekéri az infót.

Persze - mint mindenről - a Google szép kis adatbázissal rendelkezik, így nem csoda, hogy egyre pontosabban meg tudja mondani - GPS nélküli készülékek esetén is - hogy épp merre járunk.

Építettek rá egy "Hol vannak az ismerőseim" lehetőséget, ahol a társaságfüggő városlakók akár egymás mozgását is követhetik. 

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: google firefox szoftver adatvédelem ingyenes helymeghatározás ingyenes programok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása