Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Cyberbűnözés Magyarországon

2011.02.25. 19:00 :: Gépember

Megosztás

 

A terminal.hu-n megjelent cikkben a 2000-2009 közötti magyarországi statisztikákat láthatod, de ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis csak azok az adatok szerepelnek benne, amelyek eljutottak a rendőrségi feljelentés szakaszába.

Legnagyobb mértékben a bankkártyákkal elkövetett visszaélések száma (793-ról 5689-re)  és a szerzői jog megsértésével kapcsolatos (15930-ról 31021-re) esetek növekedtek.

A táblázatokat átböngészve felmerült bennem, hogy vajon az "Informatikai eszközzel elkövetett bűncselekmény" - amely "Testi sértésként" került be a statisztikába - mit takarhat? A titkárnő a főnök fejéhez vágta a billentyűzetet? A rendszergazda az egér vezetékét körbetekerte Gizike nyakán?

 

forrás: terminal.hu

 

Vagy az alábbi táblázatban lévő "Súlyos testi sértést" hogy lehet elkövetni a hálózaton,  "Egyéb károkozó programmal"? Vagy állatkínzást szintén interneten keresztül?

 

forrás: terminal.hu

 

Vagy Magyarországon valaki túl komolyan vette a "Gyilkosság online" (Untraceable) c. filmet?

 

 

 

A teljes cikket nagyobb képekkel együtt olvasd el itt.

 

Mindenesetre a legfontosabb szabály, hogy vigyázzatok a bankkártyátokra, a PIN-kódot NE adjátok meg senkinek, még akkor sem, ha a bank nevében kéri el valaki telefonon, email-ben, stb.

A magyarországi bankok felhasználói is kapnak néha (bár egyre gyakrabban) olyan email-t, hogy "kattintson az alábbi linkre" és ott "adja meg a hitelkártya számát és PIN-kódját".

Példák:

A CIB Bank ügyfeleit támadják adathalászok

Béna levéllel támadják az MKB Bank ügyfeleit

Adathalászat az OTP Bank ügyfelei ellen

Adathalászok támadják a CIB Bank ügyfeleit

 

A legújabb, 2011-es módszerrel még jobb hatékonysággal lehet adatokat lopni: nem csak az áldozat számítógépét, hanem mobiltelefonját is megfertőzik, így az SMS-ben elküldött jelszó sem védi meg a felhasználót. Erről bővebben itt olvashatsz.

Legtöbbször a link egy lemásolt (tehát az "eredeti" bank weboldalát pontosan utánzó) weboldalra vezet, ahol bekérik az adatokat. 

Sokkal biztonságosabb megoldás, ha nem linkről mész a saját bankod weboldalára, hanem beírod a böngésző címsorába hogy www.xybank.hu

A népszerű böngészőkben (Internet Explorer 8, Firefox, Opera, stb.) van adathalászat-elleni szűrő. Ez ellenőrzi a meglátogatott oldalakat, és figyelmeztet, ha a meglátogatott oldal gyanús. 

A gépeden is lehet olyan kémprogram, amely összegyűjti a meglátogatott weboldalak címét, illetve a leütött billentyűket (keylogger-program), ezért legyen vírusírtód, amit folyamatosan frissítesz, és legalább hetente egyszer lefuttatsz!

Erősen ajánlott még egy-két, kimondottan kémprogramok ellen szolgáló program, amelyeket szintén nem elég csak feltelepíteni, hanem rendszeresen frissítened és futtatnod is kell!

Ingyenes víruskeresőket (AVG, Avira, Avast) itt találsz, illetve szintén ingyenes kémprogram-keresőket/eltávolítókat (Spybot, Malwarebytes) pedig itt.


 


Szólj hozzá!

Címkék: adatvédelem phishing cyberbűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr192690514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása