Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Amikor azt hiszed, biztonságban vagy: hamis vírusirtók

2011.03.02. 14:53 :: Gépember

Megosztás

 

Gondtalanul szörfölsz a neten, nézelődsz, linkekre kattintasz, aztán egyszer csak az egyik ablakban felugrik a figyelmeztetés: "VÍRUSOS A GÉPED!"

A gép helyett ilyenkor az átlag felhasználó fagy le, hogy jaj, mostmilegyen???

Persze az első pár másodperc pánik után gyorsan megoldást keresel rá, a legkézenfekvőbbet, legegyszerűbbet persze. "A VÍRUSOS A GÉPED" felirat alatt/mellett ott a megoldás: csak töltsd le és futtasd!

Pulzusod lassul, elhessegeted a munkád/géped/leveleid/dokumentumaid fölé tornyosuló fekete fellegeket, és boldogan kattintasz a "Letöltés" gombra...

 

Na, PONT MOST installálod a vírust a gépedre!

 

(Persze, ha van megbízható vírusirtó a gépeden,
ennek sokkal kisebb az esélye!)

Mióta egész jó üzletté nőtte ki magát a vírusok írása/terjesztése, azóta gyönyörűen megrajzolt, modern, csilivili felülettel ellátott hamis vírusirtók és egyéb, "önzetlen segítséget nyújtó" programok tömkelegét találod meg a neten.

A profi, megtévesztően szép grafika mellé hangzatos, könnyen elhihető nevek is társulnak: ki gondolná pl., hogy a Win 7 Antivirus Pro 2010 nevű program nem a legjobb vírusirtó Windows 7 alá, hanem ő maga a vírus?

 

 

Vagy miért félnél a Disk Doctor-tól, ha teljes meggyőződéssel azt állítja magáról, hogy épp "Analyzing PC Performance & Stability"? (A számítógép elemzése teljesítmény és stabilitás szempontjából) 

 

 

A Lavasoft (aki az ingyenes Ad-Aware-t is fejleszti) most egy helyre szedte össze az ismert hamis programokat, ahol kezdőbetű szerint csoportosítva nézheted meg, hogy mennyire profi kinézetű programok hazudják magukról, hogy hasznosak számodra.

(Valós) megoldást is nyújt persze a hamis programok eltávolítására: ez az Ad-Aware Free Internet Security, amely ingyenes, illetve fizetős változatban is letölthető az oldalról.

Víruskeresőkről már írtam itt, illetve szintén ingyenes védelmi szoftvereket (Malwarebytes, Spybot) itt találsz.

 

Hasonló cikk az sg.hu oldalán: Jó és nem ajánlott online vírusirtók.

 

 

Egészséges biteket!

Update:

Csizmazia István [Rambo] is írt egy érdekes cikket a hamis vírusirtókról. Ajánlom figyelmedbe, hogy mennyit lehet ezzel keresni: "a cég tíz legnagyobb értékesítője akkoriban heti 23 ezer dollárt (azaz 4.4 millió HUF) keresett."

Folytatás itt.

 


Szólj hozzá!

Címkék: szoftver biztonság adatvédelem ingyenes ingyenes programok hamis vírusirtók ad aware free lavasoft

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr642704230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása