Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Acer Aspire 3100 - a Te gépedben mi lehet?

2010.04.08. 12:38 :: Gépember

Megosztás

 

"Minden példa jó valamire. Ha másért nem is, elrettentésnek biztos."

A következő "áldozat" egy Acer Aspire 3100-as gép. Női tulaj, megkímélt, szép állapotban - kívülről. A ventillátora viszont visít, mint a fába szorult féreg. Eleve több, mint két éves a gép, és még soha nem volt belülről kitakarítva. Mielőtt megnézed az elrettentő képeket, olvasd el, amit egy hasonló Acer-ről írtam nemrég (a ventillátor elkoszolódásának okai és következményei).

Jön a nyár. Meleg lesz. A laptopokban kis helyen össze van zsúfolva sok melegedésre hajlamos kütyü. Nem csak a processzor melegszik, hanem a chipset IC, a grafikus kártya chipjei, a memóriamodulok is. Ventillátorral legtöbb esetben csak a procit hűtik, néhány esetben a (nagyobb teljesítményű) videókártyát. 

A többin általában csak passzív borda van. Ezért fontos, hogy legalább annyit "segítsünk" a gép hűtésének, hogy alulról be tudja szívni a friss levegőt a ventillátor, tehát NE tegyük ágyra, takaróra, Nagyi terítőjére.

A legjobb megoldás egy laptop alá helyezhető laptop-hűtő. Ezekből létezik passzív és aktív változat is. Az aktív változatokban egy-három ventillátor van, amelyek a gép aljára fújják a levegőt. Legtöbbjük az USB portról kap tápfeszt, és van rajta még legalább egy USB-csatlakozó, így nem veszítünk vele szabad portot. Az már csak ízlés kérdése, hogy melyiket választod: világítós, 1-2-3 ventillátoros, kicsi, nagy.

(A felső sorban jobb oldalon lévő Thermaltake T1000-t használom én is - ha érdekel) 

 

 

FONTOS: azzal, hogy veszel egy laptop-hűtőt, sokat segíthetsz a gépednek viszonylag normális hőmérsékleti viszonyok között működni. Elsősorban a winchester és a memória lesz jóval hidegebb, meg a passzív bordával ellátott alkatrészek. DE! Ha a belső ventillátor nem tudja ki(át)fújni a levegőt a hűtőbordán, akkor adtál a szarnak egy pofont. Ugyanúgy visítani fog, és ugyanolyan hatástalan lesz minden erőlködése, mivel egy pár milliméter vastag, tömör porrétegen kell(ene) átfújnia a levegőt. Na, akkor lássuk a szemléltető-elrettentő példát:

 

Az Acer Aspire 3100-as alulról pár csavar és
a műanyag fedőlap eltávolítása után:

 

A "műtéti terület":

 

A ventillátor közelről, még koszosan:

 

Ugyanez a ventillátor (nem) sokkal később:

 

A ventillátor leszedve, itt láthatod a szinte tömör, összeállt porréteget,
amely a lamellákat takarja:

 

Tisztítás után (ez a "hány különbséget látsz a képen" játék :)

 

A ventillátor alatt is por van. Itt már megpiszkáltam az összeállt port,
már két oldalt a lamellákat is látod:

 

Ennyire összeáll a por:

 

Hűtés ellen hatékony:

 

A portalanítás csak most jön, de legalább már átlátni a lamellák között:

 

A lamellák közötti rész és a gép belseje már tiszta,
a ventillátor belseje jön:

 

Takarítás kész, mehet az összeszerelés:

 

Ha ilyen porréteget eltávolítasz, akkor biztos, 
hogy csendesebb és hidegebb lesz a géped.

 

Hasonló történet egy ASUS X59SL-ről itt, egy 
HP Compaq 6820-ról itt.

 

Záróakkordként a szokásos:

Acer Aspire 3100 BIOS (a 3.13-as a legújabb!)

Acer Aspire 3100 driver-ek XP-hez

Acer Aspire 3100 Utilities

Acer Aspire 3100 driver-ek Vista-hoz
(ezt azért nem erőltetném rá, "kicsi" hozzá)

Acer Aspire 3100 magyar kezelési útmutató (3 MB-os PDF file)

 

 Gépember

 

 


24 komment

Címkék: hardver számítógép javítás acer aspire 3100 laptop javítás laptop hűtő notebook javítás

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr651904080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.04.23. 23:24:40

nekem is pont ilyen gépem van.
és küzd, és izzad, és köhög a ventije...

mit lehet tenni?elindulás után 10percig szenved,aztán dolgozik,mint a kisangyal..

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.04.24. 12:26:38

@Kontárblog:

Szia,

"A ventillátorok kezdődő haláltusáját jelzi, ha bekapcsoláskor nagyon hangos, majd pár perc után lecsendesedik.":

A legegyszerűbb megoldás a ventillátor cseréje.

Ha van Benned egy kis barkács-hajlam, próbálkozz a következővel:

1. Vedd ki a ventillátort, tisztítsd le ecsettel. Ha van rá lehetőséged sűrített levegővel (kompresszorral, vagy palackban árult sűrített levegővel) óvatosan(!) fújd ki.

2. A ventillátor közepén lévő matricát óvatosan vedd le.

3. Alatta van egy pici lyuk középen, oda cseppents be nagyon kevés műszerész/varrógépolajat, forgasd meg a ventit, hogy eloszoljon benne.

4. Aztán töröld le a felesleges mennyiséget, majd valamilyen öntapadós anyaggal, végső esetben kb. kör formára vágott szigetelőszalaggal ragaszd le a lyukat.

Átmeneti megoldásnak jó, ettől a kopott alkatrészek nem javulnak meg, de remélhetőleg csendesebb lesz egy ideig.

(Pár típusnál (pl. néhány MSI) a ventit a mágneses tér tartja a helyén. Ilyenkor egyszerűen ki tudod emelni a lapátos részét. Az alatta lévő részeket tisztítsd ki, de ide érdemesebb kis mennyiségű, finom gépzsírt rakni.)

Sok sikert!

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.04.27. 20:32:17

@Gépember: köszönöm,az az igazság, hogy nem akartam már rákölteni, így is nagyobb ramot kapott egy éve,mert nem bírta el a win7-et, ezért gondoltam valami költséghatékony megoldásra:)

megkérek egy ismerőst,hogy tisztogassa meg nekem egy picit,sajnos én ehhez szőke vagyok:)

köszönöm!

victor vacendak 2010.05.06. 18:51:37

Jó ez a külső hűtés, csak sajnos nem minden noti alá. Dell XPS M1730 17-es, benne két 8800GTX-szel, két 250-es vinyóval, PhysX kártyával sok hőforrással - a venti elég halk, fülnél mérve 40 dB, de nyáron bizonyos játékoknál kikapcsol túlmelegedésre hivatkozva.
Többféle aktív hűtőt próbáltam (Cooler Master és Zalman termékeket), de csak melegebb lett tőlük minden hőfok érték. Így aztán házilag egy alumínium állványt csináltattam, az passzívan, de jól vezeti a hőt. Ettől sem lett forradalmi a hűtés, de 2-3 fokot jelent.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.05.06. 19:00:48

@victor vacendak: A hűtőbordád lamellái tiszták? Ez a legfontosabb, a külső hűtés csak rásegít.

Furcsa, hogy Neked nem számított legalább pár fokot az aktív hűtés, ellenben egy passzív alu keret igen.

Két kérdés:
1. Hol szívja be a levegőt a gép?
2. Alumínium/fém a noti alja?

victor vacendak 2010.05.06. 19:13:58

@Gépember: A lamellákat kezdettől fogva tisztán tartom. Naponta lefújom róla a port, de nem is nagyon gyűjti be. Hogy hol szívja be? Hátul teljes hosszban (csak a tápdugalj, egy USB és a hálózati dugalj töri meg a hosszú hűtőrácsot, alul pedig szintén teljes hosszban a hátuljához közel eső felén.
Igen, a külső hűtők nagyon gyengus légáramlatot produkáltak, csak addig volt jó (kb 10 perc), amíg a kis alu rácsozatuk át nem vette a noti aljának hőjét.
Előtte felpolcolva használtam, elöl hátul könyvre raktam, így az asztal és a noti alja között volt 1,5 centi. Ezzel is jobb eredményt tudok felmutatni, mint bármelyik 8-10 ezres kategóriájú aktív hűtővel...

victor vacendak 2010.05.06. 19:15:25

@victor vacendak: Hozzá teszem, sem az amerikai, sem a magyar Dell tech support nem válaszol, pedig már érdeklődtem, hogy tudnak-e olyan megoldásról, amit a szörnyetegüket jobb hűtésre bírja...

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.05.06. 20:30:33

@victor vacendak:

A lamellák tisztasága a ventillátor _FELŐL_ fontos. Ahogy elnézem a géped (szép darab :) szervizleírását, két ventillátor dolgozik a gépedben: egy a processzort, egy a videókártyát hűti. Mindkettő _ALUL_ szívja be a levegőt, és _HÁTUL_ fújja ki a meleget.

Tehát a kérdés az, hogy a ventillátorok felőli oldalon is tiszták a lamelláid? Ha nem, akkor pöröghet a ventillátor, de lehet, hogy Nálad is olyan összeállt porréteg van a ventillátor előtt, amin nem tudja átfújni a levegőt (lásd a fenti képeken).

100%-os processzorterhelésen, ha pörögnek a ventillátorok, hátul igencsak erős légáramlatot kell, hogy érezz! Ha nem, akkor szerelés...

victor vacendak 2010.05.06. 20:38:52

Én úgy veszem ki, hogy egy rendszer venti van a sarokban, jobb oldalon, és két venti (videókártyánként 1-1) a bal oldalon. A proci pedig passzív hűtésű egy gázcső kanyarog egy hosszú bordarendszerhez. Hol názted a leírást? A Dell oldalán? Ott a supportnál a manual részben részletes szerelési útmutató van képekkel. Számomra ez derült ki. A ventik minden irányban gyönyörűen tiszták. Egyszerűen, a video 88-98 fok felett (két játék volt eddig, ami kiváltotta) már életbe lép a védelmi vonal, ezért kapcsolja le. A kérdés sajnos továbbra is az, hogy van-e valami kisegítő megoldás.

A légáramlatot nem a notiból nem érezem, hanem azokon a híres (tesztek alapján választottam őket, persze nem játékra tervezett notikon tesztelték, hanem papírvékony általános gépeken) külső hűtőkön. Az egyiket vissza is cseréltem, kaptam egy másikat helyette, de nagyon gyengusnak éreztem a kezemmel, nem véletlen, hogy semmit sem ért.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.05.06. 21:01:44

@victor vacendak:

A jobb sarokban lévő ventillátor hűti a processzort, a hőt egy heat-pipe vezeti elé.

Lementettem a képeket:

gepembernaploja.blog.hu/2010/05/06/dell_xps_m1730

Ha a ventik tiszták, légáramlatot a notiból is KELL, hogy érezz.

victor vacendak 2010.05.06. 21:10:16

@Gépember: Igen, a notiból érzem, mondom. Nem ez a baj, hanem, hogy a külső hűtők, amit az USB-re lehet dugni, azok nem biztosítanak elegendő légáramlatot...Hacsak nincs a piacon valami, ami mindent visz :-D

victor vacendak 2010.05.06. 23:14:52

@Gépember: Nem. Ezzel a konkrét hűtővel csak pár probléma van.
műanyag, noname (Guadong?), nincs feltüntetve az ára, egyenest kínából jön, ha egyáltalán, az angol leírás pedig hemzseg a nyelvtani hibáktól, ami mindig gyanús. Főleg, ha kínai a cucc :-D
De valami hasonló masszív kéne, fémből. Minden esetre köszi, hogy utánajártál sok mindennek! A blogod hasznos, nézegetni fogom a bejegyzéseket...

victor vacendak 2010.05.06. 23:17:49

@Gépember: nem még nem próbáltam. De ezzel a konkrét darababbal több probléma is van. Noname (Guadong?), műanyag, az ára hozzávetőleges, 4,351 és 4,784 közötti (ami most ezer dollár, vagy 4 dollár + apró (így vagy úgy kamu), a leírás pedig hemzseg a nyelvtani hibáktól, ami kínai áruról lévén szó, mindig gyanús.
De köszi, hogy utánajártál mindennek. A bloghoz gratula, nézegetni fogom a jövében is...

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.05.07. 09:04:03

@victor vacendak: Ezt csak példának hoztam fel, mert nagy, 20 cm-es ventillátor van benne, ami 500-at pörög. Halk és valószínűleg megfelelő mennyiségű levegőt szállít. @ Szívesen. @ Köszönöm, várlak vissza.

tamas.nick 2010.06.18. 08:30:33

Aspire 5310-es noteszem van, szédszedtem RAM és HDD bővítés miatt, közben észrevettem a wifi adaptert (AR5007EG). A kérdésem az, hogy kicserélhetem egy n szabványú adapterre?
Kép:
imagerz.com/QEMQWEtvAwJQXl9KFgVR

Dancsa 2010.07.05. 14:47:20

Köszi Gépember, a gugli dobta ki a blogod, ugyanis épp azt kerestem, hogy a 2-3 éves Acer Aspire 3510-emet hogy lehetne megjavítani, mert gyakran lőtte le magát túlmelegedés indokával, pénzt nem akartam adni a szervizben érte, de notebookban nem igazán turkálok (PC-t többet is raktam már össze) szépen kiszedtem a hűtőt, kipucoltam, új hűtőzsír (volt is itthon^^) azóta (100°C-nál halt meg) full terhelésen is csak 58 fokos.

Köszi a segítséget^^

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.07.06. 10:58:37

@tamas.nick:

Kicserélheted, ha az új adaptered is 2.4 GHz-en működik. Lehet, hogy az 5 GHz-es is belemenne, de az frekvencia-különbség miatt nem biztos, hogy az antenna ugyanazt a teljesítményt nyújtaná.

Ha van rá lehetőséged, próbáld bele, mielőtt megveszed.

+1 fontos dolog: ha nem installálod teljesen újra a gépet, akkor csere előtt távolítsd el a régi adapter driver-eit!

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.07.06. 11:00:18

@Dancsa:

Örülök, hogy jobb lett a géped. :)

Gratulálok a sikeres szereléshez!

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.07.06. 11:03:02

@Dancsa:

A WiFi szabványról és a g-n különbségeiről itt olvashatsz mmagyarul:

hu.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi

itt pedig angolul:

en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11

Chinook · http://bowmaker.blog.hu/ 2010.08.05. 13:54:27

Üdv
Nekem egy acer aspire 5536g tipusú laptopom van, és így egy év után bizony néha túlmelegszik és kikapcsol, ezért gondoltam hogy kitisztítom.
Csakhogy akadt egy kis problémám.Ahhoz hogy a ventilátort ki tudjam szedni, a billentyűzet felöl kell megközelíteni.
A billentyűzetet ki tudtam szedni és a kijelzö is lejött, viszont innentől nemtudom hogyan tovább. Az útmutató szerint le kellene jönnie a felsö toknak és az alaplap következik.
Namost nekem ez a felsö bizbasz nem akar lejönni.Arra gondoltam hogy én nem szedtem ki mindent a gépből(például a dvd olvasó bentvan, wlan bentvan, memoria bentvan) mert ugy láttam ettöl még le kellene jönni ennek a fedőlapnak.
Nem tudom hogy volt e már a kezedben ilyen gép, de nagyon megköszönném ha tudnál segíteni!

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.05. 14:32:42

@Chinook:

Szia. Igen, ismerem ezt a gépet.

A felső burkolat leszedése után még ki kell szedni pár alkatrészt, amíg elérsz a ventillátorhoz :(

A felső burkolat és az alatta lévő alkatrészek le/kiszedését leírom Neked este, vagy legkésőbb holnap reggel.

De jó úton haladsz, ne add fel! :)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.06. 00:43:22

@Chinook:

Az Acer Aspire 5536G szétszerelése képekkel, rövid leírásokkal, onnantól, ahol elakadtál:

gepembernaploja.blog.hu/2010/08/06/acer_aspire_5536g_szetszerelese
süti beállítások módosítása