Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Ki vigyáz a bitekre? - Hard Disk Sentinel

2010.04.09. 11:43 :: Gépember

Megosztás

 

Mennyit érnek az adataid?

Ha veszel egy számítógépet x százezer forintért, legfőbb értéknek magát a vasat tartod - először. Aztán gyűlnek rajta az adataid: képek, dokumentumok, filmek, zenék, és Te még mindig a gépet tartod a legfőbb értéknek. Holott lehet, hogy adataid értéke már többszöröse a gép értékének. 

Lehet, hogy ez első olvasatra furcsa, de gondolj bele: ha most odamenne Hozzád valaki, hogy a gépedben lévő winchesterért (méretétől, típusától és állapotától függetlenül) ad most azonnal 50.000.-Ft-ot + egy ugyanakkora winyót (feltelepítve, beállítva, munkára készen, de a saját, személyes adataid nélkül), akkor odaadnád-e?

Ha a válaszod IGEN, akkor 

  • 1. nincs olyan adat rajta, ami Neked fontos, vagy 
  • 2. rendszeresen mented adataid (külső winyóra, CD/DVD-re, stb.), vagy
  • 3. jó üzleti érzéked van :)

 

Ha a válaszod NEM, akkor gondolkozz el azon, hogy MIÉRT nem? Mik azok a fontos adatok, amik miatt nem cserélnéd el a winyódat 50.000.-Ft-ra + egy munkára kész winyóért?

Ha saját gépről van szó, akkor minden bizonnyal számodra fontos dokumentumok/képek/zenék/emlékek/programok vannak a gépeden, amiket sajnálnál, ha elvesznének.

Ha céges a gép, vagy Te vagy a Cég, vagy kulcsfigura vagy, akkor minden bizonnyal az üzleti adataid, ügyfeleid adatai/címei/elérhetőségei, a gépeden tárolt leltár/elszámolás/pénzügyi jelentés/üzleti levelezés, vagy promóciós anyagok/reklámtervek/prezentációk miatt nem mennél bele az üzletbe (most az az opciót tegyük félre, hogy esetleg az így megszerzett adatokkal akár vissza is élhetnének).

 

Ha válaszod a "NEM" volt, akkor baj van.

Ugyanis anélkül, hogy bárki el akarná venni Tőled adataid, anélkül is elveszítheted őket. Lehet, hogy a veszélynek nem is vagy tudatában, s még ma vígan lemented/megnézed a gépen a South Park aktuális epizódját, aztán hétfő reggel nézel bután, mert a géped meg sem mukkan.

Ilyenkor szokott az a furcsa érzés megjelenni ott a gyomrod környékén, ami vagy egy halk jaj-ban, vagy egy hangosabb basszameg-ben manifesztálódik - vérmérséklettől függően :)

Aztán jön a...??? Az egy dolog, hogy esetleg dolgozni/levelezni/netezni nem tudsz. Mi van az adataiddal? A lementett jelszavakkal? Van róla aktuális mentés? Ha igen, akkor semmi gond, megúszhatod (jó esetben) egy újratelepítéssel. Ha nincs, akkor vagy nekikezdesz az adatmentésnek (ha értesz hozzá), vagy megy a telefon a rendszergazdának (mert e-mail-t küldeni nem tudsz... :).

 

De mit tudsz tenni, amivel megelőzheted az ilyen kellemetlen pillanatokat? 

Az első aranyszabály, amely mindenkire érvényes, aki fentebb a "NEM"-re szavazott: ADATMENTÉS/BACKUP.

Ne légy lusta hetente/naponta a legfontosabb adataidról mentést készíteni. A nagyobb méretű állományokat külső winyón érdemes tárolni, a kisebbeket/naponta hetente használt/módosított dokumentumokat külső winyóra, vagy CD/DVD-re mentsd.

Inkább gyűljön össze feleslegesen 52 db CD/DVD a polcodon a mentésekkel (heti 1 mentést feltételezve, 1 év alatt), mint hogy egyszer is bajba kerülj.

A fontos adataid kiírása a mai írókkal nem több, mint 15 perc. Persze, ehhez tudnod kell, hogy mi az, amit fontos menteni, tehát eleve rend van a gépeden. Adatmentésre használhatsz bármilyen programot:

CDBurnerXP (Vista/7 alatt is megy, tud magyarul)

ImgBurn (magyarosítható)

Nero Lite (ingyenes verzió magyarul, amely csak adatot írni és lemezt másolni tud.)

 

Tegyük fel, hogy lelkiismeretesen mentesz, gépeddel egyébként minden rendben. Adataid, amelyeket a winchesteren őrzöl, mikor vannak/lehetnek veszélyben?

1. ha vírust kapsz - ez ellen védhet egy jó vírusirtó,

2. ha véletlenül letörlöd őket - segíthet visszahozni őket pl. a Recuva,

3. ha valaki direkt letörli őket - ne engedd oda a gépedhez :)

4. ha tönkremegy a winyód - ...???

Ez utóbbi ellen védekezhetsz, de nem látsz bele a winyóba, s amikor már kattog/zörög/nem indul el, akkor már sokszor késő...

Hogy még időben megelőzd a legnagyobb bajt, az adatvesztést, van egy remek program, amelyik monitorozza a winchestert, ez a Hard Disk Sentinel. Van becsületes magyar neve is, mivel 100%-osan magyar fejlesztésű programról van szó: Merevlemez Őrszem.

 

A programot mindenféle regisztráció, vagy egyéb procedúra nélkül letöltheted INNEN

Az ingyenes és a fizetős változat közötti különbséget ITT láthatod.

 

Az ingyenes verzió egy kb. 10 MB-os zip file, ezt csak ki kell csomagolnod, majd a setup-ot futtatnod. Magyarul települ, tehát aki tud olvasni és szöveget értelmezni, annak gondja nem lehet :)

Ha feltelepült és elindult a program, az óra mellett látod a winyód/winyóid aktuális hőmérsékletét. Ha a hőmérsékletjelző ikon fölé állasz egérrel, látod a winyó típusát, hőmérsékletét és kondícióját.

 

A program főablaka így néz ki:

 

A főablakban részletes infókat látsz a winchester(ek)ről, a fülek alatt pedig
(Áttekintés - Hőmérséklet - S.M.A.R.T. - Információk - Napló - Teljesítmény - Figyelmeztetések)
minden infót megtudhatsz a merevlemeze(i)dről és állapotukról.

 

A hőmérsékletet grafikonon látod:

 

A program funkciója elsősorban az, hogy informáljon a merevlemez állapotáról, de találsz benne különféle teszteket, akusztika-menedzselést, tud kiabálni/e-mail-t küldeni/automatikusan menteni, ha baj van, stb-stb. 

Ha "csak" annyira használod, hogy ránézel: minden rendben van-e a winchestereddel, és ha baj van, akkor Te kiabálsz a rendszergazdádnak, akkor még jó eséllyel nem fognak adataid a winchester meghibásodása miatt elszállni.

Ha jobban érdekel a program, illetve a "lelkivilága", akkor a Súgóban sok érdekes és hasznos információt találsz.

 

Két jó tanács: 

  • 1. ha a winchestered elkezd kattogni/zörögni, akkor AZONNAL állítsd le! Ne reménykedj, hogy a probléma magától megoldódik, keress hozzá szakembert, ha adataid "élete" fontos.
  • 2. ha lehet, a winchesterek hőmérsékletét tartsd 50 fok alatt. (3.5" - os winyókhoz kb. 1200-1500.-Ft-ért kapsz két ventillátoros winchester-hűtőt, notebook-ok alá meg a tegnap említett notebook-hűtő ajánlott - főleg nyáron). Ha a második képet megnézed, azon pontosan láthatod, hogy mikor kapcsoltam be a laptop alatt lévő hűtőventillátort: 42-ről rövid időn belül 35 fokosra hűlt le a winchester.

 

Ha saját CD-s telepítőt szeretnél rendelni a programból, akkor ITT megteheted - árak, minden fontos infó ott van.

Ui.:

Lenin után szabadon: menteni, menteni, menteni! (Ezt lehet, hogy csak 30 fölött érted. Nem baj :) Eredetileg így hangzott: “Учиться, учиться и еще раз учиться”

Egészséges biteket!

 

Gépember

 


1 komment

Címkék: szoftver ingyenes adatmentés hdsentinel recuva ingyenes programok hard disk sentinel

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr221906928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.08.17. 22:43:54

imádom ezt a progit, mindenhol használom!
süti beállítások módosítása