Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Boldog Karácsony(t) - az email-cím gyűjtőknek (is)

2010.12.25. 14:30 :: Gépember

Megosztás

 

A körlevelek és a csoportos email-küldés veszélyei.

 

Egy kis visszatekintés a digitális korban felnevelkedett generációnak:

Abban a "sötét középkorban", amikor még nem volt sem számítógép, sem mobil, akkor az emberek nagy többsége - legalábbis aki fontosnak tartotta ezt közölni távoli családtagokkal, ismerőseivel, barátaival - karácsonyi képeslapon küldött üdvözletet.

Valami hasonlón:


 

kép forrása

Persze, ehhez el kellett menni megvenni a képeslapot és a bélyeget, majd egyenként megírni, megcímezni, majd ismét felkerekedni, s elmenni - jobb esetben csak a postaládáig. Aki "biztosra" ment, az a postán dobta be a leveleket, s drukkolt, hogy Karácsony előtt odaárjen a jókívánság... :)

Aztán a mobilok elterjedésével egyszerűsödött a feladat, először SMS-ben, később a "bátrabbak" már MMS-ben is küldhették az egyenfogalmazott, "mindenkinekelküldöm" típusú kedves üzeneteiket.

Pár éve már az email-ben elküldött jókívánságok korát éljük. Sokkal gyorsabb, kényelmesebb, és - lássuk be, ez is szempont - ingyenes.

Van, aki kedves szöveggel, van aki csatolt képpel, vagy Power Point prezentációval, esetleg Youtube-linkkel tudatja, hogy gondolt ránk.

Ránk. Meg még legalább 50 ismerősre/rokonra/barátra. Biztos mind örültek neki. Komolyan. Egy kedves szó, egy kedves mondat, egy kép, egy link - fontos lehet, jól esik.

 

 

Örülök én is, köszönöm mindenkinek, aki gondolt rám.

Annak már kevésbé örülök, hogy mind a 67 címzett látja, hogy a feladó kire gondolt még rajta kívül.

Miért?

Mert a 67 címzett kb. ugyanennyi számítógépet is jelent, ahol megnyitják a levelet. Hatvanhét számítógép. Hatvanhét esély arra, hogy bármelyik gépen ott csücsül egy email címekre "vadászó" vírus, vagy kémprogram, amely az ÖSSZES email-címet (tehát mind a hatvanhetet!) elmenti, hazaküldi, aztán...

Ha csak 10 ismerőstől kapsz ilyen levelet, levelenként 50 email-címmel, akkor az "esélyed" már ötszázszoros...

Onnantól keresztet vethetünk postafiókunk spam-mentességére. Jönnek a kihagyhatatlan ajánlatok mindenféle legális és kevésbé legális gyógyszerekről, és egyéb "érdekességekről".


(Az már csak hab a tortán, hogy így mindenki tudomására jut, kikkel levelezel, kik fontosak Neked, s így - a konkrét email-címeken kívül - sokszor az adott illetőhöz köthető céget is, illetve a becenevét is elárulod, ami - sajnos - jó pár embernél akár még egy esetleges jelszómegfejtésnél is segítséget nyújthat a rosszindulatú támadóknak.)


Mi a megoldás?

 

Ha lusta vagy a leveleket egyesével elküldeni, akkor a legegyszerűbb megoldás az alábbi:

 

 

Tehát NE MÁSOLATKÉNT
hanem TITKOS MÁSOLATKÉNT küldd körbe jókívánságod!

 

Ennyire egyszerűen megkímélheted a címzetteket attól, hogy belekerüljenek a spam-csapdába, ahonnan kimászni szinte lehetetlen.

 

Boldog, spam-mentes Karácsonyt! :)

---------------

Ja, és ezt olvassátok el: Apám, téged kérlek Karácsonyra.

 

 

 

 


2 komment

Címkék: adatvédelem digitális felzárkóztatás kör email ek veszélyei

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr152538470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

numlockholmes 2010.12.26. 11:20:58

Gépember visszatért!
Kellemes ünnepeket Neked is! :)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.12.26. 16:36:57

Köszönöm :)
Boldog biteket Neked is!
süti beállítások módosítása