Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Acer Travelmate 2300 - a nagybeteg

2010.08.13. 07:29 :: Gépember

Megosztás

 

Több sebből vérző, de még működőképes Acer Travelmate 2300 került hozzám a napokban. A gép tulajdonosa új gépet vett, ezt kidobni sajnálta, így majd egy családtaghoz kerül majd a megjavított gép.

 

A hibalista:

1. Adatmentés (nem hiba - legfeljebb abból a szempontból, hogy a gépen található kb. 40 GB-nyi adatról (fényképek, dokumentumok, szerződések, zenék, jelszavak, stb.) SEMMILYEN mentése nincs.)

2. A kijelző csíkos.

3. A Windows lassú.

4. A tápegység hálózati vezetéke életveszélyes.


Az adatmentés mindig kritikus fázisa egy gép újrainstallálásának. Egyrészt fontos, hogy minden adat megmaradjon, másrészt többször kiderült már, hogy a tulajdonos által megjelölt lementendő adatok mellett volt még jó pár fontos dokumentum, amire csak később jött rá, hogy "mennyire jó, hogy megvan, ezt el is felejtettem mondani, hogy mentsétek le".

Harmadrészt adatvédelmi szempontból sem mindegy, hogy a gépen lévő dokumentumok milyen kézbe kerülnek - erre majd egy későbbi posztban kitérek részletesebben.

Az adatmentés - miután Hard Disk Sentinel-lel leellenőriztem, hogy a winchester milyen állapotban van - külső winchesterre és DVD-re történt.

 

A gép belső tisztítását itt is könnyű elvégezni,
csak az egyik alsó fedlapot kell eltávolítani.

 

 

A hűtőventillátort és a heatpipe-ot három csavar rögzíti

 

 

Kiszerelés után:

 

 

A hűtőborda és a ventillátor tisztítás előtt:

 

 

Tisztítás után:

 

  

A tápegység bonthatatlan: ragasztással van összeillesztve:

 

 

Közelebbről a sérült vezetékek:

 

 

A hálózati kábelt megrágta a kutya/macska/hörcsög/degu(?).
Gyakorlatilag életveszélyes, mert nem csak a külső
szigetelés, hanem a belső is sérült:

 

 

A táp kimeneti oldala. Ez megrázni nem tud,
viszont ha zárlatos lesz, elszáll a táp = kuka.
És igen, ez így működött :)

 

 

A hibás rész kivágva (mivel a táp bonthatatlan),
 majd összeforrasztva.


(Ezt csak akkor vállald be, ha értesz hozzá)

 

Zsugorcső és ragasztóanyag:

 

 

A kijelző cseréje elmaradt, mert egyszerűen nem érné meg még 15-20eFt-ot rákölteni erre a gépre. Külső monitorral viszont használható lesz.

Adatok lementve, archiválva, Windows újratelepítve, gép kitisztítva, tápegység megforrasztva, új hálózati kábel beszerezve - összeszámolva két, hosszú nap alatt :)

 

Acer Travelmate 2300:

BIOS,

driver-ek és

felhasználói kézikönyv (PDF, magyarul).

 

OFF

Tápegységről eszembe jutott egy pár hónapos történet:

Ismerős felhív, hogy mekkora baja lehet a gépnek, ha "szaga" van. Pár nap múlva kiderült: nagy :(

Történt ugyanis, hogy vett egy használt laptopot - de valami bivalyerős, nagy játékgépet - 250eFt körüli áron. Csak egy apróság árnyalta be a vételt: nem gyári, hanem valami gagyi tápot kapott hozzá.

Ez a táp sem teljesítményben, se megbízhatóságban nem hozta a kívánt eredményt, már tervbe is vette, hogy vesz egy gyári töltőt, mikor...

(A szupergagyi táp - hogy minél több géppel kompatibilis legyen(?) - a notebook-csatlakozó előtt el volt látva egy kis villásdugó-szerű, bontható csatlakozással. Ezt normál esetben egyféle állásban lehetett összedugni, de nem nagyon kellett erőlködni, hogy fordítva is bemenjen a "helyére". Ekkor viszont a notebook pont fordított polaritást kap.)

Egy álmos reggelen sikerült elkövetnie a fordított csatlakoztatást, amely eredménye egy halk pukkanás, és némi amperszag lett. Ez lefordítva annyit jelent, hogy alaplapcsere, azaz 80eFt mínusz (ezt az árajánlatot kapta onnan, ahová először elvitte). Hogy mi lett a sorsa a gépnek, nem tudom, de így lehet egy másodperc alatt bukni 80, vagy ha úgy nézed 250 ropit. Az új, gyári táp - ha jól emlékszem - 10eFt alatt lett volna.

/OFF


 


3 komment

Címkék: hardver számítógép javítás hűtőventillátor tisztítás hűtőventillátor javítás laptop javítás notebook javítás acer travelmate 2300

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr872217178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laposmacska 2010.10.02. 22:31:49

Hali! Azt nem tudod, hogy a vinyót hogy lehet kiszedni az acerekből? levettem róla a borítást, de mintha valami oldalról fogná. Ilyenkor mi a teendő?

Chinook · http://bowmaker.blog.hu/ 2010.10.10. 13:02:57

@laposmacska: nézd meg a service manualban hogy hogy kell kiszedni

Webriella 2010.11.08. 23:41:56

Szét lehet szedni a tápot a következő képen.
Beteszed fagyasztóba 1 napra. 1 nap után kiveszed és gumi kalapáccsal az oldalára pár jó ütést rámérsz ekkor elpattan az egyik felén a ragasztó ergo szét tudod szedni. Valószínű, hogy a nagy tekercs lábai eltörtek a művelet közben ezt vissza tudod forrasztani a nyákra. A lényeg, le tudod forrasztani a negatív és pozitív kábeleket a nyákról és szépen a megrágott részt levágva újra vissza tudod azt oda tenni. Figyelj a jelzésre hogy melyiket honnan vetted le. Majd összerakod kis pillanatszorítóval és ragasztóval megragasztók és kész vagy. Sok sikert.
süti beállítások módosítása