Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Idézetek

2010.05.28. 12:58 :: Gépember

Megosztás

 

Tíz mód, ahogy a Google adatokat gyűjt rólunk

2010 június 27. forrás: techline.hu

  • Keresés
  • E-mail
  • Buzz és Wave
  • Apps
  • Maps és Earth
  • Talk
  • Analytics
  • Chrome
  • Youtube
  • Google Reader és Feedburner

 

 

Apple: Tudom, hol voltál tavaly, tegnap és ma

2010 június 23. forrás: technet.hu

A Los Angeles Times tudósítása szerint az Apple termékek felfrissített felhasználási feltételei közt megjelent egy új bekezdés. Ennek értelmében a cég minden pillanatban nyomon követi a tulajdonost, és ezt akár tovább is adhatja másoknak.

 

Amerikai szövetségi államok a Google ellen

2010. június 23. forrás: sg.hu

Richard Blumenthal connecticuti főügyész azzal vádolta meg a webes céget, hogy "nyugtalanító módon behatolt az emberek magánéletébe". Kamerázó autói nem csak az utcákat fényképezték le, hanem a titkosítatlan WLAN-hálózatokból is számos információt "halásztak ki", ráadásul ezeket még el is tárolták. Az adatok között lehetnek honlapokhoz tartozó jelszavak és akár bankkártyaszámok is. 

 

E-mail jelszavakat is gyűjtöttek a Google autói

2010. június 21. forrás: sg.hu

A Google utcanézegető (Street View) alkalmazásának létrehozásakor a nem titkosított vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózatokról olyan személyes adatokat is regisztráltak, mint például az e-mailekhez tartozó jelszavak - derül ki a francia informatikai és szabadságjogok országos bizottságának (CNIL) jelentéséből. (...) A vizsgálat még folyamatban van, de már most látható, hogy az elcsípett információk között a személyiségi jogok védelme alá tartozó adatok is vannak, többek között e-mailjelszavak és -részletek különböző elektronikus levelezésekből.

 

WLAN hálózatokat is feltérképezett a Google

2010. április 25. forrás: sg.hu

"Lena Wagner, a Google képviselője Jonathan Caspar kérdésére válaszolva elismerte, hogy a Németországban tevékenykedő járműveikben is találhatók ilyen különleges WLAN-hálózati szkennerek.

Azt ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy a cége mi okból folytat ilyen tevékenységet és hogy mik ezeknek az eszközöknek a technikai jellemzőik. Lehetséges, hogy a Google kamerázó autói megszerezték a WLAN-hálózatokat használók különböző adatait, MAC-címeit és az úgynevezett SSID-neveiket."

 

Személyes WLAN adatokat is gyűjtött a Google

2010. május 17. forrás: sg.hu

"A Google részéről Alan Eustace menedzser egy blogbejegyzésben ismerte el, hogy nem voltak valósak a korábban közölt információk és magáncélú adatokat is gyűjtöttek a vezeték nélküli rendszerekből.

A szakember elnézést kért a történtekért és hozzátette, hogy a folyamatot azonnali hatállyal leállították. Mint kiderült: az egész dolog hátterében egy 2006-os szoftverhiba áll, ami egy kísérleti programmal volt összefüggésben.
Utólag vált ismertté, hogy a nyílt hozzáférésű WLAN-hálózatokból az úgynevezett payload adatokhoz, például e-mail töredékekhez és felhasználók által lekérdezett honlapok tartalmaihoz is hozzáfértek a Google Street View munkatársai.

A WLAN felhasználói adatok kiolvasására használható kódot az egyik munkatársunk kísérleti projektjének része volt. Azt viszont most nem mondhatom meg, hogy milyen céllal és milyen körülmények között fejlesztette ki ezt a szoftvert."

 

Büntetőfeljelentést tettek a Google ellen Németországban

2010. május 20. forrás: sg.hu

"Jens Ferner a távközlési törvény megsértése vádjával jelentette fel a hamburgi ügyészségnél a Google-t. Az ügynek emellett van egy másik fejleménye is. Dr. Johannes Caspar professzor hamburgi adatvédelmi biztos ugyanis a The New York Timesnak nyilatkozva felszólította a társaságot, hogy eszébe ne jusson törölni a rögzített WLAN-adatokat, hanem az azokat tartalmazó merevlemezeket május 26-ig juttassa el az adatvédelmi hivatalához."


 


 

Google Goggles alias mindentudó

2010 május 14. forrás: tech.hu

"A Goggles a Google képfelismerő programja eddig úgy működött, hogy lefényképeztünk egy adott épületet, logót, képet vagy valamilyen tárgyat és a Google képfelismerő funkciója életbe lépett. Ezután már olvashatjuk is az adott objektumról az információkat. Mostanra egy új tulajdonsággal bővítették a programot, ez pedig a szövegfelismerés. Ez ugyanúgy működik, mint a képeknél: itt is készítenünk kell egy fotót, majd azt a program a krakterfelismerés után a Google Translate-ben lefordítja."

 

 

Google mobil alkalmazások

 

 

Megszólalt Eric Schmidt és Larry Page

2010. május 24. forrás: sg.hu

"Az egész ügy úgy történhetett meg, hogy mindegyik Street View-autóban volt egy szoftver, amely részben feljegyezte a jelszóval nem védett WLAN-hálózatok adatforgalmát. Ez a gyakorlat ellentmond a cégpolitikánknak, éppen ezért állítottuk le a járműveket és ezzel együtt az adatgyűjtést, a meglévő információkat pedig biztonságban elmentettük. - jelentette ki Eric Schmidt.
A kérdésre válaszul, hogy mi történik az összegyűjtött adatokkal, Larry Page csak annyit közölt, hogy olyan gyorsan, ahogyan lehetséges, törölni fogják őket. Schmidt azonban ekkor közbevágott és leszögezte: "Nem fogjuk törölni az adatokat, ha csak nem szólítanak fel rá minket."

 

2010. május 26. forrás: sg.hu

"Kay Oberbeck, a Google szóvivője elmondta, hogy eddig Írország, Ausztria és Dánia követelte az összegyűjtött WLAN- és más személyes adatok törlését, míg Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Németország, Svájc és Csehország azt akarja, hogy az adatokat bocsássák az adatvédelmi hatóságok rendelkezésére."

 

2010.május 27. forrás: index.hu

"Ezek az autók nemcsak panorámaképek készítésére alkalmasak, hanem a wifin közölt nyilvános adatok, így a hálózatok nevének és a számítógépek MAC-címének. A Google közölte azt is, hogy a fényképek kivételével megsemmisíti az adatokat.

Egy osztrák adatvédelmi szervezet kételkedik benne, hogy tévedésből rögzítették a szóban forgó információkat. Végülis 34 országban fordult elő és 2007 óta nem tűnt fel a Google-nak - érvelt az ARGE Daten, és feljelentette a Google-t."

 

2010. június 4. forrás: index.hu

"Egy amerikai bíróság megtiltotta a Google-nek, hogy törölje az utcák fotózása közben, három év alatt összegyűjtött adatokat. Többhetes ellenállás után a Google úgy döntött, hogy kiadja a Street View-autók által titokban gyűjtött wifi-adatokat három állam, Spanyolország, Franciaország és Németország adatvédelmi hivatalainak.
A Google szerint véletlenül az elmúlt három évben  600 gigabájtnyi adatot gyűjtöttek össze az egyes városokban működő wifi-hotspotokról, és a drótnélküli hálózaton áramló egyéb adatokat, így emaileket is összegyűjtöttek." 

 

2010. február 9. forrás: index.hu

"A Google Mapsen elérhető utcaképeken hiába takarják ki szoftverrel az arcokat és az autók rendszámait, az eredeti felvételek a cég szerverein megvannak, és még azt sem lehet tudni, meddig őrzik őket."

Részlet a Picasa weboldaláról:

"A fotókon fontosak az emberek. Technológiánk segítségével a Picasa és a Picasa Webalbumok alkalmazásban automatikusan rendezheti a képeit, hogy ki látható az egyes fotókon. A névcímkék használatával automatikusan megkeresheti a fotógyűjteményben szereplő hasonló arcokat."

 

Nyilvántartaná és megfigyelné minden webes keresésünk az EU 
forrás: PC fórum

"Az Európai Paralement egy olyan törvényjavaslatot kidolgozását sürgeti, amely kötelezővé tenné a tagállamok számára, a már eddig is létező - bűnüldözési célú - digitális adatmegőrzési és -továbbítási előírásokat terjesszék ki a webes keresésekre is.
Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, az azt jelentené, hogy a keresőcégek - mint például a Google - kénytelenek lennének minden, a felhasználóik által indított keresés naplóállományát megőrizni, , amit az illetékes hatóságok bármikor átkutathatnának illegális tevékenységek után kutatva, és azt fel is használhatnák egy annak kapcsán indult büntetőeljárásban." 

 

 

 


1 komment

Címkék: google apple

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr822037834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása