Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább 5. rész

2010.12.31. 09:09 :: Gépember

Megosztás

 

Előre telepített demóprogramok, próbaverziók eltávolítása

 

Ha előre telepített operációs rendszerrel vettük/kaptuk a gépet, jó esélyünk van arra, hogy az operációs rendszeren kívül kapunk még jó pár olyan programot, amelyre semmi szükségünk sincs, vagy - még rosszab esetben - nagyon is szükségünk volna, de csak 30-60 napos próbaverziót kapunk, amely lejárta után vagy korlátozottan, vagy sehogy nem fognak működni, és csak a helyet foglalják.

A legnagyobb veszélyt az elavuló víruskeresők jelentik: ha lejár a próbaidőszak, a program már nem fogad frissítéseket, így napról napra egyre nagyobb esélyünk lesz arra, hogy akár internetezés közbe, akár egy kósza pendrive-ról "bekapjunk" valamit, ami ellen már nem véd meg az addig jól működő szoftver.

Természetesen a próbaidőszak végén minden demóprogram készségesen felajánlja, hogy ha megvesszük a teljes verziót, akkor továbbra is működik/vigyáz ránk és adatainkra - több-kevesebb pénzért.

Ha nem akarod magad ilyen kellemetlenségnek kitenni, nem árt, ha előre gondolkozol, és megnézed, milyen programokat kaptál "ingyen" az új számítógéped és a Windows mellé.

A feleslegesen elinduló apró kis segédprogramok, szolgáltatások és kiegészítők között is érdemes körülnézni, mert lehet, hogy soha nem lesz rájuk szükségünk: automatikus indulásukkal csak a rendszer boot-olási idejét növelik, és a memóriát foglalják.

Jó példa erre az a Samsung netbook, amelyen - többek között - megkaptuk a Microsoft Office 60 napos próbaverzióját (amit mellesleg csak 25x lehet elindítani a 60 nap alatt), a McAfee szintén 60 napra érvényes védelmi csomagját (víruskereső és tűzfal), a FailSafe 30 napos próbaverzióját, és még pár olyan segédprogramot, amelyre semmi szükségünk nincs.

 

Középen az eltávolítandó programok:

nagyobb méretben

 

MS Office 60 napos, 25x elindítható demóverzió

nagyobb méretben

 

McAfee 60 napos próbaverzió

nagyobb méretben

 

FailSafe 30 napos próbaverzió


nagyobb méretben

 

Ilyen esetben az új laptop/netbook installálása azzal kezdődik, hogy eltávolítjuk a felesleges programokat, és feltesszük helyükre az ingyenes alternatívákat, vagy amiket már megvásároltunk.

(Ingyenes programokat (többek között vírusirtót és irodai programcsomagot) az előző bejegyzésben találsz.)

 

Demóprogramok, próbaverziók csoportos eltávolítása

 

Szerencsére erre is van egy kényelmes megoldás, ami felismeri és eltávolítja helyettünk a feleslegesnek ítélt programokat (többek között a fent említett MS Office és McAfee programokat is).

A "PC Decrapifier" otthoni használatra ingyenesen letölthető innen. A felismert programokat három oldalon keresztül sorolja itt.

 

 

Használata előtt érdemes egy rendszervisszaállítási-pontot létrehozni, hogy ha valamire mégis szükségünk volna, akkor még vissza lehessen táncolni...

 

Következik (de már csak jövőre): a Windows kezelése kezdőknek.

 

Boldog, vírusmentes, de bitekben gazdag Új Évet!

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: szoftver ingyenes ingyenes programok windows telepítés demóverziók eltávolítása

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr202546230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása