Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

WD Caviar Green winyó lassú XP alatt

2010.03.27. 13:55 :: Gépember

Megosztás

 

Avagy hogyan házasítsunk össze egy 2010-es technikát
egy 2001-ben kiadott oprendszerrel.

Nemrég a kezembe került, majd egy gépben landolt a Western Digital másfél terrás Caviar winyója a  "Green" szériából. Már kicsomagoláskor feltűnt, hogy még magán a winyón is feltűnő helyen jelzik, hogy ha XP alatt akarom használni, akkor valamit le kell töltenem a WD oldaláról, mert az jó nekem... :)

A WD oldalán aztán találok egy viszonylag jó beszerelési útmutatót, és két szoftvert: Acronis True Image WD Edition-t, és Advanced Format Hard Drive Utility-t.

Az Acronis 121 MB-os programja klónozásra, rendszerköltöztetésre, mentésre (Backup), bootolható lemez készítésére (helyreállításhoz) használható.

Az Advanced Format Hard Drive Utility érdekesebb - legalábbis XP-s szempontból. Enélkül ugyanis a feltelepített rendszer lassú lesz, mint egy beXanax-ozott teve.

Tehát, ha XP alatt akarod használni a winyót rendszerwinyóként, akkor töltsd le az Advanced Format Hard Drive Utility-t: jobb oldalon válaszd ki, milyen oprendszert használsz, hogy akarsz-e klónozni, hogy elsődleges, másodlagos, vagy külső USB-s lesz a winyó, és hogy hány partíciót tervezel rá. (a kiválasztósdi nem tudom, mire jó, mert bármit is választasz, mindig ugyanarra az oldalra visz - talán statisztikát csinálnak belőlünk...)

A letöltési oldalon két opció közül választhatsz: letöltesz egy kb. 28 megás align122.iso nevű file-t, amit bármilyen CD/DVD-író programmal kiírsz (pl. az ingyenes CDBurnerXP-vel), vagy letöltöd a Windows-os install-programot (32, vagy 64 bites).

Az előbbit javasolnám, mert így a kezedben van egy bootolható lemez, amiről bármikor meg tudod csinálni ismét a procedúrát.

Tehát letöltöd az ISO file-t, kiírod, s leellenőrzöd, hogy indul-e róla a rendszer. Ha igen, szereld be a WD-t a helyére, majd telepítsd fel a Windows-t (ahhoz, hogy az XP telepítője felismerje a SATA-s winyót, kell az Intel-es driver, erről már írtam ITT).

Ne lepődj meg, maga a telepítés is lassú lesz, sokkal tovább tart a megszokottnál! Ha kész a Windows telepítése, indítsd újra a gépet a kiírt lemezről.

Elindul, elfogadod a feltételeket, majd meglátod a winyód, s a rajta lévő partíciókat. Jelöld ki, hogy az összeset át akarod konvertálni a programmal, majd nyomj egy OK-t. Pár perc alatt végez, nyugi.

Ha kész, indítsd újra a gépet, és máris látványosan gyorsabban működik, mint konvertálás előtt. Most már jöhet a driver-ek és egyéb programok telepítése.

Gépember

 

 

 

 


2 komment

Címkék: szoftver hardver ingyenes windows xp számítógép javítás intel sata ingyenes programok western digital caviar green

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr431872797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vmaf 2010.05.06. 15:42:56

Ha jól értem, a WD10EARS típusról van szó. A WD10EADS-hez, úgy tudom, ilyesmi nem kell.
Kell viszont az EARS-sorozat más méreteihez is.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.05.06. 16:10:42

@vmaf: Itt egy táblázat, ebben jelölik, hogy melyikhez kell az "Advanced Format":

support.wdc.com/product/download.asp?groupid=608&lang=en

A Green sorozat EARS és AARS típusaihoz biztos, hogy kell.
süti beállítások módosítása