Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Épp olvasom, + a hét történései

2011.04.17. 14:48 :: Gépember

Megosztás

 

A hét elején megjelent az Opera böngésző új verziója, a 11.10, még gyorsabb lett, és kapott pár új funkciót is. Az Operáról, mint a legjobb böngészőről a magyaropera.blog-on mindent megtudhatsz. (Jár nekik a gratuláció is, mert hivatalos Opera oldal lettek!)

Elindult az Opera saját levelezőszolgáltatása is, egyelőre béta, egyelőre 1 GB, de IMAP és POP3 eléréssel is rendelkezik. Cikk a technet-en.

Telenor az Opera Minit futtatja, mint mobilra a legjobb böngészőt, és bevezette a Klikk-et, ahol havi 990.-Ft-ért havi 100 MB adatforgalmat kapsz, ráadásul az első 3 hónap ingyenes. Email-ek elolvasására épp elég.

______

Az Index mai cikke szerint "Embert ölt a Stuxnet" - azaz egy vírus, amelynek már nem csak számítógépek körében szedi az áldozatait. A Stuxnetről szó volt a Krasznay Csaba előadásában is, illetve én is írtam már róla régebben "Die Hard 4 - A megvalósuló rémálom?" c. posztban. A "Stuxnet-projekt"-ről írt nemrég a lemil.blog is.

______

Amikor a számítógép álmodik helyettünk:

A "Dreamlines" oldalon megadhatjuk álmunk kulcsszavait, amiből az oldal - 10-15 mp után - a neten talált képekből speciális effektusokkal vetítést készít. Nem egy álomfejtő szolgáltatás, de unalom ellen érdekes. Techline cikk itt.

______

A "melyik a legjobb vírusirtó" legalább annyira megosztó kérdés, mint a "melyik a legjobb böngésző". Az av-comparatives oldal februári tesztjét itt megnézheted (PDF formátumban).

Több gépes próba után AVG helyett Avast fut már nálam is, egyelőre jók a tapasztalataim vele. (Persze az Avast mellett ott van még a Spybot és a Malwarebyte is.)

_____

Volt "szerencsém" beállítani egy gmail.hu-s (gportal mail) postafiókot Windows Mail-ra, ehhez itt a teljes leírás, POP3 és SMTP portok, stb.

_____

Az Index írt arról, hogy Oroszországban az FSZB (ottani titkos biztonsági szolgálat) a Gmail és a Skype betiltásán gondolkodik, mert nem tudják őket lehallgatni. Aha. Persze. Tulajdonképp arról is lehet szó(?), hogy hamis biztonságérzetet keltenek az emberekben, akik pont ezáltal fogják az adott szolgáltatásokat használni, amikben a szolgálatok már röhögve mazsoláznak? - vagy ez túl konteósan hangzik???

_____

A franciák is egy vicces népség, először megbüntetik a Google-t, mert személyes adatokat is elmentett, majd egy törvénytervezetben kötelezővé tennék ugyanezt. Bakker, romlott volt a csiga?

_____

Amerikában Obama meg online személyi igazolványt vizionál, "az online biztonság fokozása érekében". 

_____

Persze, nem csodálom, hogy mindenkinek fáj a foga arra az óriási adathalmazra, amit a Google tárol rólunk...

_____

Közben a felhasználók többsége törölné magát, vagy a róla felkerült információkat a netről. Net nélkül ma már a többség élni sem tudna, és elvonási tünetekkel küzd, ha nem kapja meg a napi bit-adagját. A legjobb az arany középút: használd, de ésszel. 

Vagy választhatsz egy szélsőséget is - ha megteheted: Egyedül egy szigeten: 1. rész, 2. rész.

_____

Az Origo letesztelte, hogy a "korlátlannak" hirdetett internetes csomagok valójában mit is takarnak számszerűsítve.

Ha kíváncsi vagy, milyen lehetőségeid vannak egy adott helyen az internet bekötésére, sokat segíthet a Szélessáv-kereső weboldala, ahol irányítószám és utca megadásával felhozza az adott területen elérhető kínálatot. Ár, ár/sebesség arány, és sebesség szerint is sorba rendezheted a találatokat.

_____

Érdekes kezdeményezés az Open StreetMap, a felhasználók által szerkeszthető térkép.

_____

Paranoiás felhasználóknak, vagy az adataikat féltőknek fejlesztette ki a Toshiba az "önmegsemmisítő merevlemezt", a SED-et (Self-Encrypting Drive). Kérdés, mennyi lesz az ára...

Valószínűleg igény van/lesz rá, mivel évi 86.000 laptopot veszítenek el 2.1 milliárd dollár értékben. A legnagyobb veszteség a gépen lévő adatok.

De addig is jó, ha tisztában vagy vele, hogy egy winchesterről - szakértő kezek között - törlés / formázás / particionálás UTÁN is visszahozható rengeteg adat. Pláne egy SSD-ről.

_____

Persze, vigyázhatunk a számítógépen lévő adatainkra, ha a mobilra feltelepített alkalmazások több, mint fele kémkedik - a Wall Street Journal decemberi felmérése alapján. Leginkább az iPhone-tulajdonosok vannak veszélyben.

 

_____

 

Végére a hét legjobb, legkedvesebb történése a weben (számomra): internetes bóklászásaim közben valahol ráakadtam erre a nótára, és azóta minden egyes alkalommal elvarázsol Connie Talbot hangja.

 

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: google opera stuxnet épp olvasom

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr322833619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása