Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Compaq Presario CQ61 - 315SH - Elm utca reload :)

2011.01.10. 16:17 :: Gépember

Megosztás


Ismét egy Compaq Presario CQ61, ezúttal a 315SH, amely felépítésében teljesen megegyezik a 325SH-val, csak egy kicsit gyengébb processzorral (T3000 Intel Celeron 1.8 GHz / 1 MB cache / 800 MHz FSB) szerelték - ezért az alacsonyabb alverzió-szám.

Balázs gépe mindössze 10 hónapos, gyönyörű állapotban, még garanciálisan került hozzám. A hiba "mindössze" annyi, hogy folyamatosan megy a ventillátor, és néha újraindul a gép. Egyértelműen túlmelegedésre utaló jelek, ami meg egyértelműan a hűtőborda elkoszolódására utal.

A tisztítás - viszonylag - egyszerű művelet lenne, ha... de erről már írtam itt és itt...

A legtöbb laptopnál (amelyik alulról szívja be a levegőt), viszonylag könnyen ellenőrizhető, hogy mennyire van elkoszolódva a hűtőborda belülről.

Összecsukva fordítsd meg a laptopot, és egy zseblámpával világíts be alul, ott, ahol beszívja a levegőt. Nézd meg, hogy a zseblámpa fénye mennyire látszik ott, ahol kifújja a levegőt.

 

Valami hasonlót kell látnod, ha tiszta a hűtőborda:

Nagyobb méretben


Balázs gépét is megnéztük a fenti módszerrel, és a kifújási oldalon egy darab foton sem jött át a zseblámpa fényéből :)

 

Akkor a műtét - képekben.

 

Ennyi alkatrészt kell lebontani, hogy hozzáférjünk...

 

nagyobb méretben

 

...a ventillátorhoz és a hűtőbordához...

nagyobb méretben

 

...amely így néz ki 10 hónap után:

nagyobb méretben

 

A hűtőbordán filcszerű anyaggá állt össze a kosz:

nagyobb méretben

 

A koszréteg egyben lejön:

nagyobb méretben

 

Ennyire összeáll:

nagyobb méretben

 

A hűtőborda tisztítás után:

nagyobb méretben

 

Tisztítás után szemből:

nagyobb méretben

 

A ventillátorház is poros:

nagyobb méretben

 

A ventillátor tisztítás után, zsírzás előtt:

nagyobb méretben

 

A gépet sokat használták takaróra, ágyra téve, ezért gyűlt össze benne a sok szösz, ami elzárta a hűtőbordán áthaladó levegő útját, így a hűtés hatékonysága erősen lecsökkent.

Erre a legegyszerűbb mogoldás - ha már mindenképp ágyban, takarón, vagy egyéb, szöszös felületen használod a laptopot - ha egy nagyobb méretű, vastagabb magazint aláteszel, vagy notebook-hűtőt használsz: így levegőt is kap, és a szöszöket sem szívja fel a takaróról.

Lassan jön a jó idő, ha máskor nem is, de tavasszal, nyár előtt mindenképp érdemes belenézned a laptopodba, mert a külső hőmérséklet emelkedésével a laptopod belsejében is egyre melegebb lesz.

 

Két ajánlott olvasmány ezzel kapcsolatban:

Mennyivel forróbb egy koszos gép?

Időjárás-jelentés a laptop belsejéből.

 

A következő részben össze is rakjuk a gépet :)

 

 


10 komment

Címkék: hardver számítógép javítás hűtőventillátor tisztítás laptop javítás notebook javítás hp compaq presario cq61 hp compaq presario cq61 315sh

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr642574460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2011.01.17. 19:48:58

Ez az, asztali gépnél is megéri szétdobni a tápot (hacsak nem valami aranyból készült Chieftec, ilyesmi) és alaposan kilapátolni belőle a koszt.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.17. 21:17:29

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:

Pláne, ha ilyet látni benne:
gepembernaploja.blog.hu/2010/04/23/lili_gepe_avagy_mikor_ne_vegyel_uj_szamitogepet_2

De ez már tényleg az a kategória, amihez ajánlott legalább egy _minimális szaktudás_, mert ez már nem játék, itt 220 V van! (pontosabban, hivatalosan már 230 V)

csanadi_imre 2011.01.28. 09:56:17

Nekem is van hasonlo problémám
Egyszerüen nem akar menni a HP compaq CQ61 310S0 tipusu laptop,szinte minden ugy ahogy te leirtad(cirka fél ora mire a vezérlöpultot megnyitja)melegszik ezerrel(AMD)hangos a ventillator,a lányom szinte mindig az agyban netel,takaro alatta stb.Zseplámpa trükk nemtom hogy hatásos-e mert semmilyen fény nem jön át,(többször probáltam)ebböl kifolyolag,s amit leirtál,gondolom hogy 100% ugyanaz a betegsége a gépnek.
èn svédországban lakom,service rohadt drága,
garancia már nem érvényes,régebben az asztali pcmet mindig én szedtem szét,tisztitottam ,ujitottam fel,és raktam össze.
Vajon neki merjek állni eme laptop szétszedésének?nagyon bonyolult ?elbizonytalanodtam a képek láttan,az a rengeteg alkatrész....nem lehet egyszerübben kipucolni?
A választ elöre is köcce

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.28. 14:35:43

@csanadi_imre:

Szia Imre,

Örülök, hogy Svédországból (is) olvasnak :)

Ha _rendesen_ ki szeretnéd takarítani, akkor szét kell szedni teljesen.

A leírtak alapján (ágyban, takarón használt gép, hangos ventillátor, melegedés, "zseblámpa-teszt") nagy eséllyel tele van porral-szösszel a hűtőborda.

Szereltél már PC-t - ezek szerint van érzéked hozzá. Laptopnál "csak" annyi a különbség, hogy sokkal kisebb helyre összezsúfolt, sokkal kisebb alkatrészekkel kell foglalkoznod.

Adatmentés után(!), nyugodt, világos környezetben állj hozzá. Ma este/éjjel átküldök Neked pár képet, hogy mire figyelj szerelés közben. Ha segítségre van szükséged, üzenj itt, vagy az e-mail címemre.

Csak kíváncsiságból: milyen szervizdíjak vannak kint Svédországban?

csanadi_imre 2011.01.29. 12:42:13

Köszönöm,viszont a többit majd msn-en ha felvettél.
addig is üdv

DNA 2012.02.29. 15:29:31

Szia!Nagyon jók az írások,nagy segítségüket vennem,mikor kitisztítottam a gépem.
A következő problémára tudnál valami megoldást mondani?A gépen (CQ61)a nagyobbik enter billentyű valamiért nem marad a helyén,mozog pedig nem vettem észre,hogy letört volna valami a felfüggesztéséből.Ilyenkor mit lehet tenni?Lehet egyetlen billentyűt szerezni valahol vagy egy használt billentyűzetet?Vagy újat?
Üdv!

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2012.03.29. 17:58:16

@DNA:

Szia,

Köszönöm.

Ha nincs kitörve semmi a billentyű aljából, akkor lehet, hogy csak nem pattant be a helyére. A műanyag gomb és a fém "keret" találkozási pontjaira figyelj.

Egyetlen gombot max bontóból kapsz, esetleg használt, komplett billentyűzet megérhet pár ezer Ft-ot. (De ellenőrizd le, hogy minden gombja működik-e rendesen!)

Punyedli 2012.06.12. 21:23:52

Szia,

Tisztítás és zsírozás után, hogy bírták a gépek? Nekem is ilyen problémám van és ráférne a kis drágámra egy tisztítás, de a leírás alapján elment a kedvünk a szétszedéstől a barátommal... :( :)

Forx 2012.07.03. 15:03:15

Szia!

Nekem egy Asus N55SF laptopom van, aminek a CPU-ja igen csak melegszik mostanában (1éves gép), szóval én is nekiállnék hogy kitakarítsam, de nem tudom, hogy a laptop szétszedése nem e jár garancia vesztéssel. (Még lenne 1 év garancia rajta)

Erről tudsz valamit esetleg?

2012.12.14. 05:28:47

Sűrített levegőről még nem halottatok? Negyed évente ki kell fújni és nem fordul ilyen elő és még szétszedni se kell.
süti beállítások módosítása