Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Rombadönthető Magyarország? - Digitális Mohács

2011.04.09. 10:25 :: Gépember

Megosztás

 

Röviden: igen.

Még tavaly volt szerencsém részt venni Krasznay Csaba "Digitális Mohács" című előadásán. Krasznay Csaba és Kovács László (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem) több, mint egy órás, igencsak elgondolkodtató előadását itt láthatod, csak kattints a tovább gombra:

 

 

 

(Silverlight kell a videó megtekintéséhez)

Ha Silverlight nélkül szeretnéd megnézni a videót,
akkor azt
Krasznay Csaba oldaláról .wmv formátumban letöltheted.

Update: Numlock Holmes jóvoltából egy másik felvétel, egy másik helyszín,
 de a téma és az előadó - Krasznay Csaba személyében - ugyanaz:
Digitális Mohács (2010 BME) itt, az indavideón.
Ehhez nem kell Silverlight :)

 

Videó innen

 

Az előadásról/-hoz készült cikk itt (PDF), illetve dr. Kovács László további publikációi hasonló témákban itt (PDF), illetve ezen az oldalon alul több, teljes szakcikk elolvasható (Panzer ötlete alapján, kösz!) 

 

Ha van némi áthallás a videó és a "Die Hard 4 - a megvalósuló rémálom?" című bejegyzéssel, az csupán a véletlen műve... :)

______________________________ 

 

CERT-Hungary Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ 2010 éves jelentés.

A hírpotrálok az elsődleges célpontok - Index.hu interjú

100 millió dollárból térdre kényszeríthető Amerika - Index.hu cikk

 

 

kép innen


Az előadásra Numlock Holmes hívott meg, akivel volt alkalmam így személyesen is találkozni - köszönet érte utólag is. 


22 komment

Címkék: biztonság scada digitális mohács

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr232768170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mike36 2011.04.09. 15:37:28

tudod ki telepít silverlightit

tedd ki valahová, hogy meg lehessen nézni

Panzer 2011.04.09. 15:37:41

Az eloadasbol cikk is keszult, ez itt megtalalhato:

neb.kezek.hu/letoltes.php?letolt=285

Ez a ZMNE SVKI altal kiadott, Nemzet es Biztonsag cimu folyoirat honlapja. Kovacs Laszlo tobbi cikkere is erdemes rakeresni egyebkent.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.04.09. 16:09:09

@Mike36:

A videót nem én raktam fel, csak belinkeltem.
Ha Silverlight nélkül szeretnéd megnézni a videót, akkor azt Krasznay Csaba oldaláról .wmv formátumban letöltheted.

lupusinfabula (törölt) 2011.04.09. 16:19:40

Az 1526-os mohácsi csata augusztus 29.-én volt.

Picsasereghajtó 2011.04.09. 16:46:24

2011-ben nem teszünk fel netre kizárólag WMV formátumban letölthető videót, extra plugint (Silverlight) és/vagy codecet megkövetelő videóanyagot, DOC-ot, XLS-t... PPT-t pedig főleg.

Ha valaki a netről és digitális technológiákról publikál, az legalább olyan szinten értsen hozzá, hogy ezt az alapszabályt betartja. Különben hiteltelen.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.04.09. 16:54:40

@Sün! Balázs:

Mindkét _szakembertől_ olvastam/hallottam pár előadást, szakmailag abszolút hitelesek.
Tőled még csak ezt a hozzászólást olvastam.

De itt a nagy lehetőség, szedd le, és töltsd fel a Youtube-ra. Persze - ha tisztességesen akarsz eljárni - előtte egyeztess az előadóknak.

csabika25 2011.04.09. 17:16:53

@Gépember: Megtisztelsz, hogy felhozod ezt az írásunkat, örülök, hogy eszedbe jutottunk!

@Sün! Balázs: Lassan 20 év internetes tapasztalata alapján trollokkal az ember nem vitatkozik, de mivel éppen most alakítom át a honlapomat, érdekelnének a javaslataid. Különös tekintettel a mások által rögzített másfél órás videók Youtube-ra való feltöltésével kapcsolatban!

gabest1 2011.04.09. 18:10:10

Van köze a digitális sötétközépkorhoz? Csak mert silverlight és wmv.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.09. 18:16:57

Lassan ideje lesz a NemzetBiztonságnak szerződtenie Bruce Willis-t, mert különben nagy baj lesz. A viccet félretéve sajnos azt látni kell, hogy hiába szajkózzuk a digitális technika használatát, a biztonságossá tételére már nem jut pénz.

daniferi 2011.04.09. 18:17:37

OFF @Sün! Balázs: Én se értem, mi ez a silverlight erőltetés, a wmv a kisebbik gond, azt több platformon meg lehet nézni. A múltkor találkoztam egy olyan rádióval, amit neten csak úgy lehetett hallgatni, hogy az ustream.tv-nél nézted a flash videoban az állóképet, miközben hallgattad az adást... na az nem volt semmi :)
ON
Ha jól emlékszem, úgy 10 éve volt egy olyan eset, amikor egy hétköznapi windows vírus, ami nem csinált mást, csak ide-oda másolta magát a lemezen, megbénította a vám- és pénzügyőrség rendszerét, mert oda is bemásolta magát, ahonnan az automata rendszer továbbküldi a megfelelő hivatalhoz az adatokat egy zárt hálózaton. Mondhatni minden hivatal mindegyik másikkal elkezdte szinkronizálni ezeket a könyvtárakat, s nem jutott sávszélesség a fontos dolgoknak. :)

soniq 2011.04.09. 18:38:18

@Gépember: hogy jön ide a szakmai hitelesség?

A platformfüggetlenül megjeleníthető formátumok 2011-ben, miután bárki számára ingyen elérhető megoldások (HTML5, elterjedt videó/audió kodekek, stb) alapnak kellene hogy számítsanak (már ha nem magadnak készítesz valamit). Ráadásul most egy olyan specifikus témáról beszélünk, ahol a szakik jelentős része nem használ Microsoft termékeket. Most hogy így belegondolok, lehet hogy mégiscsak számonkérhető a szakmai hitelesség, bár nem a kommentelőkön...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.04.09. 19:52:30

@csabika25: Nem kell a Youtube-ot erőltetni :)

Javaslat #1: vimeo.com - itt nincs időtartam-korlátozás, csak adatmennyiség: 500 mega/hét (prémium accounttal, ami évi 60 dollárba kerül, 5 giga)

Innentől egyszerű matek: a videód másfél óra, vagyis 5400 másodperc hosszú.

500 megabyte = 4000 megabit.

4000/5400=0,74, vagyis másodpercenként 0,74 megabites bitrátával pont bele fog férni a keretbe. Ha nem WMV-t, hanem valami normális kódolást alkalmazol (mondjuk h.264 kép + AAC hang) akkor ez már igen jó minőséget ad.

Megoldás #2: ha a WMWV-t fel tudtad tölteni, akkor feltételezem, hogy saját szervered van. Innentől kezdve pofonegyszerű a történet, Google a barátod, keresel egy saját, embeddelhető playert - én most így hirtelen ezt találtam neked: flowplayer.org/

Office formátumokban neten publikálni tényleg gáz. Miért feltételezed, hogy az oldalad látogatói irodai melósok? Egy otthoni gépen (mint amilyen az enyém is) nem feltétlenül van MS Office, egy szöveg megjelenítése pedig sima HTML-lel megoldható. PPT és XLS helyett, illetve speciális formázásokat használó szöveges dokumentum közzétélelére pedig ott a PDF, ami biztos, hogy minden gépen ugyanúgy néz ki.

csabika25 2011.04.09. 21:57:12

@Gery.Greyhound: Köszi, ez egy értelmes megszólalás volt, úgyhogy érdemben válaszolok.

1., A honlapom immáron 6 éves, statikus HTML-ben íródott. Jelenleg dolgoznak egy újjászerkesztett oldalon, mivel én is tudom, hogy eléggé idejétmúlt. Ráadásul a kisfiam születése óta, lassan egy éve nem is nyúltam hozzá. Ez a Digitális Mohács dolog is már legalább másfél éves történet.
2., Természetesen minden videó streaming formátumban érhető el, csak néhánynál a rendezvény szervezője WMV-ben is felrakta, én meg belinkeltem. De ezt persze senki nem nézte meg... Úgyhogy nyugi, pontosan tudom, hogyan kell videót használni napjainkban. Ahol meg Silverlight codec kell, nem én tehetek, hiszen szintén máshonnan ágyaztam be a videót.
3., Bármilyen meglepő, minden PPT és DOC az új oldalon elérhető lesz streamingben is az új honlaon. Azért tettem elérhetővé így is, hogy könnyen lehessen idézni belőle, azaz a slide-ok és a szövegek is könnyen copy-paste-elhetők legyenek, természetesen forrásmegjelöléssel.

Úgyhogy köszönöm az aggódásotokat, de semmi sem véletlenül van úgy, ahogy. Csak házitrollunk figyelmét elkerülték ezek az apróságok, és könnyebb volt fikázni. De ez az internet.;)

csabika25 2011.04.09. 22:02:06

@soniq: Újra megerősítem: a videók elkészítése az adott konferencia felelőssége. Én nem vagyok médiaszolgáltató, azzal főzök, ami van. Ami meg a hitelességet illeti: szerencsére sem politikus, sem celeb nem vagyok, nem a ti pénzetekből élek. Nem én kértem meg Gépembert, hogy idézze ezt cikket. Nem nektek szólt az előadás, hanem szakmai közönségnek. Innentől kezdve bátortalanul kérdezem: miért is kell így viselkedni?

soniq 2011.04.09. 23:07:15

@csabika25: Mire fel a hiszti? Ha nem te állítottad elő az anyagot, akkor nem neked szólt a kritika.

A szakmaiságot meg a faszméregetést meg hagyjuk máskorra.

csabika25 2011.04.10. 08:03:48

@soniq: Ember, olvasd már végig a kommenteket. Olyan elképzelhetetlenül furcsa, hogy baromira nem esnek jól ezek a beszólások? Ráadásul a Digitális Mohácsról egy szó sem esett, csak az idióta fikázásról. Sorry, de nekem is van egy kis önérzetem.

Részemről itt zártam le a témához a kommentezést. Ha van érdemi megjegyzés az írásunkhoz, arra szívesen reagálok.

numlockholmes 2011.04.10. 15:17:25

@Sün! Balázs:

Még anno az előadás után feltöltöttem indavideóra. Tadam:
indavideo.hu/video/Digitalis_mohacs

Érdemes végignézni, mert érdekes anyag. Kicsit paranoiás témának tűnhet az egész, de ez csak azért van, mert még (szerencsére) kis Hazánkat nem érték ilyen támadások.

rubberbandman 2011.04.11. 12:02:50

kár hogy hülye irányba ment el a kommentelés...
az én rövid válaszom nem. (bár csak a doksit olvastam)
- államigazgatási rendszer elég védettnek tűnik számomra, mellesleg a mai szinten nem kritikus a működése
- eü rendszer, BKV, volán MÁV annyira kőkorszak, hogy hackerek csak javíthatnak rajta
- bankok magukat védik ezerrel, mellesleg sok cég sok rendszer sok és nehéz célpont
- villanyhálózat. nem ismerem, valszeg ez lehet a legkritikusabb pont. úgy gondolom ez is keményen védett, ill. nemzetközileg összekapcsolt rendszerről van szó.
- közlekedésirányítás, szerintem ha öt roncsautóval keresztbeparkolva bp hídjain nagyobb gubancot lehet okozni, mint rendőrlámpás dobozokkal bíbelődni.
- telekom, itt is magáncégek korszerű és diverz hálózatai, sok és nehéz célpont. egyetlen nemzetbiztonsági kockázat ha minden mobilszolga ugyanazon ország ketyeréjén forgalmaz. eddig ugye 2/3 szcenárió van amiből lehet 3/3
- műsorszórás tévé rádió. itt is sokfajta médium van, egyet-egyet padlóra lehet küldeni részlegesen, de országos műszaki hírzárlat kizárt, még az OMK scifibe illő rádiós bombájának bevetésével is.
- internetszolgáltatás, hírszolgáltatás. portálok támadhatók, de itt is sok célpont van.

szummázva, az olcsón tönkrebasszuk Magyarországot egy másik ország netkávézójából úgy vélem nem reális. egy "hagyományos" terrorakció (hídrobbantás, villanyoszloprobbantás, ipari létesítmények támadása, optikai hálózat szisztematikus rombolása, ivóvízhálózat, szennyvízhálózat tönkretétele) százalékosan nagyobb veszélyt jelenthet.
korábban volt egy szerb kollegám, ott ugye nem kispályások bombázták az országukat, azt mondta alvás nélkül dolgoztak, hogy a telekomos tartalék utakat programozzanak be, és nyilván voltak fennakadások, de nem zúzták össze az országot a világ talán legnagyobb haderői.
süti beállítások módosítása