Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Új laptop, új router, új év...

2011.12.30. 15:38 :: Gépember

Megosztás


 

Aki Karácsonyra laptopot kapott, annak íródott a tavaly ilyenkor megjelent "Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább" című 5 részes folytatásos regény :) Idén az időm is kevesebb jóval, ismételni sem fogom magam, de hasznos lehet, ha újra átvesszük, mit is tehetsz új laptopoddal/laptopodra:


1. rész:

Feltérképezés.
Windows vagy Linux?
Windows telepítés, Service Pack-ok telepítése.

2. rész:

A Windows frissítése.
Driver-ek felrakása.

3. rész:

Biztonsági mentés (visszaállítható lemezkép) létrehozása.

4. rész:

Ingyenes, fontos szoftverek.

5. rész:

Előre telepített programok, demóverziók eltávolítása.


A 4. részből lett külön doboz a jobb oldalon, mert hasznos, ha keresgélés nélkül eléred:

Ingyenes szoftverek

Windows és Office Service Pack-ok

Driverek

 

Ha WiFi-s routert kaptál ajándékba, a kocka.blog lépésről lépésre végigvezet, hogy érdemes beállítanod az új routert. Hasznos olvasmány.

 

Sok érdekes, sok furcsa, pár szomorú, és néhány ijesztő dolog történt velünk-körülöttünk az elmúlt évben. Év végére is jutott pár változás, ami kimondottan érinti a mi világunkat, pedig semmi köze nincs a technikához.

 

Vége lett a tisztaszoftver-programnak, amit eddig - a kormány és a Microsoft közötti megállapodás értelmében - ingyenesen igénybe vehetett minden tanár, tanuló, és oktatási intézmény.

Az eredeti megállapodást idén nyáron már módosították, akkortól már a diákok a saját, otthoni gépeiken nem használhatták a Microsoft termékeit (legalábbis jogtisztán nem, de nem hiszem, hogy emiatt bárki is törölte volna a Windows-t a gépéről...)

"...az üzletágvezető elismerte, hogy a Microsoftnak nincs olyan jogosítványa, amellyel ellenőrizhetné a jogosulatlanná vált licencekkel rendelkező termékek eltávolítását." (forrás)

Indoklás: "...a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakmai álláspontja szerint az intézmények igényeit – néhány speciális esettől eltekintve – az ingyenesen elérhető, nyílt forrású alternatívák is ki tudják elégíteni, ezért nincs szükség egy adott gyártó által készített szoftverkör bérlésének állami támogatására." 

Ajánlom az itcafe cikkét is, közel 400 hozzászólással...

Eddig mindenkinek jogtiszta, trükközés nélkül telepíthető-frissíthető operációs rendszer lehetett a gépén. Ennek most vége. 

Persze, előjöttek azok az érvek is, hogy most végre eljött a szabad szoftverek ideje, minek a Microsoft zsebét tömni, máshol is Linuxot használnak, azt is meg kell tanulni, stb-stb...

OK. Tanuljanak/tanítsanak a főiskolákon/egyetemeken Windows helyett Linuxot, Office helyett Open Office-t, Photoshop helyett Gimp-et. Aztán - ha a végzett a diák - az első munkahelyén találkozzon először a helyettesített szoftverekkel. Aha.

 

Idézet egy régebbi cikkből, amely tartalma a mai napig elgondolkodtató:

"Sok szoftverre van többé-kevésbé helyettesítő alternatív megoldás. Mi lenne, ha egy egyetemen szabad szoftvereket oktatnának? Totális csőd természetesen. Hiszen az ipar kiröhög, ha nem az ő eszközeit tanultad, mintha csak egy szakmunkásképzőből jönnél, ahol vakolókanál helyett vajazókéssel tanultak vakolni. Életképtelen."

A teljes cikket (A fájlcsere-ló másik oldalán) itt elolvashatod.

 

Felemás mosollyal jutott eszembe, amit pár napja olvastam, s mind a router-beállításhoz, mind fenti hírhez passzol. Nem tetszik a rendszer? Nevezd át a wifi-d! :)

 

A képeket innen és innen szedtem.
Ez utóbbi oldalon rengeteg, kategorizált háttérképet találhatsz.
A másik javasolt oldal a GoodFon, ahol az oldal pont a Te képernyőd felbontásához méretezett háttérképet ajánl fel letöltésre - de letöltheted tetszőleges felbontásban is.


 

Boldog Új Évet Nektek! :)

 


Szólj hozzá!

Címkék: szoftver ingyenes driver wallpaper service pack ingyenes programok windows telepítés driver mentés windows telepítése pendrive ról driveimage xml pqdi ultimate boot cd for windows router beállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr63506906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása