Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Csak én olvasom a leveleimet?

2012.02.03. 18:04 :: Gépember

Megosztás

 

A XXI. század technikai vívmányainak köszönhetően egy csomó olyan dolog vesz minket körbe, amelyeket 20-30 évvel ezelőtt még csak sci-fi sorozatokban, filmekben láthattunk. Azóta felnőtt a "digitális bennszülöttek" generációja, a Facebook-generáció, akik teljes természetességgel használják kapcsolattartásra az internetet, és akik el sem tudják képzelni az életük mobil, vagy Facebook nélkül. 

Ők azok, akiknek nem tűnik fel, hogy naponta tucatnyi kamera rögzíti hétköznapi tevékenységeit a metrótól a munkahelyig. (A Társaság a Szabadságjogokért szervezet 2 évi pereskedés után elérte, hogy a térfigyelő kamerákról hivatalos tájékoztatást adjon a rendőrség. Itt megnézheted a lap alján, a "Kimutatások" alatt, hol vannak a kamerák.)

Ők azok, akik teljes természetességgel jelentkeznek be bármilyen számítógépről a személyes postafiókjukba, vagy egyéb személyes oldalukra, anélkül, hogy aggódnának adataik, jelszavaik, vagy akár személyiségük ellopása miatt.

A személyiséglopásról és annak veszélyeiről bővebben olvashatsz itt, vagy itt.

A miket körülvevő  megfigyelőkamerákat és egyéb biztonsági megoldásokat még többé-kevésbé meg lehet magyarázni azzal, hogy a mi érdekünkben történik a megfigyelés. Persze nem mindegy, ki, hol és milyen megfigyelés alatt tart minket.

 

A személyes adatok védelmével az Alkotmány is kiemelt helyen foglalkozik (tudom, már se Köztársaság, se alkotmány, de a lényeg ugyanaz):

59. §: (1) A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jó hírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog.


Egy munkahelyen, vagy az aluljáróban elhelyezett kamera jelenléte és célja egyértelmű. (Természetesen szigorú jogszabályok betartása mellett.)


Azonban vannak olyan módszerek, melyekkel anélkül is megfigyelhető vagy, hogy akár sejtésed is lenne róla. Akár otthon, akár a munkahelyen. 

 

kép innen

Csak hogy tisztában legyünk a jogszabályi háttérrel:


Magántitok jogosulatlan megismerése

178/A. § (1) Aki magántitok jogosulatlan megismerése céljából
(...)
d) hírközlő berendezés útján, illetőleg számítástechnikai rendszeren másnak továbbított közleményt, adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás


Tehát ha egyértelműen kiderül, hogy valaki - legyen az férjünk/feleségünk/főnökünk - kémkedik utánunk, az nem csak egy gyerekes, mosollyal elintézhető kellemetlen epizód, hanem bűncselekmény - már ha kiderül.

Tanulságos, és egyben elgondolkodtató az elmúlt időszakban a Velvet-en megjelent pár cikk, ami erről szól. Elnézést, hogy ilyeneket linkelek, de mindenképp tanulságos történetek:

Billentyűzetfigyelő vs. csalfa barátnő

Két félrelépő nő, aki a számítógépen bukott le (a második sztori az érdekes)

Még egy trükk


De hogyan lehet utánunk kémkedni?

Egyszerűbben és hatékonyabban, mint gondolnád. Nem fontos rejtett kamerát, vagy bármilyen hangrögzítő eszközt telepíteni, ha az illető számítógépet használ, s ahhoz a megfigyelő is hozzáfér.

Elég egy egyszerű, ingyenes keylogger program, és a megfigyelő (utánunk kémkedő) személy máris minden titkunkról tudni fog.


Mi az a keylogger?

Egy olyan program, amely a háttérben, észrevétlenül fut, miközben minden egyes billentyűleütést rögzít, amelyeket vagy egy helyi adatbázisban tárol, vagy egy beállított címre továbbít. Így bármit beírsz (email címed, jelszavaid, leveled tartalma, hozzászólásaid, meglátogatott oldalak, vagy akár összes on-line tevékenységed) naplózásra kerül. Némelyikük még megadott időközönként képernyőmentést is készít, így nem csak olvasható, hanem látható is, épp merre jársz/mit csinálsz.


Mik lehetnek az árulkodó jelek?

Amellett, hogy esetleg furcsa célzásokat kapsz bizalmas dolgaiddal kapcsolatban, árulkodó lehet, ha pl. gmail-es postafiókod meglepő helyekről és meglepő időpontokban nézi valaki, aki feltehetőleg nem Te vagy.

Ezt viszonylag egyszerűen leellenőrizheted: minden gmail-es oldal alján jobb oldalon ott van a "Legutóbbi fióktevékenység: xx órája - Részletek".

 

 

Ha a "Részletekre" kattintasz, láthatod, hogy mikor, milyen IP-címről volt aktivitás a fiókod felé. Ha olyan időpontot látsz, amikor Te biztos nem voltál a gép előtt, akkor esélyes, hogy valaki másnak is bejárása van leveleid közé.

 

 

Hogyan védekezhetek?

Elsősorban csak megbízható helyen írd be jelszavaid. NEM tartozik a megbízható helyek közé pl. egy internetkávézó, vagy bármilyen olyan számítógép, amihez bárki hozzáférhet. Mondom BÁRKI, rajtad kívül. Kolléga, barát, barátnő, osztálytárs, gyerek, szülő. De akár egy ismeretlen, nyitott WIFI-hálózat is veszélyes lehet, még akkor is, ha azt a saját számítógépeddel használod.

Legyen erős jelszavad. Az "12345678" és kedvenc háziállatod neve nem az, mint ahogyan az autód rendszáma, vagy születésnapod/beceneved, de még ezek kombinációja sem. Visszafelé írva sem. :) 

Persze ha valaki minden billentyűleütésed figyeli, akkor lehet Neked bármilyen erős jelszavad...

Ha felmerül Benned a gyanú, akkor egy biztonságos gépről változtasd meg jelszavaidat. Lehetőleg ne mindenhová ugyanazt a jelszót használd!

Saját géped "tisztaságáért" futtass a víruskereső mellett (ami pl. lehet az ingyenes Avast) szintén ingyenes, kimondottan kémprogram-kereső programokat, mint pl. a Malwarebytes, Spybot, és/vagy a Spyware Terminator.

Mindegyik beszél magyarul, és nagyon sok kellemetlenségtől meg tud védeni. 

Tökéletes védelem nincs, de legalább ennyit érdemes megtenned magánszférád biztonságáért.


 


1 komment

Címkék: google szoftver gmail adatvédelem ingyenes facebook keylogger ingyenes programok

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr504059733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leléptem 2012.08.25. 18:53:45

Ha mindenütt más jelszót szeretnél használni, érdemes kipróbálni a Lastpass nevű kiegészítőt (elérhető szinte minden böngészőhöz)
Így regisztrációnál, jelszóváltoztatásnál rögtön generál jelszavakat beállításaidnak megfelelően és azokat el is tárolja. Innentől kezdve már csak egy mester jelszó kell, amivel hozzáférsz a "jelszó széfedhez".
Ez az adatbázis amúgy egy központi szerveren van a mester jelszavaddal védve. Egyetlen gond lehet, ha elfelejted a mester jelszavad, mert ebben az esetben még a lastpass ügyfélszolgálat sem tud segíteni.

hardverpiac.hu/ ingyenes számítestechnikai apróhirdetési portál
süti beállítások módosítása