Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Adatvédelem kontra Facebook

2010.08.05. 11:11 :: Gépember

Megosztás

 

Ingoványos terület, mert az átlag felhasználó nem lát, és nem is akar továbblépni a "Én egy egyszerű hétköznapi ember vagyok, ugyan mit tudnának nekem ártani a számítógépes bűnözők" kérdésénél.

Ártatlan, naiv, egyszerűen "csak" számítógépet használó emberek (száz)milliói regisztrálnak közösségi oldalakra, azon belül ezerféle alkalmazásra - persze legtöbben ugyanazt a jelszót használják MINDENHOVÁ - és töltik fel fotóikat, vagy magánéletük legapróbb rezdülését önként és dalolva a legkülönfélébb oldalakra.

Ha nem szeretnéd, hogy kellemetlen meglepetések érjenek, akkor végy egy nagy levegőt, és olvasd el egy vírusvédelmi tanácsadó, Csizmazia István hosszú, de tanulságos bejegyzését "Minden, amit a privacy-ról tudni akartál... I. rész" címmel - a cikkben lévő linkeket se felejtsd ki.

 

Update: itt a második része is.

 

OFF

Csak egy személyes élmény, hogy mennyire meglepődik valaki, aki az "átlag felhasználók" életét éli a neten:

Nemrég új kollegina érkezett hozzánk, akiről a neve kivételével semmit nem tudtam. Mivel az adott cégnél a legtöbb kolléga névvel és fotóval szerepel a cég weboldalán, ezért szórakozottan bepötyögtem a nevét a keresőbe.

Kb. fél óra múlva, mikor megérkezett, csak annyit kérdeztem tőle: 

-  Tudod, hogy a weben MINDENT meg lehet tudni rólad?
-  Mi mindent? - kérdezte mosolyogva.
- Soroljam? Telefonszámod (mobil), e-mail címed, LAKÁSCÍMED(!), családi állapotod, rengeteg fotó, ami rólad készült, illetve hogy melyik társkeresőn keresel magadnak párt.
- Tényleg? - kérdezte, s mintha a mosoly már kicsit halványabb lett volna.

Hogyan lehetséges mindez? A fenti esetben a keresőbe írt név alapján kidobott egy oldalt, ahol megvolt az e-mail cím, aztán egy kapcsolatot, ahol mint közreműködő szerepelt, aztán egy közösséget, amiben aktív szervezőként dolgozott. Ennyi. Semmi trükk, semmi hack, csak a Google. S a Facebook-ra meg az IWIW-re még rá se néztem... 

/OFF

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: google adatvédelem facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr272200467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása