Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

A Windows telepítése, újratelepítése vagy eltávolítása

2010.04.12. 15:55 :: Gépember

Megosztás

 

Windows XP, Vista és Seven telepítéséhez ITT találsz egy egész jó hivatalos leírást a Microsoft-tól. 

 

Ajánlott olvasmányok a témában:
 
Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább 1. rész:
Az operációs rendszer és Service Pack telepítése.

Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább 2. rész:
A Windows aktiválása, frissítése, és adriver-ek installálása

 
Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább 3. rész:
 
Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább 4. rész:
Szükséges szoftverek - szubjektív ajánló
 
Számítógépet kaptam ajándékba - hogyan tovább 5. rész:
Előre telepített demóprogramok, próbaverziók eltávolítása.

 

Teljesen "tiszta" telepítésnél (amikor üres winyóra telepítesz) csak az operációs rendszer lemezére és a driverek-re van szükséged - ez utóbbiakat vagy mellékelik CD-n az alaplaphoz/laptophoz/egyéb hardveredhez, vagy látogasd meg a gyártó honlapját a legújabb driver-ek letöltéséhez. Célszerű az összes fontos driver-t lementened pendrive-ra, vagy kiírnod CD-re, hogy telepítés után onnan fel tudd rakni őket.

Két fontos apróság, ami viszont gyökeres hatással lehet a rendszeredre: az alaplap/laptop BIOS-a, és a CD/DVD-író firm-verziója.

A BIOS-t is megtalálod az alaplap/laptop gyártójának honlapján, a CD/DVD firm-et is a gyártó oldalán érdemes keresgélni. A BIOS-frissítés elsősorban stabilitási szempontból fontos, másrészt lehet, hogy további processzorokat fog támogatni a rendszer frissítés után. CD/DVD-meghajtóknál írási sebesség növekedése, stabilabb írás és olvasás, több/újabb típusú írható lemezek felismerése a jellemző.

Az alaplap/laptop BIOS-át -gyártótól függően - lehet BIOS-ból (pendrive-ról, floppyról), bootolható CD-ről, vagy Windows alól frissíteni. CD/DVD-meghajtóknál általában Windows alól tudod frissíteni a firm-et, ilyenkor fontos, hogy a meghajtóban NE legyen lemez!

 

Ha újratelepíted a rendszert, természetesen a legelső és legfontosabb művelet a saját dokumentumaid/képeit/zenéid/filmjeid lementése külső winchesterre, vagy kiírása CD/DVD-re.

 

Amit mentéskor általában el szoktatok felejteni:

  • a böngészőkben tárolt könyvjelzők és jelszavak, valamint
  • különböző programok beállításának a lementése.

 

Mivel ez minden programnál más és más, ezért mindegyiket egyesével végig kell mazsolázni. Végső eseteben az .ini file-ok lementése sokat segíthet.

Van még (jó)pár program, amelyik használatakor fel sem tűnik, hogy megjegyzi a jelszavad, csak újratelepítés után jössz rá, hogy fogalmad sincs, mi volt a jelszavad.

Két leggyakoribb ilyen alkalmazás a Skype és a Windows Live Messenger. Mindkettő használatához (a regisztráció folyamán) e-mail címre volt szükség, így ha elfelejtetted volna a jelszavad, akkor oda le tudsz kérni jelszó-emlékeztetőt/jelszó-módosító linket. Remélhetőleg a regisztrációkor használt e-mail címed jelszavát nem felejtetted el...

 

A böngészőkben tárol(hat)od a legtöbb/legfontosabb jelszavaid, így a könyvjelzők lementése mellett ezeket se felejtsd el lementeni!

 

Firefox-ban a "Könyvjelzők" menüpontban a "Könyvjelzők kezelése" - re kattintva a megnyíló új ablakban felül látod az "Importálás és mentés" menüpontot. Ezt használd könyvjelzőid lementéséhez. A jelszavaid meg az Eszközök - Beállítások - Biztonság - Mentett jelszavak - Jelszavak megjelenítése alatt találod. Írd le őket.

Operában a könyvjelzőket elmenteni a "Fájl" menüt megnyitva az "Importálás és Exportálás" alatti "Opera könyvjelzők exportálása" menüpontban tudod megtenni. A jelszavakat az Opera a "wand.dat" file-ban tárolja - vagy ezt lemented, és újratelepítés után visszahelyezed a helyére, vagy ha vissza akarod kódolni a benne lévő jelszavakat, ahhoz itt van egy kis segítség. Az Operáról, mint a legjobb böngészőről magyaropera.blog.hu - ban olvashatsz minden fontos infót magyarul. (A fenti kis program linkje is ott található az egyik hozzászólásban.)

 

Ha lementettél minden fontos doksit, a jelszavaidat, akkor még mindig ne ess neki a telepítésnek: keresd meg először a driver-eket. Lehet, hogy enélkül még a hálózati kártyád sem fog üzemelni, amivel netre mennél driver-t vadászni!

A legjobb megoldás, ha felmész az alaplap/notebook gyártójának az oldalára, és leszeded az összes, friss driver-t a gépedhez. A videókártyád, illetve az összes egyéb hardver meghajtóprogramjára szükséged lesz/lehet.

Ha nem tudod, ki lakik a gépedben, vagy hardvered pontos típusát nem ismered, sokat segíthet az ingyenes SIW (Software Information for Windows), vagy a fizetős, de kipróbálható Everest, AIDA64.

A SIW tud még magyarul is, ha az installos verzióját töltöd le. Csak egy apró trükk jelszófelejtőknek: a SIW-ben a bal oldali menüben a "Software" szekcióban legalul van egy "Secrets" gomb... (a magyar verzióban azt hiszem, "Titkok" néven szerepel)

Ha nem találsz driver-eket a gépedhez, vagy lusta vagy összevadászni őket, akkor van pár program, amely a gépedre telepített driver-eket el tudja menteni, majd újrainstallálás után feltelepíteni őket:

 

Double Driver

Driver Magican Lite

Driver Max

 

Ez utóbbi használatáról videó:
 

A videó forrása: pcworld.hu


 

Egészséges biteket!

 

Gépember


7 komment

Címkék: opera szoftver siw everest windows telepítés driver mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr411914963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victor vacendak 2010.10.04. 11:15:18

Szia, volna egy fontos kérdésem. Asus Eee PC vagy ezzel ekvivalens mini noti Win7 telepítés. A boltban ugye megkapom egy telepített verzióval, de mi van, ha összenyaklik, és nekem kell újragondolni otthon? DVD-ROM nélkül (ezekben a nyomoronc notikban nincs) USB-ről vagy hogyan? Ahhoz meg kell valami szoftver, de milyen Winfos? Köszi.

zsüber 2010.10.23. 13:34:29

@victor vacendak: Konkrétan eee netbookom van. Ahhoz csomagoltak egy helyreállító dvd-t, ami egy külső usb-s dvd-ről feltelepíti magát. Nem is telepedik, inkább csak felmásolódik, mert kb 5-10 perc az egész és az utolsó driverig, alkalmazásig, minden fent van az első újraindítás után. Érdemes valami mentést készíteni a gépről, mert formázással kezdi a telepítést.

victor vacendak 2010.11.15. 10:50:57

OK, köszi. Mi történt a bitkovbojjal? Hónapok óta nem ír semmit...

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.12.30. 13:50:54

@victor vacendak:

Ha netbook-od van, vagy optikai meghajtó nélküli géped, akkor Neked találták ki a "WinToFlash" nevű programot

gepembernaploja.blog.hu/2010/12/27/szamitogepet_kaptam_ajandekba_hogyan_tovabb_2_resz

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.12.30. 22:14:25

@victor vacendak:

Szívesen.

A Microsoft-nak is megvan erre a saját eszköze:

Windows 7 USB/DVD Download Tool
Használatához szükséges, hogy a telepítő ISO formátumban is a rendelkezésedre álljon.

innen letöltheted:
store.microsoft.com/help/iso-tool
süti beállítások módosítása