Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Acer Aspire 1650 - tisztítás, javítás

2010.03.18. 18:45 :: Gépember

Megosztás

 

Párbeszéd:

- Szia!!! (mosolygás, kedvesség, mit álcáz?)
- Helló. (rákészülés)
- Ööö, ráérsz valamikor? (rosszul indul)
- ??? (felvont szemöldök, kérdőjel villan)
- Szétszedtem a laptopom, kitisztítottam a ventillátorát, nagyon hangos volt. (Jaj!)
- És? (most jön a lényeg)
- Ööö, összeraktam. 
- Éééés? (mégse. namégegyszer)
- Ööö, kimaradt pár csavar...
- Éééés??? (rosszat sejtek)
- Ööö, azóta nem indul el... (ja, csak ennyi a baja...:)
- Hozd.

Laptop megérkezik (a kimaradt csavarokkal együtt): szép reményű, talán szebb napokat is megélt Sulinetes Acer Aspire 1650. A diagnózis helyes: tényleg nem indul. :)

 


A ventillátor ebben a típusban könnyen, alulról elérhető, de kedves barátunk valamilyen rejtélyes belső indíttatásból kifolyólag felül, a billentyűzet feletti résznél kezdte el szétszedni a gépet (mint később majd kiderül, ez lett a veszte is, de ne szaladjunk ennyire előre).

FONTOS: mielőtt bármilyen szerelésnek nekikezdesz,
húzd ki a hálózatból, és vedd ki az akkut!
A statikus elektromos feltöltődés is "csodákra" képes,
ezért ajánlott magad, illetve a szerelendő kütyüt le- és összeföldelned.

Elkezdem lemodellezni, mi történhetett, haladok a már kitaposott ösvényen: lebontom alul, billentyűzet feletti takarólemez le, bekapcsolópanel ki (elmondása szerint eddig jutott a szétszedésben).

 

 

A ventillátorra még ráfér egy kis tisztogatás, de a lényeg (laptopoknál) a réz lamellák között/előtt összegyűlő kosz eltávolítása. Ez főleg (alul) beszívott szöszökből áll, és jó hatásfokkal tudja a notebook-ok hűtését nullára redukálni (eredmény = lassul, melegszik, kifagy, kékhalál, procihalál, alaplap meghal). Ezért nem illik notebook-ot olyan helyre rakni, ahonnan szöszöket szívhat be (fel): szőnyegpadló, ágy, Nagyi terítője...

A tisztításhoz ki kell emelni a ventillátort a hővezető csővel (Heatpipe) együtt - a "cső" másik vége a processzorra van szorítva - jelen esetben - három csavarral (a csavarok melletti/feletti számok a meghúzási sorrendet jelölik, oldáskor visszafelé (3-2-1) kell lazítani).

(A legtöbb típusnál a hűtőventillátor külön is kiemelhető, általában két-három csavar rögzíti. Ebben a típusban nincs rögzítőcsavar a ventillátoron, és csak a hővezető csővel együtt jön ki - hülye megoldás.)

 

 

Mielőtt még kiszeded az egész hűtőt, ne felejtsd el lehúzni az alaplapról a kis csatlakozót, amelyik a ventillátorhoz megy. Óvatosan, kis fogóval, masszívabb csipesszel. Mondom ÓVATOSAN!

Tehát: csatlakozó lehúzva, csavarok megoldva, jöhet ki finom mozdulatokkal a hűtő. Lehetőleg érzéssel csináld: a mellékelt képen látod, mennyi mindent tönkre tudsz tenni egy rossz mozdulattal.

 

 

Ha kijött, a procira támaszkodó részről töröld le a hővezető pasztát (ha már nagyon régi, akkor alaposan rá lehet száradva: ilyenkor finoman távolítsd el pl. gyufaszállal - vigyázz, ne karcold össze a felületet!). Ha kész, törölgess le minden maradékot róla, legyen tiszta.

Utána kis méretű festőecsettel tisztogasd ki az egész ventillátor-házat (a fedelét rögzítő négy csavar eltávolítása után), úgy, hogy a ventillátor lamelláit lehetőleg ne törd le. A réz lamellákat akár régi fogkefével is megtisztogathatod. Tiszta kívül-belül: tedd félre.

A processzoron lévő hőpaszta-maradványokat is tisztítsd le, de itt még fontosabb, hogy odafigyelj! Miután végeztél, ecsettel óvatosan takarítsd ki a ventillátor helyét és környékét.
 

Összeszerelés:

A processzor által termelt hőnek jó hatásfokkal el kell jutni a ventillátorig, ezért fontos, hogy a proci hőleadó felülete és a hővezető cső között jó legyen a hőátadás. Ezért fontos, hogy a leszedett/lekapart hűtőpasztát ("hűtőzsírt") pótold. Megoldás: elmész a legközelebbi számítástechnikai boltba, és veszel. Valami ilyesmit fognak a kezedbe nyomni:

 

Pl. az Aqua-ban, de bármelyik másik boltot mondhatnám, szinte mindenhol van. 500.-Ft körül kapsz 3 grammot, ez kb. 10-20 processzorra elég, ne kend rá egyre az egész tubust.

Update: ha nagyobb mennyiségben veszel, lényegesen olcsóbb!

Tiszta ujjadra kinyomsz egy kis gombostűhegynyi mennyiséget, és egyenletesen elkened a proci hőátadó felületén. Máshová NE jusson!!! Utána kézmosás, aztán visszaügyeskeded ÓVATOSAN a hűtőt a helyére - itt is érvényes az, amit fentebb leírtam: türelmesen.

Ha a helyén van, tedd vissza a rögzítőcsavarokat, és finoman, de határozottan húzd meg őket abban a sorrendben, ahogy jelölve vannak.

A ventillátor csatlakozóját dugd vissza, és már mehet is vissza a fedél.

Persze, a fent említett Acer ettől egyelőre nem javult meg - nem is vártam ettől - de legalább rendesen ki lett tisztítva. 

Az el nem indulás oka a (feleslegesen) leszedett bekapcsolópanel volt. A billentyűzet feletti műanyag takarólemez alatt van az a kis panel, amelyen négy gomb csücsül, két csavar rögzíti a házhoz, az alaplaphoz pedig egy kis csatlakozóval kapcsolódik.

 

 

Ha úgy veszed ki/teszed vissza, hogy megsérül a kis csatlakozó, vagy maga a panel, akkor jó esetben bekapcsolópanel-csere, rossz esetben alaplap-csere. Szerencsére itt csak az előbbiről volt szó.

A gép életre kel, a bitek boldogok - a gép gazdája is az lesz :)

Ezután már "csak" BIOS-frissítés, vírustalanítás, a FAT32-re formázott winchester NTFS-re konvertálása, a felesleges Windows-frissítési mappák és fájlok eltávolítása, némi registry-takarítás, és töredezettség-mentesítés volt hátra - de ezek már mind-mind külön mesék...

 

Eredmény:

  • hardver szinten: egy működő számítógép, kitisztított processzor-hűtés,
  • szoftver szinten: vírusmentes, gyorsabb, stabilabb működés, +1.5 GB szabad hely.

 

Tanulság:

  • ne tedd a működő gépet olyan helyre, ahonnan szöszöket szívhat be/fel,
  • évente egyszer, főleg a meleg nyár előtt érdemes kitisztítani a hűtőventillátor környékét: szó szerint akár géped és adataid "élete" múlhat rajta,
  • ha szerelsz, földeld le magad, légy nyugodt és óvatos, legyen elég helyed/fényed/türelmed, és megfelelő szerszámaid,
  • ha nem tudod megjegyezni, mit honnan szedtél le/ki, akkor rajzold le, jelöld meg, vagy fotózd le,
  • ha elbasztad elcseszted, vállald: időt takarítasz meg mindkettőnknek. Ha nem követtél el végzetes hibát, akkor jóvá lehet tenni (és még becsülni is foglak őszinteségedért).

 

"Támogatók", avagy akik nélkül nem írtam volna egy sort sem:

A majdnem-szomszéd Pistike, és az Acer Aspire 1650.

 

Acer Aspire 1650-hez 76 oldalas magyar nyelvű felhasználói útmutató
Acer Aspire 1650 driverek XP-hez és Vistához, BIOS

 

Hasonló történetek:

egy Acer Aspire 3100-ról itt,
egy Acer Travelmate 2300-ról itt,
egy
DELL Inspiron 1545-ről itt,
egy ASUS X59SL-ről itt,
egy HP Compaq 6820s-ről itt.

 

Gépember


12 komment

Címkék: hardver számítógép javítás acer aspire 1650 ts 580 hővezető paszta laptop javítás notebook javítás

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr491850338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mbence96 2011.01.06. 17:01:13

Köszönöm, az érthető, világos magyarázó leírásodat :) Nekem egy Fujitsu Esprimo V5515-ös notim van, és ennek is melegedési gondjai voltak hűtőpad nélkül felment 70-80 fokra is a proci (netezés, Msn és szövegserkestés mellett), így pedig 50-60 fok körül mozog! Köszi még1szer a segítséget! :)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.07. 11:17:29

@mbence96:

Nagyon szívesen :)
Gratulálok Neked a sikeres szereléshez!
Képeket készítettél a "műtét"-ről?

:)

mbence96 2011.01.07. 15:49:53

Hát, este csináltam, van 1 képem, amit átküldhetek, de elég sötét. Az azért talán látszik rajta, hogy ugyanúgy el volt zárva a levegő útja. Ha érdekel, akkor elküldöm :)
Egyébként azt is néztem, hogy a hővezető paszta rá van már száradva, ezt ma cseréltem ki, de azóta még a notit nem kapcsoltam be. Ennek kb hány fokos javulást kell előidéznie? :)

Köszi:Bence

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.07. 18:50:40

@mbence96:

Ha átküldöd, és beleegyezel, hogy kirakjam, akkor köszönöm :) Email cím a jobb felső sarokban.

Arról, hogy mennyit számít a hőpaszta, itt írtam:
gepembernaploja.blog.hu/2010/05/03/mennyivel_forrobb_egy_koszos_gep_1

_Annál a gépnél_ üresjáratban a hűtőzsír 2 °C fokot, 100%-os terhelésen 4 °C fokot "hűtött" a processzoron. (Pontosabban ennyivel jobban el tudja vezetni a hőt a processzorról).

Alapvetően az érintkező felületek minőségétől függ. Minél jobban érintkeznek, annál kevesebb "dolga" van a hőpasztának. Egy karcos, egyenetlen felületen sokat számíthat, jóval többet, mint a fenti példában.

mbence96 2011.01.07. 19:00:45

Hát, most 55-60 fokra ment le netezés közben, az egy notebooknál normális? Beleegyezek, ha minden igaz, holnap otthon leszek és az asztali gépről át tudom küldeni (nincs nálam a teló kábele)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.07. 19:19:10

@mbence96:

Melyik processzor van a Te gépedben, az M 530-as Celeron? Igen, kb. normális hőmérséklet az az 55-60 C fok egy notebook esetében.

Ne felejtsd el, hogy a "csak netezés" közben az oldalakon lévő flash-tartalmak sokszor keményen megdolgoztatják a processzort.

Köszönöm.

mbence96 2011.01.07. 22:34:41

Igen, az 530-as Celeron dolgozik benne. Viszont van a közelemben egy Fujitsu Amilo Li1705, hasonló kaliberű laptop, megnéztem a hűtőjét, hát mit ne mondjak az enyémből rendesen kispórolták az anyagot :) Notebookhoz nem lehet venni új, erősebb hűtést, mint mondjuk asztali gépnél egy Zalman hűtő?

Másik kérdésem: Láttam, hogy cserélhető benne a proci, egy duplamagos procit bele lehetne-e tenni, valamint azt a hűtő bírná-e? (Nem tudom, helyes e az a következtetésem, hogy 2 magnál nagyobb a hőleadás.. ^^)

mbence96 2011.01.07. 22:51:54

Még annyi: A ventilátor fordulatszámát nem lehet valahogy feljebb állítani? Valami programmal esetleg? :)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.07. 23:02:34

@mbence96:

A notebook-ok hűtése - a sokkal szűkebb hely miatt - nem "tuningolható". Nincs olyan lehetőséged a hűtés hatékonyságának növelésére, mint egy asztali gépnél.

Két dolgot tehetsz: tisztán tartod a hűtőbordát, és nyáron/melegebb időben notebook-hűtőt használsz.

A V5515-ös szériát eredetileg kétfajta procival szerelték: M 530 Celeron és Dual Core T2130.

Ez biztosan jó bele, illetve más típus is, amelynek 533 MHz-es FSB-je van, illetve támogatja a SIS M672/968 chipset.

mbence96 2011.01.07. 23:23:13

Hát igen..valahogy sejtettem ... És a Dual proci nem melegszik jobban? :O
Szerinted ez a hűtő bírná? Az nem lehet hogy a Dualos verzióban jobb a hűtés? :D

Emrik 2011.01.12. 09:37:28

Az logikus hogy földeljük le a gépet, meg magunkat, de hogyan?

Én eddig csak annyit csináltam, hogy miután kivettem az aksit megnyomtam a bekapcsoló gombot, esetleges kósza áram ellen. És antisztatikus biteket használtam.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.12. 16:25:37

@Emrik:

A legfontosabb, hogy közted és a szerelt gép között ne legyen potenciálkülönbség.

A "potenciálkülönbség", vagy a "feszültség" azt jelenti, hogy van két pont, melyek között feszültség mérhető.

Otthoni körülmények között is (pl. padlószőnyeg, műszálas ruha) össze lehet "szedni" pár száz, vagy akár ezer voltos feltöltődést, ami nem szerencsés, ha a számítógépen sül ki - pláne nem szerelés közben...

Legegyszerűbben: vegyél fel egy fémszíjas karórát, amihez csatlakoztatsz egy vezetéket, amelynek másik vége a szerelendő gép áramkörének negatív pontjára csatlakozik.
süti beállítások módosítása