Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Acer Aspire 5536G - távjavítás

2010.08.12. 12:40 :: Gépember

Megosztás

 

Az alcím talán ez is lehetne:

"Egy bátor (és ügyes) felhasználó, 
aki saját kezébe vette laptopja szervizelését."
:)

 

Chinook-kal az Acer Aspire 3100-ről írt posztban "futottam össze", ahol a következő kérdéssel indult a párbeszéd:

@Chinook: Üdv. Nekem egy Acer Aspire 5536g típusú laptopom van, és így egy év után bizony néha túlmelegszik és kikapcsol, ezért gondoltam hogy kitisztítom. Csakhogy akadt egy kis problémám. Ahhoz, hogy a ventilátort ki tudjam szedni, a billentyűzet felől kell megközelíteni.

A billentyűzetet ki tudtam szedni, és a kijelző is lejött, viszont innentől nem tudom, hogyan tovább. Az útmutató szerint le kellene jönnie a felső toknak, és az alaplap következik.


Namost nekem ez a felső bizbasz nem akar lejönni. Arra gondoltam, hogy én nem szedtem ki mindent a gépből (például a dvd-olvasó bent van, wlan bent van, memória bent van), mert úgy láttam, ettől még le kellene jönni ennek a fedőlapnak.

Nem tudom, hogy volt-e már a kezedben ilyen gép, de nagyon megköszönném ha tudnál segíteni!

@Gépember: Szia. Igen, ismerem ezt a gépet. A felső burkolat leszedése után még ki kell szedni pár alkatrészt, amíg elérsz a ventillátorhoz :(

A felső burkolat és az alatta lévő alkatrészek le/kiszedését leírom Neked este, vagy legkésőbb holnap reggel.

De jó úton haladsz, ne add fel! :)

@Gépember: Az Acer Aspire 5536G szétszerelése képekkel, rövid leírásokkal, onnantól, ahol elakadtál:

gepembernaploja.blog.hu/2010/08/06/acer_aspire_5536g_szetszerelese
 

 

(A képekkel illusztrált bejegyzésben láthatod, hogy kissé bonyolult az Acer Aspire 5536G szétszerelése, míg kezedbe veheted a ventillátort.)

 

@Chinook: Üdv
Köszi, hogy lefordítottad, a baj az hogy ez nekem is megvan:) Ez alapján szedtem szét, és pont ez a bajom, hogy elvileg simán le kéne húzni a fedőlapot, mint ahogy a srác a képen, csakhogy nem jön le...

 

@Gépember: A fedlapot és az alsó műanyag borítást kis fülek tartják össze (a csavarokon kívül). Ezért FINOM erőszakkal kell a fedlapot eltávolítanod.

Ha feszegetsz, akkor óvatosan, érzéssel. Csavarhúzóval NE, mert megsérted a műanyagot. A legjobb "szerszám" ehhez pár darab gitárpengető: műanyag, viszonylag kemény, és az ilyen munkákhoz megfelelően kicsi :)

@Chinook: na sikerült... izomból kellett szinte letépni... utálom, mikor ilyet kell csinálni, mert eléggé féltem:)

 

@Chinook: basszus... kiszedtem a ventilátort, és egy milliméter por nincs rajta... Olyan tiszta, mintha most vettem volna, ami eléggé fura mert akkor nem értem, mitől melegszik...

 

 

@Gépember: Mármint a hűtőbordán nincs kosz/por, úgy érted, ugye? A hővezető paszta milyen állapotban van?

 

 

@Chinook: Igen igen, a hűtőbordára értettem. A paszta a procin, nem volt jó állapotban, de azért nem is volt odaégve, óvatosan zsepivel le lehetett törölni. Vettem én pasztát, fehér színű. Annyit még tudnál segíteni, hogy mennyit kell belőle felkenni?

Ja és még valami: észrevettem a service manualban, a gép alján a ventilátornál lyukazott műanyag. Tehát lyukak vannak rajta. Viszont az enyémen nincsenek.

Egy angol fórumon találtam 2 srácot, akik vágtak lyukat oda: nem tudom, hogy ez okos ötlet-e szerinted?

 

 

@Gépember: A pasztát ne a réz felületre, hanem a processzor tetejére kend fel _vékonyan_. (Kb. egy gombostűfejnyi mennyiség elég).

Ha jól látom, a ventillátorod típusa Sunon MagLev - ennél le tudod emelni a lapátos rész, és alatta is érdemes ecsettel kitisztítanod, illetve a tengelyére _kis mennyiségű_ gépzsírt raknod.

A gép alján - elvileg - hosszúkás réseken áramlik be a levegő. Neked az a rész teljesen zárt?

Ha már lejárt a géped garanciája, akkor - saját felelősségedre - megfurkálhatod, de akkor:

1. érdemes valamit odatenned (rögzítened), hogy szűrje a bejövő levegőt. (nevetségesen hangzik, de hatékony: sűrű szúnyogháló)
2. ennek ellenére készülj fel, hogy a tisztogatást - mivel alulról és nagyobb mennyiségben szívja be a levegőt - ezentúl rendszeresen el kell végezned.

 

 

@Chinook: Hát még egy hónap garancia van rajta, de egyszer már visszaküldtem a gépet, hogy túlmelegszik, javítsák meg és visszaküldték, hogy náluk nem jelentkezett a hiba, ezért döntöttem úgy, hogy saját kezembe veszem a dolgot.

Még egy utolsó kérdés :)

Azokon a valamiket, ahova tettek gyári pasztát, de jó állapotban van, oda is tegyek újat, vagy azt hagyjam békén? (az egyik képen asszem lehet látni).

És igen, az a hosszúkás rész teljesen zárt.

 

 

@Gépember: A gyári pasztát mindenhol érdemes lecserélned, viszont ahol nem paszta van, hanem gyurmaszerű anyag, azt NE SZEDD LE!

A furkálással kapcsolatban Te döntesz, de érdemes elgondolkoznod azon, hogy ha a ventillátor közvetlenül alulról fogja beszívni a levegőt, akkor lehet, hogy onnan több levegőt kap, s ezáltal jobban hűti a processzort, viszont!!!:

A laptopok belsejét általában úgy alakítják ki, hogy a légáramlat - ha a gyári teszteken, vagy a tervezési fázisban ezt fontosnak tartják - ne csak a procit (pontosabban a hűtőbordát) hűtse, hanem a beáramló levegő (ha nem alul van a levegő belépési pontja) útjába essen pl. a RAM, vagy akár a winchester is.

Ezért nehéz meghatározni - az adott modell pontos légáramlási sémájának ismerete nélkül - hogy a furkálással jót, vagy rosszat teszel.

@Chinook: de akkor az hogy lehet, hogy be van bordázva, csak nincsenek kivágva a bordák? És az útmutatóban is lyukak vannak ott... ezért furcsa.

És még azt sem értem, hogy ha nem poros, akkor mitől melegszik? Mert én csak erre tudok gondolni, hogy mivel nincsenek kivágva azok a nyílások, nem kap elég levegőt.

Szerintem most összerakom, aztán megnézem, változott-e valamit a hőmérséklete. És ha nem (márpedig valószínűleg nem fog), akkor utánanézek jobban ezeknek a nyílásoknak.

Köszönöm a segítséget!

@Gépember: Egy "házba" több típusú gépet is szerelhetnek, eltérő felszereltséggel, eltérő hardverrel.

Ezért van ott a lyukak helye, de lehet, hogy ennél a típusnál nem tartották szükségesnek, vagy valami miatt jobbnak látták, ha nincs kivágva.

Jó ötlet, hogy így kipróbálod, mennyit változott a helyzet. Aztán továbbgondolod a tapasztaltakat.

Egy laptop-hűtőn szerintem Te is gondolkozz el.

Szívesen, és gratulálok kitartásodhoz! :)

@Chinook: van laptop hűtőm. 3 ventilátoros, de elég kicsik ezek, úgyhogy majd fel fogom kicsit turbózni :)

Már összeraktam a laptopot (arról írok), és mikor bekapcsoltam, hááát igen csak megijedtem. A monitoron a színek mintha invertálódtak volna, rózsaszín, akkor ilyen nagyon-nagyon világos zöld stb.-be "pompázott" a kép...

Szedhettem szét újra :) De aztán most már minden ok:)

Egyébként a hőmérséklet nem változott. A proci 48 Celsius, a HDD 42 Celsiuson működik terheletlenül, ami azért szerintem kicsit magas... Na, még egyszer köszi a segítséget:)

@Gépember: A képernyő csatlakozóját igazítottad meg - gondolom :)

Egyik hőmérsékletérték sem kiugróan magas.

Szívesen.

 

Tanulság?

Ha ügyes vagy és bátor, valamint van némi érzéked, pár megfelelő szerszámod, időd, türelmed és kitartásod a szereléshez, akkor meg tudod csinálni.

Célszerű egy másik, működőképes gépet is szerezni - legalább a javítás idejére - ha esetleg elakadnál, hogy azon olvasgasd a Service Manual-t, esetleg hogy a neten körülnézhess segítségért.

 

Chinook utóirata: 

Egyébként nekem 3 napomba telt, míg a szétszedéstől eljutottam odáig, hogy összerakjam, úgyhogy ha valaki hozzáfog, számoljon vele, hogy nem egy órás meló lesz(legalábbis ha még sose szedett szét laptopot, mint ahogy nekem is ez volt az első).

 

A képek egy része az Acer Aspire 5536G gyári szervizleírásából származik (forrás: Acer), másik részüket Chinook készítette saját gépéről.

Chinook: Köszönöm, hogy hozzájárultál ahhoz, hogy párbeszédünkből és képeidből poszt születhetett.

 

Update - további fejlemények:

 

 

@Chinook: Újabb fejlemény :D Diablo2-zés közben(10 éves játék) túlmelegedett a gép, igaz ment a torrent, de ami sok az sok, máris állok neki és kivágom azokat a lyukakat...
 

@Gépember: Kíváncsi vagyok rá, hogy sikerül! :)
Meg az eredményre is - hőfokban. Ha készítesz képeket, kiegészítem vele a posztot :)

Sok sikert!!!

@Chinook: kész vagyok. Besötétedett, mire végeztem, úgyhogy nem a legjobb minőségűek a képek, de azért van néhány ;)

 

 

 

 

 

Gyakorlatilag az első és az utolsó az ilyen volt-ilyen lett.

A hőmérséklet sajnos nem ment le :( Ugyanúgy 45-52 fok között van alapállapotban. Majd meglátom, hogy mennyire megy fel, ha elindítok valami játékot.

Ha most is túlmelegszik, akkor nemigazán tudom, hogy mivel lehetne levinni a hőmérsékletét.


 



16 komment · 1 trackback

Címkék: hardver számítógép javítás laptop javítás acer aspire 5536g notebook javítás

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr482216780

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Acer Aspire 5536G - távjavítás 2010.08.12. 13:37:36

Alcím: "Egy felhasználó,  aki saját kezébe vette laptopja szervizelését." :) Tanulság? Ha ügyes vagy és bátor, valamint van némi érzéked, pár megfelelő szerszámod, időd, türelmed és kitartásod a szereléshez, akkor meg tudod csinálni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chinook · http://bowmaker.blog.hu/ 2010.08.12. 15:35:26

Üdv
jó cikk :))
Egyébként nekem 3 napomba telt míg a szétszedéstől eljutottam odáig hogy összerakjam , úgyhogy ha valaki hozzáfog számoljon vele hogy nem egyórás meló lesz(legalábbis ha még sose szedett szét laptopot, mint ahogy nekem is ez volt az elsö)

Még annyi hozzáfűznék, hogy talán elöbb kellene az a kép ahol még a gyári paszta van fent, és utána az amin az enyém ;)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.12. 15:53:47

@Chinook:

Köszönöm az "utóiratot", meg a képcserés javaslatot :)

Chinook · http://bowmaker.blog.hu/ 2010.08.12. 17:54:41

Újabb fejlemény :D

Diablo2-zés közben(10 éves játék) túlmelegedett a gép, igaz ment a torrent, de ami sok az sok, máris állok neki és kivágom azokat a lyukakat...

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.12. 19:24:30

@Chinook:

Kíváncsi vagyok rá, hogy sikerül! :)
Meg az eredményre is - hőfokban.

Ha készítesz képeket, kiegészítem vele a posztot :)

Sok sikert!!!

Chinook · http://bowmaker.blog.hu/ 2010.08.12. 20:10:59

@Gépember: kész vagyok.besötétedett mire végeztem úgyhogy nem a legjobb minöségüek a képek, de azért van néhány ;)

img412.imageshack.us/i/fnykp1369.jpg/
img651.imageshack.us/i/fnykp1370.jpg/
img189.imageshack.us/i/fnykp1371.jpg/
img412.imageshack.us/i/fnykp1372.jpg/

gyakorlatilag az elsö és utolsó az
ilyenvolt-ilyenlett.

a hőmérséklet sajnos nem ment le:( ugyanúgy 45-52 fok között van alapállapotban, majd meglátom hogy mennyire megy fel ha elindítok valami játékot.

Ha most is túlmelegszik akkor nemigazán tudom hogy mivel lehetne levinni a hőmérsékletét.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.12. 20:43:23

@Chinook:

Felraktam a képeket, köszönöm :)

Ettől tartottam, hogy ez nem fogja érdemben befolyásolni a proci hőmérsékletét :(

Remélem, terhelés alatt azért jobb lesz.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.01.10. 11:50:36

MEGOLDÁS:

Nekem detto ugyanilyen notebook-om van.

Asus Aspire 5536G

Kb másfél év után előjött az a probléma, hogy alapban 65 C-os volt a CPU, (Speedfan programmal mérve) max terhelésnél (HD videok lejátszása pl.) olyan 95-100(!).

És volt olyan hogy 15 perc után egy youtube video nézegetése közben (teljes képernyőn) lekapcsolt a túlmelegedés miatt.

NEM CSINÁLTAM MÁST MINT...

Nos, ahol kifújta a gép a levegőt (látszanak a hűtőbordák is) oda kb. 5-6 alkalommal irtózatos erővel belefújtam. :)

Na azóta teljesen jó.

Az alap cpu hőfok (65) lement 53-ra, a terhelés közben lévő (85-95-100) pedig 68-ra!

Poros volt. 8D

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.01.10. 11:52:20

Hozzáteszem nem az a gáz ha a venti poros (mert az tök mindegy), az a baj ha a bordák porosak.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.10. 13:06:36

@WITCH:

_Átmenetileg_ jó megoldás.
De gyakorlatilag visszafújtad a hűtőborda belső oldalára felrakódott - valószínűleg jó vastag - filcszerű anyaggá összeállt por/kosz/szöszréteget a gép belsejébe :(

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.11. 02:05:37

@WITCH:

Sok sikert hozzá :)
Bár lehet, hogy a Te vitálkapacitásod nagyobb, mint egy kis kompresszor ereje, így elég félévente belefújnod :)

iRonBen 2011.02.07. 20:40:19

Ugyanilyen laptopom van és hasonló problémák jelentkeztek (játék közben leáll a gép, magas hőmérsékleten), bár eddig "csak" kétszer volt de jó lenne megoldani.
A gép 1,5 éves és Win7 Home premium 32bit van rajta.
Alapjáraton a böngésző megnyitása mellett (egy nagyobb szoftveres takarítás, törlés, vírusírtás, töredezettségmentesítés után) a HDD (kb 10-15 perc után) 41° míg a processzor 57° (böngésző mellett, anélkül 53 körül) viszont ez az érték nagyon gyorsan feltud ugrani. 60 fölöttire akárcsak böngészés közben is ha pl flash videót nézek.

Gondolkodom én is a tisztításon, remélem segítene rajta.
Vizsont érdekelne hogy Chinook-nak terhelés mellett, tisztítás és szellőző vágás után jelentkezett-e újból a probléma.
Nekem is ott van a szellőző helye és gondolkodtam már rajta hogy talán nem lenne rossz ötlet kivágni.

Tomy55 2011.02.13. 15:48:14

Sziasztok!

Nekem is ilyen gépem van, a melegedése hasonló a már leírtakéhoz. Nekem csupán 8 hónapos a masina, de játék közben néha visszaveszi a teljesítményt amíg vissza nem hűl.
Engem is érdekelne, hogy a szellőző kivágása milyen eredményeket hozott.

Valamint az én gépemben gyárilag nem írtak bluethooth modult, viszont szeretnék bele. Elkpzelhető, hogy van benne, csak nem dugták be a kábelt a helyére (egy fórumban olvastam, hogy valakinek a wifi modul kábelét nem csatlakoztatták)? Amúgy ebay-en találtam megfelelő bluethooth modult :)

Tamás

alkemist 2011.05.22. 17:41:04

Öcsém gépe is túlmelegedett játék közben és rendszeresen leállt. Nekem is tartott vagy 2 órát, míg rájöttem, hogy kell szétszedni, de utána javult a helyzet. Biztonságképpen azért kapott egy külső laptop ventilátort is. :)
Azóta már többször szétkaptam, nem bonyolult.
Viszont meglepő, hogy ennyire elrejtették a ventilátort, mert az én Dell-emben kb. csak a hátsó lapot kell leemelni :)
Tomy55-nek üzenem, hogy bár van rajta bluethooth bekapcsoló gomb, de eszköz nincs benne, legalábbis régebben egy hosszabb keresés után ezt olvastam valahol a neten.

Tomy55 2011.05.28. 20:25:13

Üdv!
Nemrég rendeltem belevaló bluetooth modult, beszerelésnél majd én is ránézek kicsit a proci hűtőre ;)
süti beállítások módosítása