Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Tisztelt bűntársaim!

2011.01.12. 03:45 :: Gépember

Megosztás

 

Egy hír, egy rövid cikk, amely mellett nem tudok elmenni szó nélkül: 

"Az Artisjus pert nyert a Nokiával szemben"

  

A mobilvállalatot a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület (Artisjus) perelte be, mert a cég nem fizetett jogdíjat a 2002 és 2007 közötti időszakban a telefonnal együtt értékesített memóriakártyák után.

Magyarországon jogdíjat kell fizetni az üres adathordozók után, mert a jogvédő szervezetek indoklása szerint minden egyes cd, dvd eladása után feltételezhető, hogy illegális tartalom kerül rá. 2009-ben a szabályozást kiterjesztették a pendrive-okra és a memóriakártyákra is. A telefonokban leggyakrabban előforduló Mini SD kártyák 128 MB-os változata után - az ASVA honlapja szerint – például 100 forint jogdíjat kell fizetni.

forrás és teljes cikk: Index.hu
 

 

Tehát akkor most rólunk jól fel van tételezve, hogy minden egyes adathordozónkra illegális tartalmat írunk.

Csak halkan jegyzem meg, hogy a Magyarországon - tudtommal - még érvényes az Alkotmány 57. § (2) mely szerint: "A Magyar Köztársaságban senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg."

(forrás: A Magyar Köztársaság Alkotmánya, PDF, 35 MB)

 

De kiket is érint ez a "kedves" feltételezés?

A KSH 2009-es adatai szerint:

"A háztartások 63%-ában van valamilyen számítógép."
"A lakosság csaknem 91%-a használ mobiltelefont."

forrás és teljes dokumentum itt, PDF formátumban

 

Összegezve:

Magyarország lakosságának legalább 70%-át. (Számítógépet használók + memóriakártyát használó telefonok tulajdonosai).

Ha az egyéb termékeket (mint pl. a "szórakoztatóelektronikai eszközökbe integrált tárolóegységeket", stb.) is figyelembe vesszük, valószínűleg az arány 80% fölé megy.

A "maradék" 20% meg vagy túl fiatal, vagy túl öreg ahhoz, hogy büntetni lehessen, és jó eséllyel még/már nem használ számítógépet/mobilt.

  

De mennyire is nyúlnak le minket?

  • Üres CD (700 MB-ig)  - 44.-Ft
  • Üres DVD (4.7 GB-ig) - 75.-Ft
  • Memóriakártya (CF, SD, miniSD, stb.) - 800.-Ft
  • Pendrive (8 GB) - 600.-Ft
  • Hordozható multimédiás eszközök (pl. mobiltelefon) 4 GB-ig - 3200.-Ft
  • Szórakoztatóelektronikai eszközök (pl. Set Top Box) 250 GB felett - 7200.-Ft

  forrás (PDF formátumban): artisjus.hu

 

Mellesleg - nem kötekedni akarok, de mégis: a PDF alján ez áll:

"A fenti jogdíjközlemény 2010. január 1-jétõl 2010. december 31-ig hatályos."

Épp 2011. jauár 12.-ét írunk...


De - ha már itt tartunk - turkáljunk lejjebb.

 

Honnan van az Artisjusnak bevétele?

Persze nem csak a fentebb felsorolt forrásból, hanem fizetnek nekik a szállodák, strandok, diszkók, kocsmák, kávézók, gyógy- és üdülőhelyek, stb., stb, sorolva 10 oldalon keresztül... Az alábbi linken tovább olvashatod a listát:

forrás: közlönyök.hu FDF formátum, 229. oldal (2499-es lap)

 

És mennyi az az annyi?

2008-ban: 13.096.105.000 forint, azaz több, mint 13 milliárd forint.

forrás: artisjus (PDF formátum, 4. oldal)

 

Ha itthon veszek egy üres DVD-t, akkor az kb. 175.-Ft-ba kerül.
Ha Szlovákiában, akkor (ugyanaz a típus) 75.-Ft.

Egyik kedves barátom fotós. Hetente lő kb. 400-1000 fotót, ami nyers (RAW) formátumban kb. 4-12 GB. Aztán feldolgozza, konvertálja, újra lementi jpg, tiff, vagy psd formátumban.

Ami nagyon fontos, learchiválja DVD-re is két példányban + legtöbbször a megrendelő is lemezen kapja meg az anyagot.

Évente kb. 300-400 db DVD-t használ el. De nem itthon vásárolja őket...

 

Na, zárásként még két adalék:

 

Az Artisjus megkapja a magáét az internetes letöltésekből is:

"A honlapok üzemeltetőinek fizetniük kell a háttérzenékért is: ha a honlap legfeljebb tíz, egy percnél rövidebb dalrészletet használ, akkor a fizetendő havi szerzői jogdíj 2 ezer forint..." (forrás)

Az IVSZ is támadja a szerzői jogdíjakat:

"Egy DVD esetén a gyártási vagy forgalmazási ár több mint 200 százalékát kell jogdíjként megfizetni, míg Szlovákiában 6, Romániában 3 százalékát ." (forrás)

 

+1 olvasnivaló:

A fájlcsere-ló másik oldalán:

"A házi feladathoz szükséges számítógép, általában valamilyen speciális program (a mérnöki pályán például százezres-milliós árú CAD programok, Matlab, és minden szaknak más-más a saját igényei szerint), ezek az egyetemen a tömegképzés miatt gyakorlatilag elérhetetlenek: a laborokban szinte mindig óra van, ha nincs, akkor is ritka a szabad hely, főleg annyi időre, hogy egy 20-50 óra időt igénylő feladatot megoldhass. A megoldás: warez. Ha át akarsz menni, rá vagy kényszerítve." (forrás és teljes cikk)

Update: Belga - Artisjus (Penya64 ötlete :)

Update 2.: 

Kiderült, hogy nem csak a Nokiát,
hanem a Samsungot is pereli az Artisjus.

"A jogvédők visszamenőlegesen, a 2002 és 2007 közötti évekre kérik a gyártóktól az üreshordozó-díj megfizetését. Az ítélet azonban kimondja azt is, hogy az Artisjus csak akkortól kérheti számon az üreshordozó-díj megfizetését, hogy az adott termékkategória megjelent a hivatalos – az illetékes minisztérium által jóváhagyott és a Magyar Közlönyben is publikált – jogdíjközleményben.

A mobiltelefonokba „integrált tárolóegység” mint díjkategória csak 2007 óta, míg a kép- és hanghordozóként használható memóriakártya 2005 óta szerepel a jogdíjköteles termékek között, ezért a bíróság a 2002 és 2007 közötti időszakra egyedül ez utóbbiak esetében adott helyt a panasznak, és itt is csupán a 2005-ös és 2006-os évekre vonatkozóan." (forrás és teljes cikk)

Tehát az Artisjus bepróbálkozott visszamenőlegesen azon időszak után is beszedni a pénzt, amikor még nem is volt erre jogszabály. Ez már tényleg B+ kategória.

 

A cikk írása közben ezt hallgattam: bluemars.org :)

 


 

 

 

 


8 komment

Címkék: vicc artisjus bluemars

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr472577946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

numlockholmes 2011.01.12. 09:45:58

BME: Az egyetemen szerencsére nem annyira rossz a helyzet, mint ahogy az utolsó idézet írja, például a nagyobb szoftvercégek szerződést kötnek az egyetemmel, miszerint a tudomány gyors fejlődése érdekében ingyen lehet használni a közrebocsátott szoftvereket. Lásd: Microsoft MSDN:AA program.

Persze ez nem mindenütt van így, csak az informatikusok szerencsések - matematikai tárgyak oktatásához szükséges szoftverek beszerzése tényleg a "töltsétek le valahol" módszerrel történik. Szerintem még az egyetemnek sincs pénze megvásárolni a licenszet, de azért oktatják. Legjobb példa erre a Mathematica nevű szoftver, aminek darabja enyhe 660'000 Forint átváltva. Ezt több száz fős létszámú kurzusokon nyomják, mivel ez egy komplett programozási nyelv is... Rendesen megvenni nyilván lehetetlen...

A komment megírása közben a LinuxFm rádiót hallgattam, ahol kellemes robothang olvassa fel a nyílt forráskódú rendszer programsorait!

www.linux.fm/

fcuk Artisjus

ArtWolf · http://artwolf.blog.hu 2011.01.12. 10:53:18

@baυxit: Kocka-e vagy?:P
A cikkhez: Most nem azért, de akkor a wareznak legálisnak kéne lennie, nem? Olvastam én ezt már valahol, ahol kitárgyalták... Nem kéne ez ügyben összefognunk és valamilyen bíróságra menni?

Penya64 2011.01.12. 11:14:27

Enis total kiakadtam mikor olvastam hogy a nokiat megbuntettek. Itt arrom meg nem is esik szo hogy aztan az artisjus mit csinal a beszedett penzzel, pedig azis meger egy miset. Ja es kuldom mindenkinek aki szereti: www.youtube.com/watch?v=bTyrQ7z2XrU

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.12. 16:01:59

@baυxit:

Az informatikai szakok talán ebből a szempontból szerencsésebbek.

Egy ismerősöm designer-nek(?) tanul, náluk pl. a Photoshop, InDesign és még pár hasonló, szintén több százezer forintos programok kötelezőek.

Gondolom, el tudod képzelni, hogy mi megy ott náluk a suliban - mármint a programok terén... :)

A LinuxFM súlyos :)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.01.12. 16:08:34

@Penya64:

Személy szerint nem a Nokiás büntetés miatt vagyok mérges, hanem az Artisjus elvével nem értek egyet.

Jogalkotási gyakorlatuk szembe megy az Alkotmány fentebb idézett pontjával.

@ArtWolf:

Ha van épp' ráérő, szerzői jogban otthon lévő, unatkozó ügyvéded, aki pár évig ingyen hajlandó dolgozni az ügyön, akkor érdemes belekezdeni... :(

Penya64 2011.01.12. 16:12:03

@Gépember: Enis ugy gondolom ahogy te, meg mar regota a bogyomben vannak, csak most hogy megint hallattak magukrol azon akadtam ki.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2011.01.17. 19:46:44

A Bluemars kibszott jó, én az irodai pokolban szoktam kizárni a külvilágot ezzel.
süti beállítások módosítása