Kapcsolat, kérdés, ötlet:

gepemberblog (kukac)
gmail (pont) com

vagy a Facebook-on:
Gépember naplója

Facebook

Az utolsó kommentek

Online

free counters

 

Címszavakban

Licenc

Creative Commons License
Gépember "Gépember naplója" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://gepembernaploja.blog.hu.

Időjárás-jelentés a laptop belsejéből

2010.07.14. 14:48 :: Gépember

Megosztás

  

Hőtérkép

Kattints a képre bővebb infókért! Forrás: időkép.hu

Jelenleg (2010.07.14.) Dunaharasztiban van a legmelegebb: 37.1 C fok.
(még egy tized, s megdől a mai hőmérsékleti rekord)

Te, aki ott ülsz a számítógép előtt, s szidod a kánikulát, gondolj bele, mi lehet a géped belsejében.

Ha nem légkondicionált irodában ülsz, akkor géped már eleve legalább 25-30 C fokos levegőt szív be. Ezzel hűti a legalább 50 C fokos processzort - feltéve, hogy a hűtőrendszered (hűtőbordák, ventillátor) tiszta, valamint a processzor és a hűtőborda között megfelelő a hőátadás (viszonylag új hőpaszta van a kettő között).

 

Mennyivel forróbb egy koszos gép? - egy régebbi cikk.

 

Egy "kicsit" koszos hűtőborda

 

A processzorokat kb. 75-80, a winchestereket maximum 50-55 C fokig lehet "biztonságosan" használni. Persze, a proci is elmegy 90-95 C fokig, de akkor már hibázhat (ez a kisebb gond), illetve letilt, kifagy, újraindul a géped (ez már nagyobb baj).

A winchestereknél meg egyszerűen "csak" adatvesztés, rosszabb esetben elhalálozás a tartósan 55-60 C fok feletti hőmérsékleten üzemeltetés "ajándéka".

A winchesterek üzemi hőmérséklete sok tényezőtől függ: gyártmány, típus, fordulatszám, beépítés módja (asztali gépeknél), van-e rajta hűtőventillátor, laptopoknál az elhelyezkedése, illetve hogy a laptop alatt van-e hűtés, az épp futtatott alkalmazás mennyire pörgeti a winyót, stb...

Mindenképp javasolt az otthonra ingyenes Hard Disk Sentinel (Merevlemez Őrszem) futtatása, amivel nem csak a winchester hőmérsékletét, hanem állapotát is monitorozni tudod. Itt írtam róla bővebben.

 

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy gépedben milyen hatásfokú a hűtés?

 

Pl.: letöltöd a SIW programot innen (ingyenes), és futtatod. Létezik installálható (ez tud magyarul is), illetve futtatható verzióban (ez csak angolul tud).

A programban a bal oldali listából kiválasztod a "Sensors" (magyarban: "Érzékelők") menüpontot, s rákattintva látod az alaplap, a processzor, a winchester és jó esetben az akkumulátor hőmérsékletét.

A másik, szintén ingyenes program a HWiNFO32™, erről már írtam itt.

 

Ha a processzor 80, a winchester 55-60 C fok felett van, akkor érdemes belenézni a gépbe, hogy miért ilyen magasak a hőmérsékletek (pl.: koszos hűtőborda-ventillátor).

Laptopoknál sokat elárulhat a hűtőrendszer tisztaságáról, ha kezed odateszed, ahol a hűtőventillátor a levegőt kifelé fújja - ha érezhetően jön a levegő, akkor át tudja fújni a lamellák között a levegőt, ha nem, akkor megérett egy tisztításra.

 

Laptopok tisztításáról már írtam régebben is, ha másért nem, hát a képek miatt érdemes megnézni:

Acer Aspire 3100 - a Te gépedben mi lehet?, vagy

Acer Aspire 1650 tisztítás-javítás.

 

Acer Aspire 3100 - szétszedve, még tisztítás előtt

 

Ebben a régebbi bejegyzésben pedig egy asztali gép belsejében láttunk érdekes dolgokat.

Arról is volt szó, hogy számítógépházakat hogyan tudunk leszigetelni (1 rész, 2. rész), hogy minél kevesebb por jusson be a házba.

 

600.-Ft, fél óra és egy kis kézügyesség - erre van szükség

 

Összefoglalva: a gépedben meleg van, melegebb, mint gondolnád :)

Ha egy kicsit is fontos Neked géped és adataid védelme, akkor érdemes egy kicsit odafigyelni, mennyire forró gépedben - legyen akár asztali gép, akár laptop - a processzor és a winchester.

 

Update - Hasonló posztok:

ASUS X59SL a "műtőasztalon"

HP Compaq 6820s

Acer Aspire 3100

Acer Aspire 5730Z

DELL Inspiron 1545

Acer Aspire 5536G

Acer Travelmate 2300

 

 

 

 

 

 


7 komment

Címkék: hardver ingyenes siw hdsentinel számítógép javítás acer aspire 1650 ingyenes programok acer aspire 3100 hard disk sentinel hűtőventillátor tisztítás processzor hőmérséklet számítógépház szigetelése hővezető paszta laptop javítás notebook javítás

A bejegyzés trackback címe:

https://gepembernaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr32151465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miszter Joe 2010.07.14. 18:08:34

Nekem volt szerencsém 3 hete új ventillátorokat venni a gépbe, így most egész normális a hűtés (natúr világítás mentes). Ja és havi 1x sürített levegővel kifújatom, mert eléggé porosodik így is.
Gépember: a VGA kártyák normális működési hőmérséklete mennyi? A cikk egyébként jó, én is ezt mondom folyamatosan mindenkinek. :)

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.07.14. 18:42:28

@Miszter Joe:

A VGA-kártyákra is az vonatkozik, mint a processzorokra: minél hidegebb, annál jobb neki.

Az összes, ilyen jellegű alkatrészre jellemző, hogy 50-60 C fokig érzik igazán jól magukat, 70-80 C fok még belefér, de 80 C fok felett érdemes elgondolkodni egy jobb hűtésen.

Passzív hűtés esetén (amikor nincs saját ventillátora, csak egy nagyobb hűtőborda díszeleg rajta), akkor asztali gépeknél érdemes odafigyelni a gépház jó szellőzésére. Ha van saját ventillátora, azt is rendszeresen érdemes kitisztítani.

Laptopoknál pedig (főleg nyáron) erősen javasolt egy kiegészítő laptop-hűtő.

tamas.nick 2010.07.14. 18:42:53

Gépember, köszönöm korábbi leveledet, hogy mire figyeljek laptop cpu cserénél. Sikerült lecserélnem a Celeront Centrino Duo-ra, azt gondoltam, hogy nagyobb teljesítménye miatt melegebb lesz, de éppen ellenkezőleg, SpeedStep is teszi a dolgát, böngészés közben 45°C az előző proci 53°C körüli volt.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.07.14. 21:10:38

@tamas.nick:

Szívesen, gratulálok a cseréhez, és a sikeres szereléshez! :)

Miszter Joe 2010.07.14. 22:08:13

@Gépember: köszi. Akkor elvileg a stabil 68-70° bele fér. Mondjuk télen sem kevesebb 62°-nál, pedig pucolva van rendszeresen.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2010.07.15. 07:13:38

kicsit "fapados" megoldas, de en ugy segitem elo a jobb hutest, hogy 2 csomag zsebit teszek a notebook ala ugy, hogy a kezem fele legyen megdontve

gepelni is konnyebb, a levego is jobban jar a notebook alatt, nulla befektetest igenyel

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.07.15. 13:42:10

@gergo:

Pár fokot számíthat ez is, a semminél jobb megoldás.
süti beállítások módosítása